Rónaszéki Gyógyvíz

Rónaszéki Gyógyvíz

  • 2016. december 20.

Kiskőrös város fürdőjének története az 1950-es évek második felére vezethető vissza, amikor olajat kerestek Bács-kiskun Megyében. Az olaj után kutatók megdöbbenésére nem a várt eredményt hozta a fúrás. Mintegy 1000 méter mélyről gyógyvíz tört felszínre, amiről azóta kiderült, hogy az 54 °C-os víz kiváló összetételű hévíz, melynek alábbiak az összetevői: nagy sókoncentrációjú, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos, jódos-brómos hévíz, melynek flór tartalma is jelentős. A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. Tudományos vizsgálatok megállapításai szerint olyan vegyi összetételű, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

Ezek után 1957-ben társadalmi munkák segédletével megnyitott a fürdő 2 db termál medencével és egy hidegvizes úszómedencével.

A fürdő közel 30 évig ezzel a 3 medencével működött. A 80-as években szükségesség vált egy tanmedence megépítése az úszni tanulók számára.

A fürdő területéhez hozzátartozó 2 hektárnyi erdős terület kihasználatlanul állt. Az akkori fürdő vezetés kemping kialakítása mellett döntött a parlagon álló területen. Mivel a kemping szerves egysége lett a fürdőnek és ezt a kempingezők felfedezték, nem kellett sokat várni arra, hogy a visszatérő vendégeket fogadja a kemping. Napjainkban a fürdő termálvize miatt nem csak a magyar vendégek, hanem számos külföldi (német, osztrák, holland) zömében nyugdíjas kempingező látogatja tavasszal és ősszel a kempinget, akiknek külföldi orvosok javasolják a gyógyvíz kiváló hatását.

A 90-es évek elején az úszómedence feszített víztükröt kapott, ami a kor követelményeinek megfelelt.

2005-ben szükségesség vált a régi öltöző kabinok és az elavult szociális helyiség lerombolása és egy új, minden tekintetben a mai normáknak és elvárásoknak megfelelő, új szociális blokk megépítése. Valamint ezzel párhuzamosan az iker elrendezésű termálvizes medencék felújítása is megtörtént.

A termálmedencék csempézve lettek és élményelemek kerültek beépítésre. Derék-, talp- és váll- vízsugármasszázs elemek segítik a gyógyulásban a fürdőző vendégeket. Új tető lett a medencék fölé építve a régi árnyékoló helyett.

2008-ban elkezdődött pályázat útján a tanuszoda építése, mely a kistérségi úszásoktatás céljából lett megpályázva. Az uszoda össze lett kapcsolva az új szociális épülethez. 1 db úszómedence és 1 db tanmedence, valamint szauna és gőzkabin került kialakításra. Az uszoda galériájában masszázshelyiség és szolárium lett kialakítva.