Simonné Dulai Mária munkássága

  • 2023. július 05.

Simonné Dulai Mária több évtizede meghatározó alakja a kiskőrösi képzőművészetnek, Petrás József mellett a Kiskőrösi Turjános „krónikása", és megörökítője művészeti alkotásain keresztül.
Művei között a természetfestészet, a kavicsfestészet és a természetfilm műfaja egyaránt megtalálható. Az egykori lápvidék, amely valaha körülölelte településünket, a 20. század első felének lecsapolásait követően visszaszorult, ma már csak a Szücsi- és a Tabdi láperdő őrzi emlékét. Ezt a természeti csodát dokumentálja Simonné Dulai Mária festményein és összesen tizennyolc filmjén keresztül.
Első természetfilmjéhez még 1997-ben kezdett el anyagot gyűjteni, ebből született meg hét év múltán a Négy évszak a Szücsi erdőn, amelyet az évek alatt továbbiak követtek. Madarász című alkotása Kirtyán Tamás madármentő munkásságára fókuszál, a Mézelő Méhek pedig a vadvirágos rétek szorgos munkásaira.  A Tél a turjánosban című etűdje közönségdíjas lett a pusztaszeri természetfilm fesztiválon. Volt egy fa című alkotása az erdő másik kiskőrösi „laónikásának", dr. Petrás Józsefnek állít emléket. A filmek operatőre, vágója, szerkesztője Simonné Dulai Mária volt egy személyben, a számítógépes utómunkálatokat  Baltás Mihály végezte.
Mivel a filmek készítése óta az erdő élővilága jelentősen megváltozott, a megörökített tennészeti kincsek már csak ezért is különleges színfoltjai a város nemzeti értékeinek.

Beszélgetés Simonné Dulai Mária természetfestővel. Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=WTDF9rm1kdc