Somogyiné Marika: „Menekülés”

Somogyiné Marika: „Menekülés”

Somogyiné Bergmann Mária második könyvének bemutatójára jöttünk össze a Hagyományok házában szeptember 17-én, pénteken. A császártöltési születésű, ám pályakezdőként már Kiskőrösön tanító pedagógusnak immáron második könyvét mutatta be Turán Istvánné Margó könyvtárigazgató.

Első könyve, a „Judit szerelmei” tulajdonképpen egy életrajzi ihletésű regény. „A könyv az 1960-as évektől a rendszerváltásig kíséri nyomon Judit – a vidéki tanárnő – életének fordulatait, küzdelmeit, szerelmeit 38 izgalmas történeten keresztül. A rendszerváltás előtti idők, az akkori társadalmi, erkölcsi viszonyok számos olyan kihívást, meglepetést tartogattak az átlagembernek, amelyek a mai generáció számára már sokszor elképzelhetetlennek, érthetetlennek tűnnek. A megtörtént eseményeken alapuló történetek hű lenyomatát adják a kornak. Mondanivalójuk van, üzenetük, gondolkodásra késztetik az embert. Szinte minden egyes történet úgy fejeződik be, hogy tudunk, értünk valamit, amit korábban nem, vagy csak egyszerűen nem volt rá időnk, hogy gondolkodjunk rajta ebben a rohanó világban. Aki elolvassa őket – miközben szinte maga előtt látja Juditot – gazdagabb lesz mind a szívében, mind a lelkében”- írta a könyvet lektoráló Dr. Dedák István egyetemi tanár, aki most is jelen volt, a második könyv bemutatóján, melyet Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzata szervezett.

A bemutatón Domonyi László polgármester közvetlen hangvételű méltatásából megtudhattuk, hogy Marika első írása 12 éves korában jelent meg, amit egy osztálytársa az ő tudtán kívül, a neve alatt küldött be az akkori Pajtás Újság szerkesztőségébe. Hatalmas sikert aratott diáktársai és pedagógusai körében egyaránt. Domonyi László elárulta azt is, hogy 2011-ben Kiskőrös Város Önkormányzata jóvoltából megjelent egy antológia „Ember a Versben” címmel, s abban Marika néhány írása is helyet kapott. 2013-ban pedig „Áldás és ajándék” című írása jelent meg a „Laudate” liturgikus szakfolyóiratban, majd 2017-ben született meg a „Judit szerelmei” című novellafüzér, ami végül is egy családregénnyé állt össze. Mindemellett Marika fáradhatatlanul tevékenykedett, alapító tagja volt a Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak és mivel régóta vonzódott a zenéhez, ám pedagógusként és igazgató-helyettesként a sok feladat mellett nem maradt ideje kiteljesedni, nyugdíjas éveiben zongoraleckéket is vett, hogy dédelgetett álmát valóra váltsa. Ma is aktív tagja a német nemzetiségi közösségnek és persze ír is.

A Judit szerelmei könyv első kiskőrösi bemutatóján - mert a nagy sikerre való tekintettel meg kellett ismételni - Marika már elárulta, hogy dolgozik a folytatáson. Akkor azt hittük, Judit története folytatódik… de nem így történt. Visszafelé haladtunk az időben és a család eleinek küzdelmes életét ismerhettük meg a betűk segítségével. Így született meg tavaly a „Menekülés” című könyv.

„Az összetartozás példájára, valamint édesapámnak állítok emléket a könyvvel, akit a hegedűhangfogó mentett meg a „Málenkij robot”-tól. Szeretném, ha látná a mai nemzedék, hogy egész nemzetünk, vele a német kisebbség milyen szörnyűségeken ment keresztül a második világháborút követő években… A német kisebbség kitelepítése, amely az egész falut érinti, az azt követő ötvenes évek padlássöprései, személyi kultusz, a kolhozosítás… Minden meginog, kivéve Menyus és párja egymás iránti szerelme él túl minden viszontagságot- mesélte Marika a könyvéről.

Ezt a könyvbemutatót is Turán Istvánné Margó könyvtárigazgató moderálta, és most is segítségére volt a szemelvények felolvasásában Szabadszállási Jánosné Irén, a KEVI egykori pedagógusa, aki Marika mindkét könyvének korrektori munkáit végezte.

A megjelenteket Kincses Mihályné, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte, külön üdvözölte Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselőt – aki szintén kedves szavakkal méltatta a császártöltési - kiskőrösi írónőt - és Kincsesné köszöntötte a kabinetvezetőt is, Gallai Gergelyt. Domonyi László polgármestert, Takácsné Stalter Juditot, Császártöltés polgármesterét, valamint Köhler Jánost, Soltvadkert Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának vezetőjét.

A könyvbemutatót a Szó-La-M AMI képviseletében Harsányi Rozina Anna, Kiss Hanna Petra és felkészítő tanáruk, Sáfár Andrea nyitották meg fuvolajátékukkal, majd a KEVI 4.b osztályos, német nemzetiségi osztályának tanulói mutattak be egy sváb néptáncot, melyet Trepákné Kriskó Eszter és Szabóné Tereánszki Nóra tanított be a gyermekeknek, Horváthné Ocskó Erika osztályfőnök segítségével.

Domonyi László polgármester kiemelte, Marika második könyvének, egyben annak írója méltatásakor: „Marika nyugdíjba vonulása után is megmaradt igazi pedagógusnak. Nyitott, feladattudatos, kedves személyisége mindenkit elvarázsol. Igaz, a katedrán már nem, de könyvein keresztül továbbra is tanít!” Marika pedagógusként is elismert volt, mint mondta élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy pedagógus lett. Megbecsülésben is volt része bőven, 1981-ben Miniszteri Dicséretet kapott, 1987-ben a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa Kiváló Munkáért kitüntetését vehette át, 1994-ben iskolájában Vasvári-díjban részesült. De a legnagyobb kitüntetésnek azt a levelet tartja, amit egy hetedikes tanítványától kapott és azokat a figyelő szemeket, órai fegyelmet, amivel pályafutása során megtisztelték diákjai. Írónőként is elismert, könyvei nagy sikert aratnak.

Kedves Marika! Várjuk a folytatást!

A könyvbemutató a németek hagyományos sörestjével folytatódott, amelyre igazi gőzgombócos sváb káposztáshúst készítettek a főzőmesterek...mi máson, mint sparhelton.

Boda Zsuzsa