Küzdelem, kitartás, hazaszeretet

Küzdelem, kitartás, hazaszeretet

A Megyeháza épületében tartotta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot. Dr. Szobonya Zoltán a 1956-ban a jánoshalmi és mélykúti forradalmat vezette, a polgári demokráciáért küzdött, végül 1958. szeptember 29-én, Kecskeméten kivégezték. Az ünnepélyes megemlékezéssel az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak kíván méltó emléket állítani.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés egyhangú döntéssel megyei emléknappá minősítette szeptember 29-ét, dr. Szobonya Zoltán mártírhalálának napját, azzal a szándékkal, hogy a jánoshalmai 1956-os forradalmi megmozdulások egyik szervezőjének, majd vezetőjének méltó emléket állítson, valamint tiszteletüket fejezzék ki azoknak a honfitársainak, akik harcoltak a nemzetet felemelő és felszabadító eszmékért.
Az emléknapon huszonnégy személy kapott kitüntetést, akiknek lelkében és életútjában a forradalom és szabadságharc évei mély sebeket hagytak. Akadt, akit 1945 márciusában hurcoltak orosz fogságba, ahol összesen harminchárom hónapig dolgoztatták. Volt, akit kisgyermekként kilakoltattak, szüleit bebörtönözték, családja házát és birtokait elvették. Többeket ítéltek börtönbüntetésre, bocsájtottak el munkahelyéről, vagy vittek munkaszolgálatba, ahol hosszú hónapokat, éveket kellett könyörtelen körülmények között tölteniük. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: „A mi feladatunk, hogy méltón emlékezzünk a kommunizmus ártatlan áldozataira, és mindent elkövessünk azért, hogy a jövendő nemzedékek mentesek legyenek a kommunizmus mételyétől, ismerjék, óvják értékeinket, büszke tagjai legyenek nemzetünknek.”
Az ünnepségen előadást tartott dr. Bank Barbara, történész, aki bővebben kitért az elnyomó rendszer borzalmaira és megaláztatásaira, majd őt követte Kerpics Miklós, aki Faludy György: Kihallgatás című művét szavalta el a jelenlévőknek. A Mayossa Hagyományőrző Egyesület pedig néptánccal emelte az emléknap fényét, továbbá köszönetet mondott Szobonya Csilla, dr.Szobonya Zoltán lánya is. A megemlékezés a kecskeméti börtön falánál folytatódott, ahol az ünnepélyes műsort követően a jelenlévők megkoszorúzták dr. Szobonya Zoltán emléktábláját.

Emlékeztünk. Fejet hajtottunk mindazok előtt, akik szembeszálltak és hallatták hangjukat az elnyomó rendszer ellen. Emlékeztünk azokra, akik a diktatúra árnyékában éltek és tisztelegtünk azok előtt, akik az egész nemzet szabadságáért küzdöttek. 

„Hazámért és Jánoshalma népéért!” -dr. Szobonya Zoltán mondata, mely ékes példája annak a küzdelemnek, kitartásnak és hazaszeretetnek, mely e forradalmat és szabadságharcot olyannyira jellemezte.

Dr. Szobonya Zoltán emléklapot kapott:
Banyári Pál, Csipkereki István, Dobos Lénárd , Dugár Lajos, Farkas Vencel , Fuchs József , Hirsch Imre 
Horváth Gellért, Jakus Dezső , Kiss János , Klúcsó Ferenc 
Kováts László , Kürtösi László , Losonczi Péter , Markó Ferenc, Pauer Károly, Trencsényi László, Ungvári Ferenc 
Vörösváczky Jánosné , Zsikla József 
Dr. Szobonya Zoltán posztumusz emléklapot kapott:
Kurucz György, Nyúl Mihály, Dr. Orosz László, Bernáth Gábor
(Bács-Kiskun megyei Önkormányzat)

Hasonló cikkek

Elindult a visszaszámlálás: jövő héten, február 21-én kezdetét veszi az Utazás Kiállítás, Magyarország első számú turisztikai vására, ahol 30 ország 300 kiállítója mutatja majd be látnivalóit a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése értelmében Kiskőrös Város Önkormányzata, a 2018. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényhez csatlakozva 612.000 Ft egyedi támogatást nyert. Ennek keretében 2018. szeptember 14. és szeptember 23. között ügyességi versenyek, vetélkedők, sport rendezvényeket, gyermek programokat rendeznek meg.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése értelmében Kiskőrös Város Önkormányzata, a 2018. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényhez csatlakozva 612.000 Ft egyedi támogatást nyert. Ennek keretében 2018. szeptember 14. és szeptember 23. között ügyességi versenyek, vetélkedők, sport rendezvényeket, gyermek programokat rendeznek meg.