II. Szüreti Mulatság ajánló: Borlovagavatás

II. Szüreti Mulatság ajánló: Borlovagavatás

Fogadalmamat, ha meg nem tartom, veszítsem el a pince kulcsát és vesszek bele a vízivók locsogó táborába! Mindig népszerű, színes programeleme őszi nagyrendezvényünknek az 1994-ben alakult Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend borlovagavatási ceremóniája.

A borlovagrend legfontosabb nyilvánosság előtt zajló eseménye az új tagok befogadása.

Mivel a rend feladata nem csak a kiskőrösi, tágabban az alföldi borok képviselete, hanem a helyi hagyományok és kultúra népszerűsítése is, az avatási ceremóniára mindig a város legnagyobb rendezvényén kerül sor.

A borlovagok – mesterhölgyek és mesterek - a vendég borrendekkel együtt vonulnak a nagyszínpadra, hogy a megnyitó ünnepség után, szombaton 16 órakor az avatandókat próbatételeknek vessék alá.

Dr. Csvila István ceremóniamester segítőivel a „nagytanács” előtt szólítja fel a próbázó borlovag jelölteket és borapród jelölteket a különböző, egyénre szabott próbatételekre. Minden feladat után a nagytanácsnak kell elfogadnia, vagy elutasítania a jelölt teljesítményét.

Ha minden próbát kiállt a jelölt, elmondja a hűségeskü szövegét, Béleczki Mihály, a borlovagrend nagymestere pedig az avatási pálcával megérinti vállaikat, borlovaggá, úrhölggyé, vagy apróddá avatja őket.

A közös hűségeskü letétele után minden avatott megkapja az avatási díszoklevelet, majd a borlovagok Petőfi Sándor szülőháza elé vonulnak egy közös csoportkép erejéig, valamint, hogy elfogyasszanak egy pohárkával a hagyományos kiskőrösi kadarkából, a kiskőrösi képviselő-testület által 2014-ben „Kiskőrösért”-díjjal elismert Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrendnek a zászlósborából.

Hasonló cikkek

Idén is várják a 30+-os járművek szerelmeseit
A Szarvas Fogadó előtti főtéren és útszakaszon immáron 10. alkalommal szervezi meg Kecskeméti Károly segítői csapatával a veterán járművek kiállítását, vagyis a Veterán Jármű Randit. Illetve, ahogy Karesz fogalmaz: csak a 9 és feledik, mert ha jövő ilyenkor nem lesz pandémiás helyzet, az egy évtizedes évfordulót nagyobb „durranással” szeretnék megszervezni. Idén most a II. Szüreti Mulatság alkalmával a kiállításban gyönyörködhetünk, elmaradnak a társprogramok, de mindezt jövőre bepótolják.
Tánc és zene minden mennyiségben vasárnap
Népszerű, sokak által látogatott programja őszi nagyrendezvényünknek ez a két, igazán színes, pörgős, táncos, vidám esemény. Nem csak a szülők és a hozzátartozók kíváncsiak a bemutatókra, így mindig megtelik a főtér. Szeptember 5-én vasárnap 11 órakor először a Gmoser György művészeti vezető által koordinált mazsorett csoportok mutatják be legújabb parádés műsorukat a főtéren.
Gasztronómiai programokból sem lesz hiány
Szombaton reggel fél 8-kor ünnepélyes tűzgyűjtással veszi kezdetét a Pozsonyi utcában a Kunság-Média Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló idei „Kiskőrös ízei” elnevezésű főzőverseny, amelyre 15 csapat jelentkezett. Baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok mérik össze főzőtudományukat. Az elkészült ételeket pedig „segítenek elfogyasztani” a főzőmestereknek.