Új 100 forintos érme

Új 100 forintos érme

Tudta, hogy új 100 forintos érmét adott ki a MNB 2020. július 1-jén?

Mi a különbség/hasonlóság jelenleg forgalomban lévő és az új alapanyagú 100 forintos között?

A jelenleg forgalomban lévő, acél alapanyagú 100 forintos érmét 1996-ban bocsátotta ki az MNB. Az azóta eltelt több, mint 20 év óta jelentős változások történtek az érmegyártásban: az érmék alapanyagául szolgáló új, kedvezőbb be-szerzési árú lapkaanyagok, fémötvözetek jelentek meg; az euróérmék bevezetése után az európai lapkagyártói piac átrendeződött, koncentrálódott; továbbá az automatákban lévő érme elfogadó egységek is műszaki szempontból sokat fejlődtek. Az átmérőn, vastagságon, súlyon kívül sokkal több paramétert (pl. anyagösszetételt, elektromos vezetőképességet, stb.) tudnak egyidejűleg vizsgálni, így megbízhatóbbakká váltak.

Az MNB az új érmealapanyag alkalmazásáról a 100 forintosok gyártásához szükséges alapanyagellátás biztonságának növelése és az érmebedobással működő automaták megbízhatóbb működése érdekében döntött.

A jelenlegi 100 forintosok a forgalmi érmesorunk többi elemétől abban különbözi, hogy nem színesfém ötvözetből készülnek, hanem ötvözettel bevont acélból.

Az új alapanyagú 100 Ft-os forgalmi érmét a már forgalomban lévő 100 Ft-os címlettel vizuálisan összehasonlítva, nem érzékelhető számottevő különbség. Azonos az átmérőjük és a vastagságuk, a külső (kör) gyűrű és a belső rész, az ún. mag aránya mindkettőnél ugyanakkora, az éremképük is megegyező.

A kétféle 100 Ft-os az eltérő alapanyag következtében súlyban különbözik egymástól, ez meglehetősen kismértékű eltérés, amely az érméket kézben tartva, alig érzékelhető: míg a régi, acélalapú 100 forintos 8,0 grammos, a színesfém-ötvözetekből készülő új típus 6 tizeddel több, 8,6 gramm súlyú. Vizuálisan csak a színüket tekintve fedezhető fel mini-mális eltérés a kétféle százforintos között, mégpedig a belső rész, a mag tekintetében. A régi érme magja ugyanis sárgaréz bevonatú, amely friss verésű, ún. verdefényes minőségű érme esetében fémes, fénylő aranysárga színezetű.

A lakosság szempontjából az alapanyag változás nem lesz érzékelhető, ugyanis a jelenleg forgalomban lévő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (szín, érmén lévő motíívum, átmérő, vastagság) változatlanok maradnak.

Ha nem fogadja el az automata az új alapanyagú 100 forintost:

Elképzelhető, hogy 2020. július 1-jétől tervezett tényleges forgalomba hozatalig nem sikerül átállítani teljeskörűen az automatákat és így egy-egy automata nem fogadja el az új 100 forintosokat. Mivel az MNB nem írja elő, hogy az automa-táknak milyen típusú fizetőeszközöket kell elfogadnia, a nem megfelelő működést nem is bünteti. Az automaták üzem-képességének folyamatos biztosítása az üzemeltető cégek saját üzleti érdeke.

A forint érmékkel és bankjegyekkel kapcsolatos változásokról az MNB honlapjának Bankjegy érme oldalán további naprakész, részletes információk elérhetőek: https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302

Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Új 100 forintos érme - ELBIR hírlevél július
1.54 MB
uj-100-forintos-erme-elbir-hirlevel-julius.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2021. január 22.-én.
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozók ügyeinek gyorsabb intézése érdekében kihelyezett ügyfélfogadási napot tart Kiskőrösön.
Adatvédelem nemzetközi napja: január 28. Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. A világnap alkalmából a Rendőrség az adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet.