Üdülő tanya tavaszi vagyonvédelem

Üdülő tanya tavaszi vagyonvédelem

Köztudott, hogy Bács-Kiskun megyében nagyon sok tanya és üdülőterület, kiskertes külterületi településrész található. A tavasz beköszöntével benépesülnek az üdülők, hétvégi házak és tanyák. Gazdáik megkezdik a mezőgazdasági tevékenységet, a kiskertek életre kelnek. Ebben az időszakban a tulajdonosok az otthon tartott mezőgazdasági kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelőeszközöket, vegyszereket, vetőmagokat, üzemanyagot, az ott tartózkodáshoz szükséges személyes tárgyakat, eszközöket (TV, rádió, ruhanemű, élelmiszer, egyebek) nem viszik haza, azok őrizetlenül maradnak. A bűnözők is tisztában vannak ezekkel a körülményekkel, megszaporodnak a betörések.

Az ilyen típusú bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat ajánljuk:

A legfontosabb, hogy illetéktelen ne tudjon bejutni a telekre, a házba.

Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell megfelelő mechanikai védelemmel ellátni. A pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyúaknától a szerszámtárolóig - mindegyik védelméről gondoskodni kell. Létrát se hagyjanak elérhető helyen, csökkentsék a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét! Javasoljuk az ajtók több biztonsági zárral való ellátását. Manapság egyre több üdülő és külterületi ingatlan közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket, és ha mód van rá, az épületet szereltessék fel ún. hangos- és/vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel. A riasztójelzések a rendszert üzemeltető vállalkozás ügyeleti központjába érkeznek, és onnan indul járőr az esemény tisztázására, de működik riasztórendszer más, ugyancsak hatékony megoldással is. Kisebb beruházást igényel néhány mozgásérzékelő lámpa felszerelése az épületre, amely szintén elriaszthatja az illetéktelenül behatolni szándékozókat.

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, a lehető legkevesebb értéket találja ott! Értékes híradástechnikai, háztartási és egyéb kisgépeket, eszközöket csak szükséges mennyiségben és időre tároljanak ott! Amikor hoszszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, vigyék haza vagyontárgyaikat!

Az ottmaradt értékekről készítsenek leltárt: típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel adathordozóra elmentve, biztonságos helyen tárolva. Természetesen azt ne hagyják a házban!

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb településen működik polgárőr egyesület, melyek tagjai rendszeresen folytatnak bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot. Célszerű velük felvenni a kapcsolatot, mivel igen hatékonyak a települések bel- és külterülete vagyonbiztonságának fokozásában.

Fontolják meg!

  • A könnyen mozdítható, rendszeresen nem használatos értékeket vigyék haza!
  • Értékkel bíró, beazonosítható tárgyaikról készítsenek fényképet, zsebleltárt!
  • Tegyenek meg mindent az illetéktelenek bejutásának megakadályozása érdekében!
  • Vegyék fel a kapcsolatot a helyi polgárőrséggel!

Felmerült kérdéseikkel hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakelőadóit a 76 / 513 – 300 - 3127-es telefonszámon, ahol megfelelő tanácsokkal állunk az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek és intézmények segítségére személy- és vagyonvédelmi kérdésekben.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

Üdülő tanya tavaszi vagyonvédelem
434.36 KB
udulo-tanya-tavaszi-vagyonvedelem.pdf

Hasonló cikkek

1 fő ápoló; szociális gondozó, ápoló (3513) Kiskőrös 1 fő házi ápoló és segítségnyújtó (3513) Kiskőrös 1 fő traktoros (8421) Kecel 1 fő borász (7115) Kiskőrös 1-1 fő borászati pincemunkás (7115) Kiskőrös 1 fő gépjárművezető-karbantartó (8416) Kaskantyú
A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően hétfőtől újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is. Időpontfoglalás nélkül is lehetséges 2020. május 25-től a kormányhivatali ügyintézés a tizenkilenc megyében. A fokozatosan bevezetett enyhítéseknek köszönhetően hétfőtől a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok cseréjét már előzetes bejelentkezés nélkül lehet intézni Budapesten is. A járványügyi helyzettől függően azonban továbbra is kiemelt fontosságú az egészség védelmét szolgáló óvintézkedések betartása.
1 fő ápoló; szociális gondozó, ápoló (3513) Kiskőrös 1 fő házi ápoló és segítségnyújtó (3513) Kiskőrös 1 fő traktoros (8421) Kecel 1 fő borász (7115) Kiskőrös 1-1 fő borászati pincemunkás (7115) Kiskőrös 1 fő gépjárművezető-karbantartó (8416) Kaskantyú