TOP 3.2.2-15-BK1-2016-00002

Támogatási szerződés száma: TOP 3.2.2-15-BK1-2016-00002

A projekt címe: Biomassza erőmű projekt Kiskőrösön

A kedvezményezett neve: Kiskőrös Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 249 860 529 Ft

A projekt tervezett befejezése: 2019. január 31.

A projekt célja: Kiskőrös Város Önkormányzata öt közintézményének épületét kívánja ellátni a projekt keretében telepített központi biomassza kazánnal. A felhívás céljával összhangban térségi és települési jelentőségű, de kisebb léptékű, települési és településközi koordinációt igénylő, a saját (közcélú) energiaigény kielégítésére szolgáló megújuló energiaforrásokból nyert energiát hasznosító komplex fűtőrendszer kialakítása.

Érintett intézmények: Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal, Közösségi Ház (Pátria), Batthyány Óvoda „SZÓ-LA-M” Alapfokú Művészeti Iskola és a Petőfi Sándor Művelődési Központ

Szakmai tartalma, műszaki paraméterei összefoglalva:

A projekt magját egy 1000 kW teljesítményű és egy 800 kW teljesítményű apríték tüzelésű kazán képezi. A kazánok önálló kazánház épületben kerülnek elhelyezésre. A kazánok hőközpontként is funkcionálnak mivel a kazánházban található az összes kazánhoz tartozó szerelvény és berendezés (tágulási tartály, központi osztó-gyűjtő, szivattyúk, elzárók, visszacsapó szelepek, szűrők). A leválasztó hőcserélők a fűtendő épületek kazán helyiségeiben lesznek elhelyezve. Távfűtő vezetékkel - földbe fektetett gyárilag előszigetelt műanyag távfűtő vezetékkel - juttatják el a hőt az érintett épületekhez. A távfűtő vezeték a földben csatlakozás mentesen fektethető, így minimálisra lehet csökkenteni a későbbi meghibásodás lehetőségét. A csatlakozásokat az erre kifejlesztett gyári csatlakozó aknákban kerülnek kialakításra.

Szivattyú család:

  • Nagyhatásfokú szabályozott szivattyú, menetes vagy karimás kötéssel, egyes szivattyúk.
  • Szabályozott nedves tengelyű keringető szivattyú,
  • A-energiaosztály,
  • AUTOADAPT funkcióval

A projekt keretében egy kisebb léptékű komplex térségi energetikai fejlesztés történik, 5 önkormányzati intézményi épület ellátása valósul meg, ezen épületek jelenleg önálló energetikai rendszerrel rendelkeznek. A kazán megújuló – biomassza – üzemelésű fűtőmű lesz.

A helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítására kerül sor: Kiskőrös környékén jelentős a mezőgazdasági tevékenység, ezen belül is a szőlőtermesztés hulladéka megfelelő biomassza fűtőanyagként használható a tervezett fűtőműben.

További információ kérhető:

Domonyi László - polgármester
Kiskőrösi Város Önkormányzata
6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.
78/513-120/202
E-mail: polgarmester [kukac] kiskoros [pont] hu