Természetrajz

Természetrajz

A város környéke egykor mocsaras, lápos terület volt, amelynek eredeti növénytársulásai most is fellelhetők: sok helyen nedves rétek, erdők tarkítják a határt. 

A Kiskőrösi Turjános Természetvédelmi Terület déli része a 92 hektáros Szűcsi erdő, ahol mintegy háromszáz növényfaj él, köztük a magyar kőris, a kocsányos tölgy, a mezei szil, a vadkörte és néhány nyár faj. A cserjék is változatosak, a gyepszintben pedig számos különlegesség, ritkaság található. Az orchideák, (kosborok, pókbangó, méhbangó) a szibériai nőszirom, a buglyos szegfű és az őszi kikerics virágai ámulatba ejtik a természet szerelmeseit. A védett növényvilág paradicsoma a Szűcsi erdő, mely a város természeti környezetének egyik legnagyobb büszkesége. 

A Csukás-tó területén egy-egy nagyobb kiterjedésű nádas található, védett növényritkaságok tucatjai, (köztük a mocsári tőzegpáfrány, a nádi boglárka, a vidrafű, a nyári tőzike, a kosborok) a réti boglárka és a mocsári gólyahír is fellelhető. A nádasok körül rekettyés húzódik, illatozik a vízi menta, keskenylevelű gyapjúsás terméspamacsait lengeti a szél, és a szárazabb területeken kékellik az epergyöngyike.

A környéken honos állatfajok között nagy számban fordulnak elő puhatestűek és ízeltlábúak. A védett lepkék közül itt él a fecskefarkú és a kardos lepke. Több gerinces állatfaj is természetes élőhelyre talált a határban, így fellelhető például a békák mintegy kilenc faja, több mint száz madárfaj, köztük olyan ritka ragadozó madarak, mint az egerészölyv vagy a réti sas. A védett madarak közül több gyurgyalag pár is fészkel a Kis-Csukás homokbányájának szegélyén. Az emlősállatok közül főként a sün, a denevér, a mezei nyúl, a vidra, a borz, a menyét és a hermelin fordul elő, de találkozhatunk vaddisznóval, dámvaddal, gímszarvassal is az őzcsapatok mellett.

Szinte lehetetlen felsorolni az ezernyi növényritkaságot, a gazdag állatvilágot, melyek különlegessé, egyedivé varázsolják Kiskőrös környékét.