Új hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki a társasházi övezetekben

Új hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki a társasházi övezetekben

Évekkel ezelőtt nyolc ponton is szelektív hulladékgyűjtő szigetek tették lehetővé a városban a lakossági szelektív hulladékgyűjtést. Akkor még a családi házakban élők nem kaptak szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényeket- adott tájékoztatást Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Schäffer Tamás: Később a családi házakban élők díjmentesen megkapták a vaskúti hulladékkezelő szolgáltatótól a sárga tetejű hulladékgyűjtő edényeket, amelyekben lehetőségük nyílik a háztartási hulladéktól elkülönítve gyűjteni a szelektív hulladékokat. Ezeket az edényeket kéthetente ürítik.

 

Mindezzel párhuzamosan a város több szelektív hulladékgyűjtő szigetét fokozatosan felszámolták. A társasházaknál viszont továbbra is lehetőséget biztosítottak a nagy gyűjtő 1100 literes űrtartalmú konténerekkel a szelektív hulladékgyűjtésre. Napjainkra a városban olyan lefedettséggel működik a lakossági „házhozmenő” hulladékgyűjtés, mind a társasházi, mind pedig a társasházas övezetekben, hogy mindössze három olyan hulladékgyűjtő pont maradt a településen, ahol a többlethulladék szelektív elhelyezését meg kellett oldani.

Ezen a három területen a klasszikus „harang” hulladékgyűjtő edényzetet leváltotta a szolgáltató, azzal a céllal, hogy a lakosok könnyebben tudják elhelyezni a hulladékot. Így nem alakulnak ki a hulladékgyűjtő szigetek körül az eddigi, úgynevezett „áldatlan” állapotok, amelyeket eddig többször is tapasztalhattunk. A gyűjtőkapacitása ezeknek a hulladékgyűjtő harangoknak korlátozott volt, a hulladékot is nehezebb volt belehelyezni a szűk gyűjtőnyíláson. A konténerekre való cserével a gyűjtőkapacitás megnőtt, rendszeres ürítésük egyszerűbb és könnyebben megoldható. Gazdaságosabb és olcsóbb, mint a régi fajtáké. A városkép is javult, hiszen az eddigi elhanyagolt, szeméttel zsúfolt környezet megszünt a hulladékgyűjtő szigeteknél.

Nemsokára viszont ezek a konténerek is el fognak kerülni a hulladékgyűjtő szigetekről, vagyis az utolsó három hulladékgyűjtő sziget megszüntetése is tervben van, de azzal a koncepcionális elhatározással, hogy egy központi gyűjtőhelyet alakítunk ki. Ide lehet majd a hulladékot szállítani. A központi szelektív hulladékgyűjtő szigetet olyan helyen és módon – városközponthoz közel eső helyen, de kulturált, a kor követelményeinek megfelelő módon - fogjuk kialakítani a városban, amely mindenki számára könnyen, gyorsan, napi rutinnal megközelíthető lesz. Mindemellett természetesen a hulladékgyűjtő udvar is meg fog maradni. Kiskőrösön a lakosok helyesen és szabályszerűen használják ki a jelenlegi szelektív hulladékgyűjtő lehetőségeket. Pozitív változást hozott a bő egy évtizeddel ezelőtt bevezetett szelektív hulladékgyűjtés, ez továbbra is látványosan fejlődik. Az összhulladék mennyiségen belül folyamatosan nő a szelektíven gyűjtött hulladékmennyiség aránya. Ezzel is hozzájárul településünk az ország európai uniós, a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos vállalásához. Ezt csak a lakosság pozitív hozzáállásával, a gyűjtési kultúra kialakításával érhetjük el.

Boda Zsuzsa

Hasonló cikkek

Kiskőrösi Hírek - 2022. májusi szám
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2022. májusi száma.
Sztárvendég: Nagy Feró
Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál Kiskőrös, Pozsonyi utca