Megyei közgyűlés faültetéssel, Garabó vásárral

Megyei közgyűlés faültetéssel, Garabó vásárral

Rideg László elnök kezdeményezésére az elmúlt hónapokban a megye városaiban ülésezik a közgyűlés, így Baja, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas és Kalocsa után szeptember utolsó péntekén Kiskőrösre került a sor.

Domonyi László polgármester köszöntője után Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójában az önkormányzat elmúlt havi területfejlesztés, vidékfejlesztés, megyemarketing és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt. Ezt követően említést tett a közelmúltban a jégeső-elhárító rendszer ügyében a Vajdaságba tett látogatásáról és az ott történt eredményes tárgyalásokról, továbbá a polgármestereknek a TOP pályázatokról a megyeházán tartott tájékoztatóról. Eszerint a megye számára összesen 63 milliárd Ft területfejlesztési célú uniós támogatás lesz elérhető. Végezetül a soltvadkerti Frittmann Pincészetben a bortermelőknek bemutatott dán seregélyriasztási módszerről számolt be a képviselőknek. 

A közgyűlés elnöke rövid tájékoztatást adott a Megyei önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosításáról, mely az elmúlt időszakban történt változások, központi pótelőirányzatok és egyéb támogatás engedélyezése miatt vált indokolttá.

Az igazságszolgáltatás működőképessége folyamatosságának biztosítása érdekében a köztársasági elnök határozata értelmében szükségessé vált három bírósági ülnök soron kívüli választása. Lajter Katalin (Csávoly), Milyacski Ibolya (Baja) és Trázer Ágnes (Baja) jelöltek a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra való kinevezését elfogadta a közgyűlés.

A testület megtárgyalta és elfogadta a 1562/2015. (VIII.12.) Kormányhatározatnak megfelelően módosított, Bács-Kiskun Megye Integrált Területfejlesztési Programját, melyet ezt követően a szakemberek megküldtek a Nemzetgazdasági Minisztérium részére. Pozitív döntés született Kőtörő Miklós 1994-ben elhunyt, volt közgyűlési elnök emléktáblájának a Megyeháza épületében való elhelyezéséről. Kőtörő Miklós volt az országban az elsőként megválasztott megyei elnök. Az emléktábla elhelyezésének gondolatát nem csak az egykori vezető példaértékű érdemei és munkássága, hanem egyben a helyi önkormányzatok megalakulásának 25. évfordulója is adta. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés korábban kezdeményezte a Falufelújítási és Műemléki Alapítvány alapító jogainak visszaigénylését a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól. Mivel azonban nincs jogszerű lehetőség erre, visszavonta az Alapítvány alapítói jogainak gyakorlásáról szóló határozatát. A képviselők döntöttek arról is, hogy a németországi Schwarzwald-Baar járástól ajándékba kapott tábori konyhát az önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak ajándékozhassa, mely azt a Bajai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon helyezi majd el. Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszámolt a közgyűlésnek a Bizottság 2015. első félévi igen tartalmas és gazdag munkájáról. A Bizottság ez idő alatt három ülést tartott, melyek mindegyike határozatképes volt, június 30-ig 140 határozatot hozott és összesen 72 nemzeti értéket vett fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. Balogh László képviselő kiemelte Dr. Bankó Ágnes megyei aljegyző e területen végzett, elismerésre méltó, áldozatos munkáját. Végezetül a közgyűlés megvitatta és egybehangzóan támogatta Kecskemét Európa Ifjúsági Főváros 2018 cím elnyeréséért benyújtott pályázatát azzal, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat saját kezdeményezéseivel részt kíván venni annak programjaiban. Az első fordulóban 20 város pályázott és ebből 5 jutott tovább a verseny döntőjébe. Kecskemét mellett a portugál Cascais, a vajdasági Újvidék, az angol Manchester, valamint az olasz Perugia küzdhet tovább a megtisztelő címért.

Az ülés végeztével Rideg László és Domonyi László az együttműködés jelképeként egy cseresznyefát ültettek el a Tarnówi téren. Ezt követően a Petőfi téren rendezett Garabó vásárt nyitotta meg Rideg László, hangsúlyozva a kiskőrösi értékek jelentőségét. A vásár szervezői, Kiss Gabriella és Sipos Sándor elmondták, hogy a Garabó nonprofit szervezet 2012-ben jött létre, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékekre: a megyénkben, a köztünk élő termelők, kézművesek portékáira és művészeti alkotásaira, néprajzi örökségünkre. Ennek jegyében léptek fel a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar mellett a Kalocsai Hétszínvirág Alapfokú Művészeti Iskola kiskőrösi néptánccsoportjai. A téren egyebek mellett kemencében sült kenyeret, mézet, csírákat, háziszappanokat, fából, bőrből, kerámiából készült használati tárgyakat kínáltak a kézművesek, a gyerekek fából és természetes anyagokból készült népi játékoknak örvendezhettek. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sátránál a megye értékeiből készült válogatást tekinthették meg az érdeklődők.

Hasonló cikkek

A megyei I. osztályban szereplő Kiskőrösi NKSZSE női kézilabda csapata idén már két bajnoki mérkőzést is lejátszott. A lányok mindkét találkozót hazai környezetben rendezték volna meg, de a helyi sportcsarnok a járványhelyzet miatt nem látogatható, így idegenben játszottak pályaválasztóként.
A Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schäffer Tamás mesélt hírportálunknak a tavalyi, 2020-as évükről. Milyen következményei voltak a vírus terjedését megelőző intézkedéseknek a cég életében, hogyan tervezték újra az évet, és milyen előrelátásokkal léptek 2021-be.  
„Akik a napot hozzák” címmel szerveztek roma kulturális rendezvénysorozatot április 8-án, pénteken a kiskőrösi művelődési központban.