Látogatás Krimpenbe

Látogatás Krimpenbe

Hollandiai testvérvárosunkba, Krimpen aan den Ijssel-be látogatott a kiskőrösi delegáció, melyet Horváth János képviselő, az ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke vezetett. A küldöttség tagja dr. Nagy Gabriella aljegyző, Harangozóné Balogh Zsóka képviselő és Rennes Éva, a polgármesteri hivatal munkatársa volt és velük tartott a Szivárvány Néptáncegyüttes néhány táncosa is.

Mint azt dr. Nagy Gabriella elmondta, hollandiai testvérvárosunkba 2010 óta nem látogatott el kiskőrösi delegáció. A közelmúltban, a szüreti napokon nálunk járt Kees Kleinbloesem, a polgármester kabinetfőnöke és a felesége, Tiny Kleinbloesem-Roomer képviselő asszony, valamint a város fiatal, dinamikus alpolgármestere, Marco Oosterwijk. Kees a kezdetektől részt vett a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában, s az ezek ápolásával foglalkozó alapítványuk elnöki tisztét is ő tölti be.

-Kiskőrös és Krimpen kapcsolatának újraélesztése jegyében invitáltak minket ittjártukkor, s mi örömmel tettünk eleget a meghívásnak. Nagy szeretettel fogadtak minket, s a hivatalos programokon túl nemcsak a természeti környezetüket mutatták meg, de mindennapi életükbe is bepillantást engedtek. Látogatásunk idején egy fesztivál zajlott éppen, amelyet a felújított városháza köré szerveztek. Az ott élőkkel együtt nyílt nap keretében tekinthettük meg az épületet, s ezen a napon mutatkoztak be a város önkormányzattal együttműködő egyesületei, társadalmi szervezetei is. Megismerhettünk egy, a miénktől eltérő hivatali rendszert, ahol kötetlen munkaidőben, munkaidő-nyilvántartás nélkül dolgoznak, s a dolgozók munkájának eredményét mérik. Aki akar, dolgozhat otthonról is, az ehhez szükséges technikai feltételek teljes mértékben rendelkezésre állnak, büszkék rá, hogy „papír nélkül” folyik a munka. A letisztult, barátságos térben az egyenrangúság is szembetűnő: a város vezetői a többi munkatárs mellett, azonos tárgyi környezetben dolgoznak. Megtudtuk azt is, hogy aki teheti, kerékpárral közlekedik, a középiskolás gyerekek még a 15 kilométerre lévő iskolába is azzal járnak nap mint nap.

Nagy sikere volt a Szivárvány Táncegyüttesnek, akik nemcsak a nyitóünnepségen, de az ünnepi műsorban is felléptek. Megható meglepetésben is részünk volt: egy tájékozódást segítő táblát avattak fel a város központjában, amely jelzi, merre van Kiskőrös, s hány kilométer választ el minket Krimpentől. Mi olyan táblát kaptunk ajándékba, amelyen az áll, hogy milyen messze van Krimpen, és ígéretet tettünk arra, hogy kihelyezzük városunkban. Kirándulásra is invitáltak minket, a várost körülvevő természet is elragadó volt: a sok víz, a folyóparti szélmalmok sora… Rotterdamba és az Északi-tengerhez is ellátogattunk, ahol egy sajtkészítő manufaktúrát tekintettünk meg. Az ott töltött néhány nap alatt kicsivel jobban megismerhettük vendéglátóinkat, s a látogatás nagymértékben élénkítette a két város kapcsolatát - mondta Nagy Gabriella.

Hasonló cikkek

A megyei I. osztályban szereplő Kiskőrösi NKSZSE női kézilabda csapata idén már két bajnoki mérkőzést is lejátszott. A lányok mindkét találkozót hazai környezetben rendezték volna meg, de a helyi sportcsarnok a járványhelyzet miatt nem látogatható, így idegenben játszottak pályaválasztóként.
A Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schäffer Tamás mesélt hírportálunknak a tavalyi, 2020-as évükről. Milyen következményei voltak a vírus terjedését megelőző intézkedéseknek a cég életében, hogyan tervezték újra az évet, és milyen előrelátásokkal léptek 2021-be.  
„Akik a napot hozzák” címmel szerveztek roma kulturális rendezvénysorozatot április 8-án, pénteken a kiskőrösi művelődési központban.