Strandok veszélyei

Strandok veszélyei

Tanácsok strandlopás elkerülésére

 • Ne vigye magával csak a legszükségesebb dolgokat! Kerülje az értékes ékszer, nagyobb mennyiségű készpénz, műszaki cikk, feltűnő érték vízpartra történő kivitelét.
 • Készpénzt, autókulcsot - a fenti okok miatt - vigye magával valamilyen vízhatlan tárolóeszközben, amit esetleg nyakban hordhat.
 • Abban az esetben, ha működik értékmegőrző, vegye igénybe. Melynek kulcsa mindig legyen Önnél. Lopás észlelése esetén azonnal értesítse a rendőrséget, a helyi biztonsági szolgálatot, és a fürdőhely személyzetét. Adjon pontos tárgyleírást az elvitt dolgokról, az elkövető(k) személyéről.
 • Amennyiben a bankkártyát tulajdonították el, azonnal intézkedjen annak letiltásáról (bankkártya mellett ne tároljuk PIN kódot), lakáskulcs esetén zárcseréről.
 • Hasznos lehet, ha ismeri értékei ismertető jeleit, melyek a későbbi azonosítást megkönnyítik (műszaki cikk esetén: típus, gyári szám, IMEI szám)!
 • A helyszínt őrizze meg eredeti állapotában, és ne nyúljon ahhoz, amihez a tettes láthatóan hozzáérhetett, vagy amit hátrahagyott (a rögzített nyomok bizonyítékul szolgálhatnak). A hatóság kiérkezéséig a terület őrzéséről valaki gondoskodjon.

A törölköző lopás ellen nem véd! 

Kérjük fokozottan ügyeljen értékeire!

A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik.

A folyóvizekben (folyók, vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak) fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Ügyelni kell ezeken a helyeken, hogy a fürdőhelyet kijelölő bóják között történjen a fürdőzés.

Tiltott helyeken különösen veszélyes a fürdőzés, ilyenek például a bányatavak, melyek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az alján, ráadásul csak a víz felszín meleg, az alja rendkívül hideg lehet, ami a gyenge egészségi állapotban lévőkre lehet rossz hatással.

A parkolás során is tartsa szem előtt vagyonbiztonsági tanácsainkat!

Parkoljon jól látható helyre és vegye figyelembe, hogyha bármilyen értéket hagy autójában, akkor gépkocsija a feltörés veszélyének van kitéve. Az esetek jelentős részében a rongálási kár nagyobb a lopás okozta kárértéknél. Mindezek figyelembevételével az áldozattá válás megelőzése és a kárérték minimalizálása érdekében kérjük, fogadja meg alábbi tanácsokat:

 • A parkolóhely megválasztásánál legyen szempont, hogy általában kijelölt, vagy védett parkolóban álljon le (kültéri kamera, őrzött parkoló)! 
 • Fontos, hogy gépjárművét mindig zárja le, az ablakokat résnyire se hagyja nyitva, és emellett használja a járműbe beépített mechanikai, illetve elektronikus védelmi és riasztó berendezéseket is.
 • Az utastérben ne hagyjon semmiféle értéktárgyat (ruhát, táskát, elektronikai eszközt). Komolyabb értéket a csomagtartóban sem érdemes hagyni, mert ott sincs mindig biztonságban, mivel az elkövetők kifigyelhetik mit pakolunk oda (pl. strand parkolójában).
 • Soha ne hagyja gépkocsija kulcsát strandon a parton hagyott holmik között, mert könnyen eltulajdoníthatják azt, és azzal gépkocsiját is ellophatják.
 • Nyaralója, szálláshelye udvarán leparkolt autóját is mindig zárja le, ablakait húzza fel és ne hagyjon abban semmilyen értéket!

Bűncselekmény észlelése esetén hívja a 112-es segélyhívószámot!


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302

Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Strandok veszélye - ELBIR hírlevél július
777.07 KB
strandok-veszelye-elbir-hirlevel-julius.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2021. január 22.-én.
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozók ügyeinek gyorsabb intézése érdekében kihelyezett ügyfélfogadási napot tart Kiskőrösön.
Adatvédelem nemzetközi napja: január 28. Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. A világnap alkalmából a Rendőrség az adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet.