Ivóvízminőség-javító projekt zárása

Ivóvízminőség-javító projekt zárása

Befejeződtek a kivitelezési munkálatok Kiskőrös és Térsége ivóvízminőség-javító projekt keretén belül.

Végéhez ért az a nagyszabású ivóvízminőség-javító program, melynek köszönhetően Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás projektcsoportjához tartozó tizenöt Bács-Kiskun megyei település lakosságának egészséges ivóvízzel való ellátása valósult meg. A projekt ünnepélyes zárórendezvényére november 19-én került sor.

A Kiskőrös és Térsége Önkormányzati Társulás 2010. február 3-án jött létre Kiskőrösön, - Akasztó, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Imrehegy, Jakabszállás, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Kunszállás, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár részvételével - azzal a céllal, hogy közös pályázatot nyújtsanak be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül meghirdetett Ivóvízminőség-javító program megvalósítására.

Bács-Kiskun megye Magyarországon az ivóvíz-minőségi problémák által leginkább érintett területek közé tartozik. A települési vízművek által szolgáltatott ivóvíz minősége több esetben - arzén, mangán, vas, ammónium tekintetében - meghaladja az Európai Unió által előírt mértéket.

A Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás a „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség- Javító Projektet 3 184 266 831 Ft európai unós támogatás segítségével valósította meg. A projekt nettó összköltsége 3 870 484 778 Ft volt, a támogatás intenzitása 82,270491 %. A 686.217.947 Ft-nyi önkormányzati önrészre a BM EU Önerő Alapból nyert támogatást a Társulás.

A műszaki megoldás tizennégy településnél a saját vízbázisára alapozott, úgynevezett önálló megoldás, amelyben, a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet, nyersvizet hozták előírás szerinti állapotba, míg egy településnél, illetve településrésznél sor került egy olyan kistérségi rendszer megvalósítására, amelyben az egyik településen a jobb adottságok kihasználásával állítják elő az előírt minőségű vizet, melyet távvezetéken juttatnak el a másik településre, ahol megteremtették a víz fogadásának szakszerű feltételeit.

A beruházás megvalósításának köszönhetően az Európai Unió által meghatározott érték alá csökkent a településeken az ivóvíz arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalma. A fejlesztés eredménye, hogy a települések közel 52 ezer lakosa tisztább, egészségesebb ivóvizet fogyaszthat a jövőben.

Hasonló cikkek

Elindult a visszaszámlálás: jövő héten, február 21-én kezdetét veszi az Utazás Kiállítás, Magyarország első számú turisztikai vására, ahol 30 ország 300 kiállítója mutatja majd be látnivalóit a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
A Megyeháza épületében tartotta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot. Dr. Szobonya Zoltán a 1956-ban a jánoshalmi és mélykúti forradalmat vezette, a polgári demokráciáért küzdött, végül 1958. szeptember 29-én, Kecskeméten kivégezték. Az ünnepélyes megemlékezéssel az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak kíván méltó emléket állítani.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése értelmében Kiskőrös Város Önkormányzata, a 2018. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényhez csatlakozva 612.000 Ft egyedi támogatást nyert. Ennek keretében 2018. szeptember 14. és szeptember 23. között ügyességi versenyek, vetélkedők, sport rendezvényeket, gyermek programokat rendeznek meg.