Old Car Museum

Old Car Museum

A Dél-alföldi Operatív Program keretein belül meghirdetett „DAOP-2009-2.1.1/B Versenyképes turisztikai termékek és attrakciófejlesztés” című pályázati felhívás keretében Old Car Center Nonprofit Kft. vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Társaság tevékenysége a veterán autók bemutatásához kötődik, veterán autók találkozója szervezésével és azokon való részvétellel foglalkozik.

Néhány éve megjelentek a múzeumokban olyan programok, amelyek teljesen szokatlan élményt nyújtanak a látogatóknak. A meghosszabbított nyitva tartásban tárlatvezetéseket kapcsolnak össze vendéglátással, találkozókkal, zenei aláfestéssel átalakított múzeumi tartózkodással. A múzeum sajátos közéletet teremt, ahol úgy lehet hosszabb időt eltölteni falai között, hogy a kiállítással való intenzívebb, nem hétköznapi megismerkedéshez egy kötetlen, a múzeológusokkal és más látogatókkal való kapcsolatteremtés társul. A múzeum saját vendéglátó–vendégmarasztaló hellyé válik. A múzeum egyre inkább emlékeztet egy összetett kulturális szolgáltató létesítményre, amelyen belül az oktatás, a szórakozás, a különböző kulturális tevékenységek kínálata egyre sokoldalúbban van jelen. Ezt a fejlődési irányt kívánjuk projektünkben érvényesíteni a szolgáltatások színvonalának biztosításával, sokoldalúságával.

Az épületben veterán személyautók eredeti állapotúra történő felújítására, majd bemutatására kerül sor. Az épületben a kiállítótér és a restaurátor műhelysor egymástól elkülönítve, de szervesen egymáshoz kapcsolódva került kialakításra. A fogadótér az épületkomplexum központi tömegében található, ahol a recepción kívül egy ajándékboltot is elhelyezünk. A fogadótérből nyílik a földszinti kiállítótér, személyzeti és látogatói vizesblokkok és a műhelysor. A műhelysoron a járművek mosása és szét- és összeszerelése történik. Az emeleti látogatói szintre lépcsőn, valamint személyfelvonóval is biztosítunk megközelítési lehetőséget. Az adminisztrációs helyiségek, tárgyaló, irattár a 2. emeleten kerültek elhelyezésre.

A telken belül személyautó és kisméretű (1db autó szállítására alkalmas trailer) teherautó forgalommal kell számolni, ennél nagyobb méretű gépjárművek nem fognak itt közlekedni!

A látogatóknak lehetőségük van a kiállító tér földszintjén és galériáján kiállított járművek megtekintésére, az 1. emeleten található interaktív eszközök (erre a célra kialakított számítógépes eszközök) használatára, valamint a moziteremben a témához kapcsolódó rövidfilmek megtekintésére.

A múzeummal egy épületben, egy üvegfallal leválasztott restauráló műhely kapott helyet, ahol az érdeklődő testközelből láthatja, hogy mekkora feladat korhűen helyreállítani egy korabeli járművet.