Szépkorút köszöntöttek

Szépkorút köszöntöttek

95. születésnapján köszöntötte Ruzsáli Pálné Süveg Magdolnát Domonyi László polgármester. A Baptista Szeretetotthonban élő Magdi néni Szegeden született 1920. december 16-án.

Édesapja az I. világháborúban az olasz fronton harcolt, több kitüntetést is kapott, majd a háború után Szeged egyik elismert kárpitosmestereként dolgozott. Magdi néni a polgári iskola évei alatt németet is tanult, és így került ki Ausztriába cseregyerekként, ahol sok barátnőre lelt. 1934 körül sokat járt ott, sokat leveleztek a barátnőkkel. Graz, Köflach környékén többször nyaralt - a barátnők leszármazóival még ma is tartja a kapcsolatot. 1960 után ismét többször járt ott. A II. világháború egy részét Miskén töltötte rokonoknál, ahol az átvonuló oroszok egyik marsalljával, Zsukovval is beszélgettek, aki jól tudott franciául.

Magdi néni férje a II. világháborúban az orosz fronton is harcolt, de szerencsére még hazakerült a doni összeomlás előtt, s 1991-ben halt meg. Előtte, egészen nyugdíjazásáig, a Szegedi IBUSZ iroda vezetője volt.

Gyermekeik -Zsuzsa és Pál -a II. világháború alatt, illetve után születtek. Két unoka - Pali és Dóri - gyarapítja a családot, és a most kétéves Mia dédunoka aranyozza be napjait.

Magdi néni mindig aktív, sportos életet élt: egyebek mellett úszott, evezett, s végigbálozta ifjú éveit. 1960-ban idegenvezetői vizsgát tett és vezette Szegeden az odalátogató csoportokat, ismertetve a Napfény Városának nevezetességeivel a látogatókat. A környező országokba, de az egykori NDK-ba és Lengyelországba is kísért idegenvezetőként társasutazásokat, 80 éves korában még Szegeden vezetett csoportokat. Nagyon sokszor hívták tolmácsolni különböző rendezvényekre, de hatósági ügyekhez a rendőrségre is.

A mai napig nagyon szeret olvasni, keresztrejtvényt fejteni, és nem csak a régmúltra, de a tegnapokra is tisztán emlékezik.

Kísérje Isten áldása a továbbiakban is Magdi nénit, tartsa meg sokáig jó egészségben, boldogságban, hozzon az életébe még sok örömöt és derűt!

Hasonló cikkek

A megyei I. osztályban szereplő Kiskőrösi NKSZSE női kézilabda csapata idén már két bajnoki mérkőzést is lejátszott. A lányok mindkét találkozót hazai környezetben rendezték volna meg, de a helyi sportcsarnok a járványhelyzet miatt nem látogatható, így idegenben játszottak pályaválasztóként.
A Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schäffer Tamás mesélt hírportálunknak a tavalyi, 2020-as évükről. Milyen következményei voltak a vírus terjedését megelőző intézkedéseknek a cég életében, hogyan tervezték újra az évet, és milyen előrelátásokkal léptek 2021-be.  
„Akik a napot hozzák” címmel szerveztek roma kulturális rendezvénysorozatot április 8-án, pénteken a kiskőrösi művelődési központban.