Polgármesteri tájékoztató a járványhelyzetről

Tisztelt Kiskőrösiek!

A napokban történt kormányzati bejelentések a mai napra jogszabályi formában is rendelkezésre állnak. Ezért a 2020. november 11-től, azaz a mai naptól hatályos legfontosabb védekezési szabályokat szeretném Önökkel ismertetni.

A maszk használata az üzletekben, ügyfélterekben és számos más zárt helyen eddig is kötelező volt. Kiskőrösön, a közterületeken, illetve nyilvános helyeken a maszk használata az alábbiak szerint alakul:

Kötelező a közterületi parkolók területén, üzletek előtti területeken, intézmények előtti közterületen, a buszmegálló és vasútállomás közterületi külső részén a 6. életévét betöltött személyeknek orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkot viselni. Ugyanez vonatkozik a piac bejárata előtti közterületekre és parkolókra is.

A piac területén továbbra is szigorúan be kell tartani a maszk használatára vonatkozó szabályokat.

A vendéglátó üzleteket be kellett zárni. Vendégek az üzletben csak az étel átvétele miatt tartózkodhatnak, illetve az étel kiszállítása megengedett, egyébként ebben a helyzetben engedély sem kell hozzá. Az egyéb kereskedelmi üzletek reggel öt órától este 7 óráig tarthatnak nyitva. Ez a szabály vonatkozik a lottózókra és a dohányboltokra is.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés:

 • a munkavégzés, amelyet azonban okirattal igazolni szükséges
 • súlyos egészségkárosodás, életveszélyt fenyegető helyzet
 • valamint Kutyasétáltatás céljából a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshelytől számított 500 méteren belül.

Tilos a nyilvános helyen történő csoportosulás, illetve gyülekezés.

A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység– különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett.

Tilos a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása.

A hivatásos sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény viszont megengedett.

A sportrendezvények zárt kapuk mögött történnek.

Tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani.

A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.

A vallási közösségek szertartásáról a felekezetek saját hatáskörben döntenek

A temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt.

A házasságkötésnél jelen lehet:

 1. a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető,
 2. a házasulók,
 3. a házasulók tanúi,
 4. a házasulók szülei, nagyszülei,
 5. a házasulók testvérei és
 6. a házasulók gyermekei

Zárva tartanak:

 1. a mozik,
 2. az edző- és fitneszteremnek,
 3. az uszodák
 4.  a jégpályák
 5. az állatkertek, a vadasparkok,
 6. a kalandparkok, a vidámparkok,
 7. a játszóházak
 8.  múzeumok
 9. a könyvtárak

Kiskőrösön a könyvtári szolgáltatás hétfőtől péntekig 8 órától 16 óráig előre egyeztetett módon a bejáratnál a könyv kiadásával vagy visszavételével történik.

A bölcsőde, az óvodák és az általános iskolák a megszokott rend szerint folytatják tevékenységüket.

Továbbra is vigyázzunk egymásra, hiszen a védekezés közös érdekünk!

Domonyi László
polgármester


Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül 420 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert záportározó tó kialakítására és belvízelvezető rendszer fejlesztésére, amely projekt a napokban sikeresen lezárult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
A társasházak tűzbiztonsága érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek a társasházak üzemeltetői számára a Társasházak Tűzbiztonsága Napok tájékoztató keretében az idén novemberben is biztosítanak „személyre szabott” egyeztetési lehetőséget, azonban a pandémiás helyzetre tekintettel fokozott óvintézkedések betartásával.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2020. novemberi száma.