Tűzoltóverseny beszámoló

Zalaegerszeg MJV HÖT írta ki 2010 augusztusa végén a versenyt 'Egerszegi Kismotorfecskendő-szerelési Verseny' címmel. Kiskőrös Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság (továbbiakban HÖT) korábbi Bács-Kiskun megyei versenyeken elért biztató eredményei (általában első helyezést értünk el) adtak önbizalmat ahhoz, hogy benevezzünk erre az országos szintű versenyre.

A verseny "Retro" és "Modern" kategóriában került kiírásra. A résztvevők az egész ország területéről érkeztek, megtalálhatók voltak köztük HÖT, ÖTE, köztestületi, létesítményi tűzoltóságok csapatai. Ugyanakkor Krosno (Lengyelország) és Bős (Szlovákia) is jelen volt egy-egy csapattal, akik elképesztő ügyességgel szereltek.

A verseny szabályai nagyjából megegyeznek a mindenki által ismert kismotorfecskendő verseny szabályaival.

A verseny lényege, hogy a rajtvonalnál elhelyezett felszerelések összeszerelésével, tűzoltó szivattyúval (kismotorfecskendővel), tömlőkkel, sugárcsövekkel a 100 méterre a célnál elhelyezett céltáblákat kell kilőni vízzel, időre.

A versenyszabályzat szerint külön lehetett indulni a 8/800-as régi típusú és az újabb 'FOX' típusú szivattyúkkal. Mi mindkét kategóriában indultunk, a FOX motort vittük magunkkal, a 8/800-ast ott béreltük, mivel a verseny előtt 2 nappal a mi szivattyúnk meghibásodott. (Köszönet Kecskemét HÖT parancsnokának a FOX szivattyúért!)

A verseny 2010. október 9-én, szombaton került megrendezésre Teskánd településen (Zalaegerszeg mellett), 8 óra 30 perckor kezdték meg a szereléseket a csapatok a helyi sportpályán. A házigazdák, ill. a közelről érkező csapatok kezdtek először, mi 10 óra körül érkeztünk meg, hiszen az előzetes kiírás szerint 12 óra után kerültünk sorra. 10 órakor még olyan köd volt a pálya környékén, hogy nem láttuk a céltáblát. Mire mi sorra kerültünk, a köd feloszlott, kisütött a nap.

A csapatunk tagjai egy ún. biztonsági szerelést abszolváltak, ami lehetett volna jobb is, hiszen a felkészülés alatt rendszeresen sokkal jobb időket szereltünk.
A Retro eredménye: 42,83 mp. A zalaegerszegiektől kibérelt 8/800-as jól működött, a pálya szokatlansága, az idegen környezet lehetett az oka annak, hogy nem tudtuk produkálni a 37-38 mp-es megszokott időket. A többi csapat is hasonlóan érezhetett, hiszen ez az eredmény elegendő volt a dicsőséges II. helyezéshez!


MODERN kategóriában délután 4 óra előtt kerültünk sorra. Sajnos itt nem kerültünk be a legjobbak közé. Ki kell emelnem Debrecen HÖT csapatát, akik szédületes szereléssel elképesztő, 32,63 mp-es időt érték el. A csapat tagjai párduc módjára, villámgyorsan mozogtak, látszott a hihetetlen precizitással kimunkált koreográfia.

Az eredményhirdetés 17 óra előtt volt, az első helyezettek sugárcső trófeát kaptak, az első 3 helyezett csapat tagjai pedig egy-egy nagyon szép nyakba akasztós érmet.
A verseny idény először került megrendezésre, a szervezés a kisebb nehézségek ellenére is jól sikerült. A verseny részletes eredményei megtalálhatók a tuozeg.hu oldalon.

A kiskőrösi csapat tagjai:

  • Bándi József tőrm.
  • Bóna Tamás tőrm.
  • Kelemen Gábor ftőrm.
  • Nagy János őrm.
  • Pál Zoltán őrm.
  • Petrovszki Dávid őrm.
  • Szimilkó László tőrm.
  • Weimper Tamás tzls.

Hasonló cikkek

Lélekketrec - Eladott Álmok Interaktív Kiállítás 2024. február 22 - március 4.
XXVIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny 2024. április 5. péntek
Petőfi Sándor Városi Könyvtár - 2024.02.15. 16:30