Ültess fát mozgalom

Ültess fát mozgalom

2011 őszén indult az az akció Kiskőrösön, amelynek keretében immár hatodik alkalommal zöldült a város. Mint azt Filus Tibor, a kezdeményezés főszervezője elmondta, az „Ültess fát mozgalom” lelkes tagjainak és a hozzájuk csatlakozóknak köszönhetően közadakozásból, társadalmi munkával eddig mintegy nyolcszáz fával gazdagodott Kiskőrös.

A cél, hogy a növényzet által esztétikusabb legyen a környezet, és a kerékpárosoknak védelmet, biztonságot nyújtson – mondta Filus Tibor. – A sövény karbantartását, nyírását majd az önkormányzat fogja elvégezni, de természetesen számítanak a lakosok segítségére is. A munkálatok során a Kiskőrös és Erdőtelek tábla közötti szakaszon mintegy 5000 csodasövény került földbe. Köszönetet szeretnék mondani segítőimnek: Ba Irénnek, aki a szakmai munkát koordinálta, Takács Gábornak, Dénes Jánosnak, aki az önkormányzat részéről közmunkásokkal segédkezett és a csemetéket szállította. Dénes Géza feleségének, Mészáros Mária Magdolnának, aki a napot hatalmas adag nutellás kaláccsal édesítette meg, a forró teát Pásztor Gyula diákjainak, a Petőfi általános iskola 8. c osztályosainak és Kökény Mónika SZMK-s anyukának, a forralt bort Takács Gábornak, amelyhez a fűszert Aszódiné Markó Teréz adta. Köszönet mindenkinek, aki részt vett, de különösen azoknak, akik az utolsó töveket is lerakták 15 óra táján az Erdőtelek táblánál – mondta Filus Tibor.

A főszervező tervei szerint jövő tavasszal magyar kőrisfákat ültetnek majd az Erdőtelki út mentén, a fürdő felőli oldalon: egységes fasort terveznek a Kiskőrös és az Erdőtelek tábla közötti részen. Miután a „mozgalom” akcióin már rendszeresnek mondható az 50-100, vagy annál nagyobb létszámú résztvevő, így Filus Tibor egyesület létrehozását kezdeményezte. – Az egyesület neve Ültess Fát Mozgalom Egyesület – Kiskőrös lesz, melynek elkezdődtek a cégbírósági bejegyzéshez szükséges papírmunkái. Az egyesülettel az lenne a cél, hogy környezetvédelmi, zöldnövényzet-fejlesztési, parképítési, gép-és eszközvásárlási pályázatokon tudjunk részt venni és azt Kiskőrös javára fordítsák. Ezáltal évente akár több millió forintos környezetszépítő, -fejlesztő beruházásokat lehetne végrehajtani a településen – zárta gondolatait Filus Tibor.

Hasonló cikkek

A megyei I. osztályban szereplő Kiskőrösi NKSZSE női kézilabda csapata idén már két bajnoki mérkőzést is lejátszott. A lányok mindkét találkozót hazai környezetben rendezték volna meg, de a helyi sportcsarnok a járványhelyzet miatt nem látogatható, így idegenben játszottak pályaválasztóként.
A Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schäffer Tamás mesélt hírportálunknak a tavalyi, 2020-as évükről. Milyen következményei voltak a vírus terjedését megelőző intézkedéseknek a cég életében, hogyan tervezték újra az évet, és milyen előrelátásokkal léptek 2021-be.  
„Akik a napot hozzák” címmel szerveztek roma kulturális rendezvénysorozatot április 8-án, pénteken a kiskőrösi művelődési központban.