Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2023. februári hírösszesítő

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2023. februári hírösszesítő

Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal.


Közveszéllyel fenyegetés

A kecskeméti járőrök pillanatok alatt elfogták azt a férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy bomba fog robbanni. A gyanúsított gyakorlatilag saját magát buktatta le.

További információ:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/kozveszellyel-fenyegetett-de-turelmetlen-volt


FiataIkorú tolvaj

Többrendbeli lopás miatt vettek őrizetbe a Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozói egy 17 éves megyeszékhelyi fiút. A fiatal bűnelkövető a gyanú szerint több ingatlanba is hívatlanul ment be és úgy gyűjtötte össze azott található értékeket.

További információ:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/fiatalkoru-tolvajt-vettek-orizetbe


Lopott bankkártyával akart vásárolni

A sértett elmondta, a városban kerékpározott, majd egy kereszteződésében megállt telefonálni, miközben a táskáját a bal karjára tette. Beszélgetés közben egy biciklis bukkant fel mellette, lehúzta a táskát az idős asszony kezéről és eltekert.

További információ:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lopott-kartyaval-akart-penzt-szerezni


Bántalmazó élettárs

Elfogták és őrizetbe vették a nyomozók azt a 31 éves kecskeméti férfit, aki hónapokon keresztül brutálisan bántalmazta élettársát.

További információ:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/bantalmazo-csuklojan-kattant-a-bilincs


Őrizetben a rabló

Az utcán szólította le áldozatát, majd vette el értékeit a gyanú szerint egy keceli férfi, akit a kiskunhalasi rendőrök a közelmúltban fogtakel.

További információ:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/telefonhivas-cigi-es-penz-orizetben-a-rablo


Biztonságos Internet Nap - Safer Internet Day

A Biztonságos Internet Nap célja, hogy a világ számos országában minden évben, ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire. A világnap lehetőség teremt és buzdítja a fiatal és felnőtt korosztályt olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is megoszthatnak, és az ismeretszerzés, szórakozás mellett hasznosnak, értékteremtőnek is bizonyulnak.

A Rendőrség azonban e napot a biztonságos internethasználatra való figyelemfelhívásra fordítja. KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködés létrehozására került sor a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőrfőkapitányság által.

A KiberPajzs-program keretében az intézmények egységes arculatú, egyszerű üzenetekkel mutatják be a főbb csalási formákat, így az adathalászat különböző változatait, a hamis banki hívásokat vagy sms-eket, a meghamisított banki weboldalakat, a hamis tranzakciók jóváhagyatási formáit, a csaló befektetési vagy egyéb online ajánlatokat, illetve a közösségi média segítségével történő személyes adatlopásokat, mely ismeretek elősegítik a hatékony védekezést az online tér veszélyeivel szemben. Az aktuális ismereteket közvetítő oldalak az alábbi címen érhetők el.:

https://nki.gov.hu/intezet/kozlemenyek/ 

https://kiberpajzs.hu/kozlemenyek

A weboldalakon történő felhívások a fentiek mellett segítséget nyújthatnak a digitális eszközök és az internet biztonságos, tudatos használatában.


Felhívás a kihűléses halálesetek megelőzésére

Tanúsítson különös odafigyelést a veszélyes élethelyzetben lévő emberek irányába. Ha bármilyen életveszélyben lévő emberről van tudomása, tegyen bejelentést, hívja az közismertsegélyhívószámokat! A hidegben könnyen és gyorsan kihűlhetnek a szabadban elalvó emberek. A veszély nemcsak az utcán élő hajléktalanokat fenyegeti, hanem azokat is, akik éjszaka, például buszra várva elbóbiskolnak a megállóban.

A hajléktalanok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a lakásukban, házukban – bármilyen okból – fűteni nem tudó, főleg egyedül élő, idős emberekre is.

Az alkoholos befolyásoltság a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten rontja a túlélés esélyeit. Amíg a hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad, mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik, és tétlenül elmegy mellette. A földön fekvő, padon ülő emberek keringése lelassul a nagy hidegben, cselekvőképességük a testhőmérséklet csökkenésével fokozatosan romlik, egy idő után már kifejezni sem tudják magukat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér, hogy ha kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalan ellátás diszpécserszolgálatát,

Bács-Kiskun Vármegyében a 06 /70/ 505 8080 telefonszámon.

A hajléktalan ellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja. A legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget.


Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

 

699.99 KB
elbir-2023-februari-hirosszesito-2023ii-8.pdf
371.96 KB
kihules-veszelye-2023ii-8.pdf
11.16 MB
nemzeti-kibervedelmi-intezet-biztonsagos-internethasznalat-plakat.pdf
977.88 KB
safer-internet-day-biztonsagos-internet-nap-kiberpajzs-2023ii-8.pdf

Hasonló cikkek

Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál 2024
Színes programokkal, koncertekkel és versenyekkel vár mindenkit a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál 2024-ben is!
A Két Egyetlen
Karinthy Frigyes Nagy Szerelmei
Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Tavaszi mesékkel és kézműves foglalkozással 2024. április 26-án