KEOP-5.5.0/B/12-2013-0321

KEOP-5.5.0/B/12-2013-0321

Kiskőrös, Bem Iskola és Petőfi Kollégium épületenergetikai fejlesztése

A BEM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS A PETŐFI KOLLÉGIUM ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE VETTE KEZDETÉT KISKŐRÖSÖN

Kiskőrös Város Önkormányzata idén tavasszal több mint 294 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a Bem Iskola és a Petőfi Kollégium energetikai fejlesztésére. 

A kivitelezés a munkaterület átadással szeptember elsején vette kezdetét, és várhatóan még ebben az esztendőben lezárul a beruházás.

Kiskőrös Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2014 áprilisában támogatást nyert el a Bem Iskola és a Petőfi Kollégium energetikai fejlesztésére. A projekt bruttó összköltsége meghaladja a 346 millió forintot, amelynek 85 százalékát (több mint 294 millió forintot) az Európai Unió Kohéziós Alapja, míg a 15 százalékos önrészt a Magyar Állam finanszírozza.

A kivitelezői szerződés aláírására augusztus 26-án, míg a munkaterület átadására szeptember 1-jén került sor. Az épületenergetikai fejlesztés során a '60-as években épült Bem Általános Iskola és a '70-es években épült Petőfi Sándor Kollégium elavult nyílászáróit és fűtési rendszerét korszerűsítik. A fejlesztés azért vált szükségessé, mert fűtési időszakban az épületek fenntartása a nem megfelelő hőszigetelés, az elöregedett nyílászárók és az elavult gázkazánok miatt nem volt gazdaságos, energiatakarékos és környezetbarát.

A beruházás során mindkét épületben a homlokzati nyílászárókat korszerűre cserélik, és az intézményeket külső hőszigeteléssel látják el. Mind az iskolában, mind a kollégiumban a gázkazánokat faapríték kazánok váltják fel. A szilárd biomassza kazánoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fognak a fűtésből adódó fenntartási költségek valamint kisebb lesz az energiafelhasználás. További előny, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérséklődik.

A város két középületének energetikai fejlesztésével az Önkormányzat kiadásai csökkenni fognak, hiszen gazdaságosabbá válik az intézmények fenntartása. Ezen kívül a beruházás hozzásegíti a települést ahhoz, hogy komfortosabb intézményekkel gazdagodjon, amelyek fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz. 

Energetikai fejlesztés
75.18 KB
projektzaro_sajtokozlemeny_20150123.docx
Projektzáró sajtóközlemény 2015. január 23.
178.44 KB
kiskoros_projektindito_sajtokozlemeny_20140902.pdf
Fotó a megújult Petőfi Sándor Kollégiumról
786.32 KB
petofi_sandor_kollegium.jpg
Fotó az elkészült Bem József Általános Iskoláról
441.37 KB
bem_jozsef_alt_isk.jpg
Szórólap
725.08 KB
kiskoros_szoro_a5.pdf
Eredménykommunikációs kiadvány
1.32 MB
kiskoros_szoro_la4.pdf