Faültetés az Erdőtelki úton

Faültetés az Erdőtelki úton

Félszáz lelkes kiskőrösi ragadott ásót november 21-én, hogy az Erdőtelki út mentén fát ültessen. A Filus Tibor által 2011 őszén kezdeményezett megmozdulás mára mozgalommá nőtte ki magát, melynek nyomán eddig mintegy nyolcszáz fával gazdagodott a település.

Az Ültess Fát Mozgalomhoz csatlakozó közösségek az Erdőtelki út mentén ültettek mintegy száz magas kőrist. Mint azt Filus Tibor elmondta, a munkálatokat megelőzően közműtérkép segítségével járták be a területet és jelölték ki a fák helyeit, hogy azok ne zavarják a későbbiekben a különböző szolgáltatók földalatti vezetékeit.

A Hotel Imperial gyógyszálló is csatlakozott a kezdeményezéshez, így az ő támogatásuknak köszönhetően az épület előtti parkolóba is több fát ültettünk el. A fürdő felőli oldalon a gödröket már előzőleg géppel kiásták, ahol egységes fasort alakítottak ki a volt vásártér bejáratáig. A másik oldalon az utolsó lakóingatlan sarkától ültettünk fákat a tüzép telephelyéig. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mert a faültetés idején nem esett az eső - mondta Filus Tibor. - Köszönetet szeretnék mondani ezúton is segítőimnek: Ba Irénnek, aki a szakmai munkát koordinálta, Dénes Jánosnak, aki az önkormányzat részéről közmunkásokkal segédkezett és a csemetéket szállította. A forralt borért Takács Gábornak, amelyhez a fűszert Aszódiné Markó Teréz adta, B. Kovács Pálnak a savanyúságért, a Király Pék üzletnek a finom pogácsáért és kenyérért, a TS Gastro Kft-nek, hogy biztosította a vacsorához a helyet, Szentpéteri Attilának a borokért, Somogyi Zoltánnak, aki kistraktorjával a fák belocsolásához hozott vizet. Rajtuk kívül is sokan segítettek, ezért köszönet mindenkinek, aki valamilyen formában támogatta a faültetést - mondta a szervező. - A tervek szerint jövő tavasszal újabb zöldnövény-fejlesztő programot, faültetési napot hirdet meg az Ültess Fát Mozgalom Egyesület, amelyről majd időben értesítjük a lakosságot. Továbbra is nagy szeretettel várjuk azokat sorainkba, akik részt kívánnak venni környezetünket szépítő programjainkon. Az egyesülettel az a célunk, hogy környezetvédelmi, zöldnövényzet-fejlesztési, parképítési, gép-és eszközvásárlási pályázatokon tudjunk részt venni, és azt Kiskőrös javára fordítsuk. Ezáltal évente akár több millió forintos környezetszépítő, -fejlesztő beruházásokat lehetne végrehajtani a településen, mely során a távlati elképzelésünk az, hogy Kiskőrös legyen az Alföld szívének legzöldebb városa - zárta gondolatait Filus Tibor.

Támogatók, segítők:

Kiskőrös Város Önkormányzata, Tek-Szol Kft. - Atkári Árpád, Bázis Söröző - Lengyel László, Rácz János, Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja, Kőrös Körül Nők Egyesület, Kőrösi Szerszámüzem Kft. - Lengyel Ferenc, Kiskőrösi Mozgáskorlátozottak Egyesülete, Hrk János és felesége, Dulai György, Breznyán Mária - fodrász, Nati Bázis - Szvétek Sándor, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Schneider Gumi - Schneider Zsolt, Pazdernyik Sándorné, Hotel Imperial, Huszár József és felesége, Gmoser András, Vinotrep Kft. - Trepák János, Kuti Zoltán, Sipiker Bt., Boros József, Kőrös Blank Kft., Adó-Jel-Adó Kft., Rakonczai Sándor, Maczkó Pál és felesége, Zubor Imre, Kiskőrösi Tai Chi Egyesület, Judák Imre és felesége, Fábi János és felesége, Pohankovics András, Dénes Géza, Parrag Sándor, Megóvlak Állatbarát Alapítvány, Teréz Gyógycikk - Aszódiné Markó Teréz, Berkecz Mónika, Mlinkó Erzsébet.

A fotók egy részét Filus Tibor készítette.

Hasonló cikkek

A megyei I. osztályban szereplő Kiskőrösi NKSZSE női kézilabda csapata idén már két bajnoki mérkőzést is lejátszott. A lányok mindkét találkozót hazai környezetben rendezték volna meg, de a helyi sportcsarnok a járványhelyzet miatt nem látogatható, így idegenben játszottak pályaválasztóként.
A Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schäffer Tamás mesélt hírportálunknak a tavalyi, 2020-as évükről. Milyen következményei voltak a vírus terjedését megelőző intézkedéseknek a cég életében, hogyan tervezték újra az évet, és milyen előrelátásokkal léptek 2021-be.  
„Akik a napot hozzák” címmel szerveztek roma kulturális rendezvénysorozatot április 8-án, pénteken a kiskőrösi művelődési központban.