TÁMOP-6.1.2-11 / 3-2012-0022

TÁMOP-6.1.2-11 / 3-2012-0022

Kiskőrösi Kistérség komplex egészségfejlesztési programja

Azonosítószám: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0022

Támogatás összege: 124 955 300 .- HUF

Kedvezményezet: Kiskőrös Város Önkormányzata

Projekt időtartama: 2013.10.01. – 2015.09.30.

Projekt rövid leírása:
Az egészségfejlesztés egy olyan magatartásformáló tevékenység, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megértsék az egészségüket befolyásoló tényezőket, és ennek alapján képesek legyenek a saját egészségüket befolyásolni. Ehhez a tevékenységhez nyert el közel 125 millió Ft támogatást Kiskőrös városa a járásban élők számára.

A projekt forrásaiból, ez év februárjában nyílik meg Kiskőrösön az Árpád u. 8. szám alatt az Egészségfejlesztési Iroda (EFI), mely koordinálja, szervezi az egészségtudatos életmóddal összefüggő programokat, integrálja az egészségfejlesztési szolgáltatók tevékenységét és azokat elérhetővé teszi a lakosság számára. A pályázat megvalósításának keretei között 9 fajta egészségfejlesztési kiadvány készül. Betegklubok kezdik meg tevékenységüket, települési egészségnapokon találkozhat a lakosság az egészséges életmód formáival. Folyamatos életmód tanácsadást nyújt az EFI. Háziorvosok együttműködésével lakossági egészségi állapotfelmérés valósul meg a térségben. Az állapotfelmérés eredményének tükrében, életmódváltó programokon, rendezvényeken vehetnek részt az itt élők.

Hiszünk benne, hogy a káros szenvedélyek elhagyásához, a mozgásszegény életmód megváltoztatásához, a nagymértékű egészségtelen táplálkozás csökkentéséhez, a pályázat megvalósítása a térségben mérhetően járul majd hozzá.

A program eredményeként várjuk, hogy a magas rizikófaktorral élőknek segítse az életmódváltását, ezzel hosszútávon javuljon a lakosság életminősége.

Felhelyezés dátuma: 2014. február 20.

Közreműködő szervezet:


A projekt előrehaladása - 2014. június 16.

A pályázati program keretében 2013 őszén aláírt támogatási szerződés aláírását követő 4 hónapon belül elkészült a Kiskőrös Járásra vonatkozó Egészségterv. Kialakításra került Kiskőrösön az Árpád u. 8 szám alatt az Egészségfejlesztési Iroda (EFI), mely 2014. februárjában megnyitott. Két munkatárs főállásban dolgozik az irodában, ahol a lakosság részére ingyenes állapotfelmérés, életmód tanácsadás történik. Az állapotfelmérés elektronikus nyilvántartására elkészült programot a http://efi.kiskoros.hu/ projekt honlapról tudják majd a kollégák és később a háziorvosok elérni.

Szakmai rendezvények keretében 2014 áprilisában a szociális intézmények (Kiskőrös, Császártöltés, Kecel és Soltvadkert) dolgozói számára 12 alkalomból álló előadássorozat került megszervezésre lelki egészségfejlesztés témakörben. Szintén a térségben lakó egészségügyi dolgozók számára került lebonyolításra 2014 májusában 10 alkalommal az egészségfejlesztés tudásszintjét gyarapító előadás.

Folyamatosan készülnek a projekt keretében kiadványok, melyből az EFI tevékenységét bemutató már terjesztésre is került. 2014 májusában elkezdődtek a lakosság számára meghirdetett életmódváltó rendezvények, amely keretében a következő rendezvényre 2014. június 28-án, Akasztón kerül sor, a Sziki napok városi rendezvény társult programjaként. (Soltvadkert: Cigány majális, Kiskőrös: Bem József Általános Iskola: Egészségexpo) A rendezvényeken megjelentek állapotfelmérése is sikeresen lezajlott.

A projekt előrehaladása - 2014. augusztus 31.
Életmód változtató rendezvényeken belül Krízishelyzetek megelőzése című rendezvény 2 alkalommal került nagy érdeklődés mellett megszervezésre. Augusztus 16.-án a Vadkerti tónál került megrendezésre - települési egészségnap keretében - a tóátúszás és kísérőrendezvényei. Valamennyi rendezvényen az EFI munkatársai állapotfelmérést végeztek és a szükséges esetekben életmódtanáccsal szolgáltak.
Az EFI irodában a Betegklubok folyamatosan megszervezésre kerülnek.

A projekt előrehaladása - 2014. október 31.
Krízishelyzetek megelőzése címen további 3 rendezvény, egészséges táplálkozás a kismamáknak, táplálkozás és életminőség címen 1-1 rendezvényt szerveztünk és lebonyolításra került a könyvtári egészségnap is. Mozgásban a járás programelemen belül két kerékpáros eseményt tartottunk az egyik a Tekerj velem címet kapta míg a másik a családi kerékpártúrát. Szeptember 6.-án Kiskőrösön települési egészségnapot szerveztünk. Valamennyi eseményen szép számmal vettek részt a térség lakosai. Az összes rendezvényen az EFI munkatársai állapotfelmérést végeztek és a szükséges esetekben életmódtanáccsal szolgáltak. Az EFI irodában a Betegklubok folyamatosan kerülnek megrendezésre.

Szakmai előadások megtartásának keretében 2014. októberében több mint 200 végzős általános iskolás és középiskolás részére drogprevenciós előadás került 10 alkalommal megszervezésre.
Szeptember és október hónapban a térségben TV (45 alkalommal) és rádió (200 alkalommal) kampány valósult meg a mozgás népszerűsítése, a dohányzásról történő leszokás és az egészséges életmód érdekében. Október közepén workshop keretében Kisteleken az OEFI rendezésében mutattuk be az EFI eddigi tevékenységét. Háziorvosok általi állapotfelmérés és mozgásszervi szűrések megkezdése miatt közbeszerzés került lebonyolításra.

A projekt előrehaladása - 2014. december 31.
Az elmúlt időszakban Kiskőrös Város Önkormányzata kiválasztotta és szerződést kötött az egészségi állapotfelmérés megszervezését koordináló vállalkozással. November hónapban 10 térségi háziorvos bevonásával 600 kiskőrösi lakos egészségi állapotfelmérése valósult meg. Az állapotfelmérés szigorú adatvédelmi szabályok betartásával történik, egy-egy személy esetén felmérésre kerül az adott egyén életmódja, főbb egészségi adatai, többek között vérnyomás, vércukorszint, testmagasság, testsúly stb. A felmérés során meghatározásra kerülnek a bevont személy rizikófaktorai is.

Életmódváltó rendezvények közül november, december hónapban három került megszervezésre, míg a mozgásra ösztönző rendezvények keretében kettő valósult meg.
Az EFI irodában a Betegklubok folyamatosan megszervezésre kerültek, így többek között például a cukorklub, szívklub tagjai össze az EFI Irodában tapasztalataik megosztására és ismeretszerzés céljából.

Projektmenedzsment értekezlet keretében ún. félidős projektértékelést tartottunk, és áttekintésre kerültek a 2015. évre tervezett feladatok is.

A projekt előrehaladása - 2015. február 28.
Az év elején a Mozgásban a kistérség rendezvénysorozat keretében január hónapban családi sportnap került megszervezésre a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Életmódváltó rendezvények közül január, február hónapban kettő került megszervezésre az egészséges táplálkozás témakörében.

A betegklubok folyamatosan megszervezésre kerültek, a cukorklub és a szív érrendszeri betegklub tagjai 4-4 alkalommal jöttek össze az EFI Irodában. Projektmenedzsment értekezlet keretében ún. félidős projektértékelést tartottunk, és áttekintésre kerültek a 2015. évre még tervezett feladatok és a fizetési ütemezésük is.

A projekt előrehaladása - 2015. április 20.
Életmódváltó rendezvények közül márciusban a túlzott gyógyszerfogyasztás és a káros szenvedélyek témakörben tartottunk rendezvényt, áprilisban pedig a vastagbélrák megbetegedése témakörben. A cukorbeteg klub valamint a szív érrendszeri betegklub tagjai március hónapban is több alkalommal találkoztak az EFI Irodában. Március hónap elejéig újabb 600 ügyféllel történt meg az egészségi állapotfelmérés a tíz térségi háziorvosi rendelőben, így már összesen 1200 egészségi állapotfelmérés valósult meg. A kistérségi lapokban folyamatosan jelennek meg az egészségfejlesztéssel, az egészségi állapotfelméréssel kapcsolatos PR cikkek, hirdetések.

A projekt előrehaladása - 2015. június 23.
Május hónapban befejeződött a háziorvosok közreműködésével zajló lakossági egészségi állapotfelmérés, mely során a vállalt 1800 felmérés elkészült. Szintén ebben a hónapban lezárult a mozgásszervi szűrés is a lakosság körében. A kistérségi lapokban folyamatosan jelennek meg az egészségfejlesztéssel, az egészségi állapotfelméréssel kapcsolatos PR cikkek, hirdetések. A cukorbeteg klub valamint a szív érrendszeri betegklub tagjai az elmúlt hónapokban is több alkalommal találkoztak az EFI Irodában. Életmódváltó rendezvények közül májusban és júniusban az egészséges táplálkozás, valamint kríziskezelés témakörben tartottunk két alkalommal rendezvényt. Mozgásban a kistérség programsorozat keretében négy eseményt szerveztünk. Soltszentimrén és Kecelen települési egészségnapot tartottunk.

A projekt előrehaladása - 2015. augusztus 24.
Július hónapban befejeződött a járási újságokban az egészségtudatosságot szorgalmazó hirdetések, PR cikkek megjelentetése. Az elmúlt fél évben összesen 15 alkalommal jelent meg a projekt a lapokban. A cukorbeteg klub valamint a szív érrendszeri betegklub tagjai az elmúlt hónapokban is több alkalommal találkoztak az EFI Irodában. Mozgásban a kistérség programsorozat keretében három kerékpáros sportnapot szerveztünk családok számára. Bócsán és Császártöltésen települési egészségnapot tartottunk augusztus hónapban. Folyamatban van az életmód tanácsadási program is.

A projekt előrehaladása - 2015. szeptember 12.
Közeledve a pályázati program zárásához augusztus végén lezárult a több mint 100 alkalmat magában foglaló életmód tanácsadás. Teljesült az EFI iroda által vállalt 200 egészségi állapotfelmérés is. 2015. szeptember 18.-i zárórendezvény előkészületei már folynak. Mozgásban a kistérség programsorozat keretében szeptember elején további két kerékpáros sportnapot szerveztünk. Kiskőrös három pontján hoztunk létre a felnőttek mindennapos mozgását segítő felnőtt játszóteret. A projektmenedzsment megkezdte a pályázati program zárásának előkészítését.

Ezúton is meghívunk minden érdeklődőt 2015. szeptember 18.-án 13 órakor kezdődő projektzáró rendezvényre az EFI irodába. (Kiskőrös Árpád u. 8)