Kiskőrösi Kadarka

  • 2016. szeptember 13.

Kiskőrös a szőlő és a bor városa, hol a mai napig a szőlőtermesztés és a borászat az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás.

A magyar vörösbor-kultúra évszázadokon át épült a Kadarkára, mint meghatározó kékszőlő fajtára, amely az 1960-as években az ország legnagyobb területen termelt fajtája volt. Ezt a Kadarka különleges tulajdonsága tette lehetővé, hiszen rendkívüli módon képes alkalmazkodni az itteni klimatikus tényezőkhöz. A gyenge adottságú homoktalajhoz és a kevés csapadékhoz erős gyökérzettel akklimatizálódik, amely 8-10 méter mélyre is elnyúlik. Igen magas szintű tájalakító szerepet töltött be hosszú időn keresztül, mert a futó homokot megkötötte. Nagy büszkeségünkre napjainkban az itthoni. körülbelül 210 hektár Kadarkából hozzávetőlegesen 60 hektár Kiskőrös város közvetlen közelében található. Nagyon különleges, egyedi íz-és illatvilág jellemzi borát, mely egyre inkább hódít a fogyasztók körében.

A fajta iránti tiszteletet mi sem példázza jobban, mint a Kadarka telepítések újbóli fellendülése. Bora a gasztronómiában szinte kizárólag palackozott formában található.

Fenntartásáért és népszerűsítéséért térségi és regionális társulások, baráti és szakmai körök alakultak, mint például a Kadarka Szalon, a Kadarka Kerekasztal vagy a Kadarka Körök. Versenyei közül kiemelkedő példaként megemlítendő a Kiskőrösön évente megrendezett Kadarka Nemzetközi Borverseny.