A végéhez közeledik a „Kiskőrösön új, hat csoportszobás óvoda építése” című projekt

A végéhez közeledik a „Kiskőrösön új, hat csoportszobás óvoda építése” című projekt

Támogatási szerződés száma: TOP-1.4.1-15-BK1-2016-00027

A projekt címe: Kiskőrösön új, hat csoportszobás óvoda építése

A kedvezményezett neve: Kiskőrös Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 744. 412. 328,- Ft

A projekt tervezett befejezése: 2021. szeptember 15.

2019 decemberében fontos mérföldkő érkezett el a projekt életében, amikor is, a közbeszerzési eljárás során nyertes kivitelezővel a szerződés hivatalosan aláírásra került. Ezek után, már következhetett a kézzelfogható, látványos munka megkezdése. A kivitelező Schlosser-Bau Kft. 2020 év elején bele is vetette magát a projekt megvalósításába.

Az új Kőrisfa Óvoda építése, kivitelezése elérte a 100%-os készültségi szintet.

A tervezett új óvoda épület 180 gyermek ellátását biztosítja hat csoportszobában. Kezdetben csoportszobánként 25 fő helyezhető el, amely a későbbiekben akár 30 főig - szükség szerint- bővíthető. Az óvoda épületében az öltözők, gyermekmosdók berendezése erre a létszámra lett tervezve.

Az épület küllemének kialakítása úgy lett összehangolva, hogy a külső és belső építészeti elemek a gazdaságosság, valamint az egyszerű megoldások jellemezzék. Mivel az óvoda a Kőrisfa utcában létesül, ezért az, alapvetően határozza meg az építészeti koncepciót.

Az utcafronton, középpontosan elhelyezett főbejárat varázslatos hangulatot kölcsönöz a helynek. Mintha egy mesekönyvet néznénk: egy hófehér épület, gyönyörű zöldfüves előkerttel.

Az ingatlan tájolását és a telek méreteit, geometriáját figyelembe véve az óvoda épület alaprajzi tervezésénél a legfontosabb szempont a csoportszobák legoptimálisabb kialakítása, valamint az öltözők és gyermekmosdók természetes szellőzése volt. Az épület főbejárata, a már említett módon, a Kőrisfa utcából nyílik. Gazdasági bejáratok a Kőrisfa utca és a Gábor Áron utca felől is kialakításra kerültek.

Az óvoda épülethez a Kőrisfa utca nyomvonal korrekciójával egyidejűleg 33 db parkoló került kialakításra, ez több is, mint amit jogszabály szerint szükséges létesíteni.

Az épület köré új fák, az udvaron füvesített terület, valamint cserjék, és az udvari áttört kerítésszakaszok előtt belátást gátló sövénysor telepítése történt kertépítészeti terv szerint. Ez biztosítja a játszóudvar intimitását, és egyben, kellemes természeti környezetet teremt mind az épületet használók, mind a környéken lakók megelégedésére.

A csoportszobák tágas, nagy üvegezett felületekkel ellátott helyiségek, amelyek az épület Gábor Áron utca irányába néző épületszárnyában helyezkednek el, közvetlen vizuális és fizikai kertkapcsolattal. Mind a hat csoportszobához külön öltöző és szociális blokk került kiépítésre.

A játszóudvar a közösségi nagyteremből, a folyosókról, valamint minden csoportszobából megközelíthető. Három játszótéri blokkot tartalmaz, amik között két játéktároló épület került elhelyezésre.

A Kőrisfa utcai épületszárnyban kaptak helyet a gazdasági, és kiszolgáló tevékenységek helyiségei, úgymint vezetői és gazdasági irodák, fejlesztőszobák, személyzeti öltözők, valamint a működéshez szükséges helyiségek és tárolók. Az épület komplex akadálymentesítéssel ellátott. A tornaszoba, és a befejező konyha a két szárnyat összekötő, belső emeletes tömb földszintjén kaptak helyet. Fent a gépészeti helyiség, óvodai könyvtár, és egyéb tárolók kerültek kialakításra.

A Kőrisfa Óvoda korszerű, minden igényt kielégítő új épület, amely biztonságos és barátságos környezetben tudja fogadni szeptembertől az újonnan beiratkozó kiscsoportosokat, és a Thököly-, Mohácsi Óvodák gyermekközösségét.

Az öt, már meglévő csoport mellett, egy új csoport beindításával válik teljessé a Kőrisfa Óvoda profilja. Terveink szerint a hatodik csoport működése biztosítja majd az optimális gyermeklétszámok alakulását (25 fő alatti) a csoportokban. A modern, korszerű eszközökkel felszerelt óvoda nagymértékben hozzájárulhat a minőségi nevelő - oktató munka megvalósulásához, és a gyermekek eredményes személyiség- és közösségfejlődési folyamataihoz.

További információ kérhető:

Domonyi László - polgármester

Kiskőrösi Város Önkormányzata
6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.
78/513-120/202
E-mail: polgarmester [kukac] kiskoros [pont] hu