Téliesítési tájékoztató

Téliesítési tájékoztató

A Kiskunsági Víziközmű- Szolgáltató Kft télesítési tájékoztatója.

Téliesítsük a vízmérőket, védjük a kerti csapokat is a fagy ellen

A téli fagyok okozta károk leginkább az üdülőkben, hétvégi házakban jelentkezhetnek. Itt hónapokon át szivároghat a víz a sérült vezetékeken. A téli időszak idején különös tekintettel kell lenni a vízmérő aknákra, illetve azok szerelvényeire. Meg kell óvni minden szerelvényt a fagytól. Felhívják mindenkinek a figyelmét arra, hogy ha valaki ilyen ingatlannal rendelkezik, akkor azokat téliesítse. A vízmérőket szigetelőanyaggal be kell vonni, hogy a fagytól minél jobban védve legyenek.

Ha nincs megfelelően védve a vízmérő a fagy ellen az aknában, tavasszal bizony kellemetlen látvány fogadhatja az ingatlantulajdonost.

A „nedvesen futó” vízmérők víznyomás alatt vannak. Amikor megfagy, összerepedezik az üveg, majd amikor megenyhül az idő, a víznyomás kinyomja az összetöredezett üveget, ami szétfagyott. Akkor kezd majd elfolyni a víz.

A vízmérők szigetelése mellett fontos odafigyelni a kerti csapok megfelelő elzárására is. A szakemberek azt kérik, hogy ha elzárjuk télen a fagycsapokat, akkor azt mindig úgy tegyük, hogy koppanástól koppanásig húzzuk a csapelzárót és egy sziszegő hangot is kell hallanunk. Ha teljesen elzárjuk, a sziszegő hang megszűnik. Ha nem így teszünk, akkor szivároghat a víz és ez bizony sok tízezer forintba kerülhet.

Nagyon fontos, hogy az elzárást követően nyissuk ki a kerti csapot, és ha semmilyen hangot nem hallunk a csőből, akkor minden rendben van. Ha azonban sistergő hangot hallunk, akkor az azt jelenti, hogy valamit nem jól csináltunk.

Az ellenőrzésnek van egy további módja: minden vízfogyasztási helyet el kell zárni, ki kell kapcsolni, majd utána a vízmérő aknában le lehet ellenőrizni a piros színű vízmérő kerekek mozgását. Ha ezek pörögnek, akkor baj van, valahol folyamatos a vízfolyás.

Hasonló cikkek

Adatvédelem nemzetközi napja: január 28. Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. A világnap alkalmából a Rendőrség az adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet.
No crash Challange - Nyerd meg osztálykirándulásod útiköltségét! - Online közlekedésbiztonsági vetélkedő A Bács-Kiskun Megyei Balestmegelőzési Bizottság versenyre hívja a Bács-Kiskun megyei általános és középiskolai osztályokat!
A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül több mint 150 országban minden évben ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire, lehetőséget teremtsen és buzdítsa a gyerekeket olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.