XVIII. Kadarka Nemzetközi Borverseny

Az idei évben március 22-én, XVIII. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön, az István Borházban a már hagyományosnak számító Nemzetközi Kadarka Borverseny. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Délvidékről, Erdélyből, s idén először már Bulgáriából is neveztek.

A versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös színekben. A 142 nevezett bor közül 118 tiszta Kadarka bor volt, mely magasan meghaladta az eddigi mintaszámot. Idén neveztek először a versenyre pezsgővel és gyöngyöző borral.

XVIII. Kadarka Borverseny legszebb Kadarka díját a Koch-Vin Kft (Hajós-Bajai borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Balla Géza Pincészet (Erdély, Ménesi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig a Schieber Pincészet (Szekszárdi borvidék) nyerte el.

A Kadarka Kör felajánlott különdíját az István Borház kiskőrösi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Modern Kadarka” különdíját Kovács Mihály szekszárdi termelő nyerte el.

A Kadarka magyarországi meghonosodását, a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt, gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része Kadarka szőlőfajta volt.

A Kadarka pályája az ipar és modern szőlőfajták miatt, valamint gazdaságtalan termesztése miatt mára már megtört, gyors hanyatlásnak indult. Hazánkban, Kiskőrösön és környékén volt - s van is a mai napig - a legtöbb Kadarka ültetvény. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincsét. Mára már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, ezáltal újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

„És igyék bort az, akinek pénze nincs, s az övé lesz a világon minden kincs.”
(Petőfi Sándor)

Kiállítók
22 KB
6664.doc
Támogatók2
21 KB
6665.doc
Bírálói lista 2013
30 KB
6666.xls
Csúcsbizottság
16.5 KB
6667.xls
Díjak
17.5 KB
6668.xls
Eredmények érem szerint
37 KB
6669.xls
Statisztika
20 KB
6670.xls

Hasonló cikkek

XXVII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny - Kiskőrös