Kadarka Borverseny 2023. sajtóközlemény

Kadarka Borverseny 2023. sajtóközlemény

XXVII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny - Kiskőrös

27. alkalommal rendezte meg főszervezőként az István Borház és Kiskőrös Város Önkormányzata, szervezőként pedig Kiskőrös Város Hegyközsége, a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, valamint a Kiskőrösi Kadarka Kör, a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön, 2023. április 1-jén.
A borverseny idén társrendezvénye volt a XIV. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztiválnak a Városi Sportcsarnokban.
Az ünnepélyes megnyitón méltatta a kadarkát, mint szőlőfajtát és a belőle készült bort Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere, Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az expo fővédnöke, az expo-t és a kadarka borversenyt megnyitotta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

A XXVII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny borbírálatát megnyitotta és a borbíráló bizottságokat köszöntötte Frittmann János, a borverseny fővédnöke, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi ügyekért felelős alelnöke.

A továbbiakban a rendezvény két szekcióban folytatódott.
Az előadóteremben dr. Németh Krisztina, a MATE SZBI Kecskeméti Állomása tudományos munkatársa „Az aszály káros hatásainak kompenzálási lehetőségei a szőlőtermesztésben” címmel tartott színvonalas szakmai előadást, valamint kerekasztal beszélgetést.

Az ítészek a borbíráló teremben három bizottságban, valamint a csúcsbizottságban kóstolták, véleményezték és pontozták a versenyre benevezett 80 bort.
 
A bírálat után a legjobb borok a csúcsbort kiválasztó bizottság elé kerültek. 
A bizottság tagjai voltak:
Dr. Erőss János, Tarsoly József, Dr. Rossen Tkatchenko, Dr. Tarján Balázs, Frittmann János, Kósa Gyula, valamint Csengődi István.

Mint azt az ünnepélyes eredményhirdetésen Dr. Tarján Balázs, Magyar Bor Akadémia tagja, és a Budapesti Kadarka Kör tagja, címzetes egyetemi docens elmondta, szép borokat kóstoltak és bíráltak az ítészek, ebből is látszik, hogy nem csak múltja és jelene, hanem jövője is van a szőlőfajtának, így a keresett és kiváló kadarka bornak is. 
Kiemelte, hogy a hagyomány nem szakadhat meg, a Kadarka Nemzetközi Borversenynek jövőre is folytatódnia kell, majd gratulált a szép eredményekhez, a szervezőknek és a különdíjasoknak.
 
Végezetül az ünnepség zárásaként átadták az okleveleket és a különdíjakat.

Eredmények statisztika
15.56 KB
eredmenyek-statisztika-2.xlsx
Különdíjak
10.96 KB
kulondijak-2.xlsx

Hasonló cikkek

IDEI ÉVBEN IS NAGY ÉRDEKLŐDÉSSEL ZAJLOTT A XVIII. KADARKA NEMZETKÖZI BORVERSENY