TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00009 - A kiskőrösi kistermelői piac infrastrukturális fejlesztése

Támogatási szerződés száma: TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00009

A projekt címe: A kiskőrösi kistermelői piac infrastrukturális fejlesztése

A kedvezményezett neve: Kiskőrös Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 280 000 000 Ft

A projekt tervezett befejezése: 2020. 09. 30.

Projekt célja: Kiskőrös Város Önkormányzata a helyi gazdasági környezet fejlesztése mellett kötelezte el magát a gazdaságélénkítés és a foglalkoztatás elősegítése érdekében. A jelen pályázat keretében tervezett projekt hatékony megvalósítása érdekében, az önkormányzat, mint támogatást igénylő háromtagú konzorciumot hozott létre. A projekt mellett elkötelezett érdekelt szervezetek a következők: Kiskőrös Város Önkormányzata (támogatást igénylő), Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló vállalkozás, konzorciumi tag) és Kiskőrösi Önkormányzat Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft (Kiskőrösi Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló vállalkozás, konzorciumi tag). A projekt két különálló megvalósítási helyszínen valósul meg. A 2035/17 hrsz alatti jelenlegi kiskőrösi kistermelői piac területe mely műszakilag és infrastrukturálisan jelentősen elavult és korszerűtlen lebontásra kerül, míg a 2035/34, 2035/33, 2035/34/A, 2035/35 és 2035/36 hrsz-ek alatti ingatlanokon új korszerű piac kerül kialakításra. Kiskőrös Város kistermelői piaca beszűkült bővítési fejlesztési lehetősége a mostani helyszínen nem lehetséges. A meglévő kistermelői piac nem rendelkezik fedett elárusítóhellyel, méretét tekintve az elárusítóhelyek száma kevés és az adott területen nem bővíthető. A piac térburkolata elavult, töredezett, nem javítható, tisztítása nem lehetséges. A piac területén lévő csarnoképület csak részben szolgálja a termelői piac működését, a benne lévő kereskedelmi funkció nem kapcsolódik a kistermelői piac igényeihez. A piac területe három oldalról úttal, egy oldalról épülettel határolt, emiatt területének bővítése nem lehetséges, ezért a piac korszerűsítését, bővítését a mostani kistermelői piac mellett lévő használaton kívüli kereskedelmi áruházban és annak környezetében kívánjuk megvalósítani. A fedett csarnok mellett nyitott elárusítóhely kialakítását is tervezzük.

A beruházás legfőbb célja:

  • A kistermelői piac téli – nyári üzemeltetésének biztosítása
  • A fedett piaccsarnok egyedi elárusítóhelyeinek kialakítása, közművesítése piaccsarnok asztali elárusító helyeinek kiépítése, az elárusítóhelyeket összekötő közlekedési rendszer kialakításával
  • A fedett piaccsarnok akadálymentesítése, a megfelelő wc blokkok, női- férfi- mozgáskorlátozott wc-k kialakítása
  • A kistermelői piac üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése
  • A nyitott- fedett kispiac elárusítóhelyek kialakítása, térburkolattal, közműellátással
  • A külső elárusítóhelyekhez kapcsolódó wc blokkok, női-férfi, mozgáskorlátozott wc-k kiépítése
  • A kispiac üzemeltetésére méretezett hulladéktároló kialakítása a hozzá kapcsolódó közlekedési úttal

A kistermelői piac őrzésvédelmét biztosító kerítés építése a megfelelő személyi és teherforgalom számára kialakított kapuval. A tervezett funkciók kialakításának korszerű, az érvényben lévő előírásoknak is megfelelő kistermelői piac jön létre, ami jelentősen segíti a helyi lakosság és a helyi termelők kereskedelmi kapcsolatát és javítja a helyi mezőgazdasági kistermelők esélyegyenlőségét. A projekt keretében tervezett beavatkozások főbb paraméterei: meglévő kistermelői piac lebontása, 68 db parkoló kiépítése, melyből 4 db mozgássérült parkoló, a meglévő csarnok teljes körű átalakítása 8 db különálló elárusító hely és 40 db kis kistermelői elárusítóhely kialakítása, valamint 70 db külső elárusító hely kialakítása. A projekt illeszkedik a Bács-Kiskun megyei területfejlesztési program Gazdaság-és foglalkoztatás élénkítés prioritáshoz, az abban definiált célhoz: Vállalkozói környezet fejlesztése, vállalkozásfejlesztés. A specifikus cél fókuszában az ipar és mezőgazdaság beruházási, képzési, szakképzési és alkalmazott kutatási igényeinek kiszolgálása áll, ami összhangban van jelen fejlesztés tevékenységeivel.

További információ kérhető:

Domonyi László - polgármester
Kiskőrösi Város Önkormányzata
6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.
78/513-120/202
E-mail: polgarmester [kukac] kiskoros [pont] hu