Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum

Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum

Az iskola típusa: vallási és világnézeti tekintetben elkötelezett, többcélú, közös igazgatású köznevelési intézmény (óvoda, általános iskola, gimnázium és szakközépiskola)

Fenntartója: Magyarországi Evangélikus Egyház ( 1085 Budapest, Üllői út 24. )

Székhelyének rövid neve: Kiskőrösi Evangélikus Középiskola

Cím: 6200 Kiskőrös, Árpád u. 4.
Telefon/fax: +36-78/311-562, +36- 78/311-933

Tagintézményei:

  • Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskolája
  • Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Harangvirág Óvodája

E-mail: kevi [kukac] kevi [pont] hu

Igazgató: Szentgyörgyiné Szlovák Mária
Igazgatóhelyettesek: Forgács Éva, Kelemen Ildikó, Ridegné Váli Zsuzsa

Székhely 2015-ös adatai:
Tanulók száma: 510 fő
Osztályok száma: 21 osztály
Felvehető maximális tanulólétszám: 680 fő

Történelmi áttekintés:
1903-ban Bajzák János okleveles polgári iskolai tanár miniszteri engedéllyel megnyitotta magán polgári fiú- és leányiskoláját. Az intézmény jó hírneve, valamint a tanulók létszámának állandó növekedése indokolttá tette egy új, korszerű iskola fölépítését.

1914-ben az építkezés megkezdődik Lehoczki János építész tervei alapján és az ő kivitelezésével, mely 1920-ban fejeződik be. Ekkor az iskola már állami kezelésbe került, és Petőfi Sándor Polgári Fiú- és Leányiskola néven a megye egyik jelentős alsó fokú középiskolájává vált.

1946. június 13-án a padlástérben tűz ütött ki, a polgári iskola kényszertantermekbe költözött, majd 1948 augusztusában meg is szűnt.

1952 szeptemberében négyéves középiskolai képzés indult Kiskőrösön az Állami Általános Gimnáziumban.

1953 tavaszán elkezdődött a leégett polgári iskola épületének rendbehozatala - először négy, majd nyolc tantermet sikerült helyreállítani az 1955-től már Állami Petőfi Sándor Általános Gimnázium néven ismert iskolában.

1959-ben megkezdődött a politechnikai oktatás az 5+1-es tanítási séma szerint, melynek értelmében 5 napi elméleti oktatás mellett 1 napi gyakorlati foglalkozáson vettek részt a tanulók.

1960-ban indult meg a 4+2-es tanítási formula, mely megteremtette a szőlőtermesztő és borkezelő szakközépiskola alapjait.

1963-ban az iskola hivatalos elnevezése Petőfi Sándor Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola lett. A két iskolatípus egy épületben működött, amely a létszámnövekedés miatt kevésnek mutatkozott, így 1969-ben bővítettek rajta.

1972-ben az iskola neve Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskolára, 1981-ben pedig Petőfi Sándor Gimnázium, Kertészeti Szakközépiskola és Kollégiumra változott.

2007. augusztus 1-jétől a kistérség intézményeinek összevonásával megalakult a "Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Egységes Iskolája és Szakiskolája", melynek az intézmény is tagintézményévé vált. Az iskola így 2012. augusztus 21-ig, utolsó fenntartóváltásáig a KTKT Általános Iskola és Középiskola Petőfi Sándor Gimnáziuma, Kertészeti Szakközépiskolája hivatalos nevet viselte.

Az iskolában folytatott képzésformák:

  • hatosztályos gimnázium
  • négyosztályos gimnázium
  • kertész- és növényvédelmi technikus
  • bor- és pezsgőgyártó technikus
  • közgazdaság (ágazati képzés)
  • élelmiszeripar (ágazati képzés)
  • kertészet és parképítés (ágazati képzés)