Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz

Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz

A NÉBIH kutyatartási kézikönyve.

Magyarországon közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma. Mi, állatbarátok a kutyákat társállatoknak tartjuk, sorsukért felelősséggel tartozunk és fontos, hogy erre figyelmeztessük a környezetünkben élő embertársainkat is. Természetesen legalább ennyire kiemelkedő szerepe van annak, hogy a kutyás-nem kutyás társadalom között tolerancia alapon olyan konszenzus jöjjön létre, melyben mindenki, a másik fél érdekét is kölcsönösen tiszteletben tartva, megtalálja azt a számára komfortos együttélési modellt, mely hosszú távon is biztosítja a közösség biztonságát és kényelmét.

Az anyag szerkesztése során közösen dolgoztak együtt a NÉBIH, dr. Rúzsa Ágnes, Rákosmente Jegyzője, a Fővárosi Jegyzők Egyesületének Elnöke, ügyvédek és a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársai, akik az anyag összeállításának kezdeményezői voltak.
Célunk a kiadvánnyal - mely a társállatok közül elsősorban a kutyákra koncentrál -, hogy olyan tudásbázist hozzunk létre, mely mind az állatvédő szervezeteknek, mind az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak segítséget nyújt felelős munkájuk végzésében. Meg kívánjuk jegyezni, hogy jelen kézikönyv anyaga szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír. Az anyagban a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket foglaltuk össze, és ennek kapcsán is látszik, hogy vannak még szabályozatlan területek, értelmezésre szoruló rendelkezések, megoldásra váró alkalmazási problémák.

A füzet tartalmát az interneten is elérhetővé tesszük, így azt bárki ingyenesen letöltheti innen: http://portal.nebih.gov.hu/nebih-kiadvanyok.

Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz
2.59 MB
kutyatartasi-kezikonyv-nebih.pdf