Sokszínű (szlovák) hagyomány (Kiskőrösön)

Sokszínű (szlovák) hagyomány (Kiskőrösön)

Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata 2020. évben nyújtott be pályázatot a hagyományok bemutatását szolgáló, kisebbségek közösségeinek aktivitását erősítő tevékenységek támogatására, amely kedvező elbírálást nyert.

 A pályázat megvalósításához a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP-7.1.1-16-HESZA-2020-01887 projekt keretein belül 2 775 483 Ft támogatási összeget biztosított.

A pályázat megvalósítása során a megítélt támogatásból Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata a két rendezvényt valósított meg és a rendezvények megvalósításához eszközbeszerzésre is lehetőség nyílt. Első rendezvényük alkalmával a Szlovák Tájházban hagyományos tevékenységeket, mint a szappanfőzés, halenka és kékfestő terítő varrás, mutattak be. A program megvalósítása során a jelenlévők a szappanfőzés és a hagyományos szlovák viseletek – halenka, kékfestő kötény- varrásának rejtelmeivel ismerkedhettek meg.

Ezt követően, második rendezvényük, egy kiállítás keretén belül, az érdeklődők számára lehetőséget biztosított a Hagyományok házában a hagyományos szlovák berendezések és viseletek megismerésére.

A rendezvények alkalmával fellépett a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar  megismertetve a résztvevőket a szlovák népzenei hagyományokkal.

A rendezvények lebonyolításához szükséges eszközök- asztalok, vendéglátáshoz szükséges eszközök, valamint egy citera és citeratok beszerzése is megvalósulhatott a pályázat keretein belül kapott támogatásból.

A projekt sikeresen és eredményesen lezárult, a résztvevők széleskörűen megismerhették a szlovák hagyományokat.

További információ kérhető:

Györk Ernőné - elnök

Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata
6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.

Hasonló cikkek

Kiskőrösi Hírek
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2024. májusi száma.
Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2024
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Önök településén (KISKŐRÖS) rendszeres mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2024” elnevezéssel.
Kiskőrös Városért Alapítvány
A Kiskőrös Városért Alapítvány tehetséggondozó pályázatot hirdet