Kijavítják a városban az útburkolati hibákat

Kijavítják a városban az útburkolati hibákat

Két állandó kátyúzási időszak (tavasszal és ősszel) van a Kőröskom Nonprofit Kft. munkatervében- mondta Schäffer Tamás a kft ügyvezető igazgatója.

Schäffer Tamás: Tavasszal a téli időjárási viszontagságok következményeit számoljuk fel, ősszel pedig felkészülünk a télre az útburkolat-javítási munkálatokkal. Az ezt megelőző időszakban az egész város területén az önkormányzat Stratégiai és Városüzemeltetési osztályának dolgozói felmérik mindazokat a burkolathibákat a városban, amelyeket szükséges kijavítani, illetve a lakosok is jelzik feléjük az észrevett úthibákat és összegyűjtik a közműfejlesztésekkel kapcsolatos útmegbontási helyszíneket is.

Az összegzés után megküldik nekünk a megrendelést a munkálatok elvégzésére. Egyes kátyúk az aszfaltburkolat elöregedése miatt keletkeznek, mindemellett van ilyen jellegű felújítási munka is, mint például a Batthyány utcai, amely például az aszfaltburkolat átvágása révén keletkezett, a közműépítési-javítási munkálatok miatt. Valamint vannak olyan útburkolati hibák is, ahol még nincs kátyú, de látszik, hogy sérült az aszfaltburkolat, például egy közműfektetési hiba miatt a burkolat megsüllyed. Feltárjuk, hogy mi okozhatta a hibát és természetesen ott is kijavítjuk az aszfaltburkolatot. Mind az úgynevezett „klasszikus” kátyúknál, mind az útsüllyedésnél ugyanaz a javítási eljárás folyamata: felvágjuk és kiigazítjuk a burkolati hiba környékén az aszfaltburkolatot, egészen az „egészséges” aszfaltterületig.

Felbontjuk az aszfaltburkolatot és az útalapot is, az útalap helyreállítását követően pedig vissza kell burkolni aszfalttal az útburkolati hiba helyét. Jellemzően ebben az időszakban több kisebb útburkolati probléma van, amit ki kell javítanunk, mielőtt veszélyesebbé válik. Tudjuk, hogy nagyon sok utunk megérett már a teljes útburkolat-felújításra, de az teljesen más technológiát kíván. Az ilyen jellegű munkákat ezzel a munkafolyamattal elvégezni nem tudjuk.

A kátyúzási munkák előkészítését szeptember közepén kezdtük el, a feltárást és a visszaaszfaltozást egy hónap időtartamra tervezzük a város területén.

Boda Zsuzsa

Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata 2020. évben nyújtott be pályázatot a hagyományok bemutatását szolgáló, kisebbségek közösségeinek aktivitását erősítő tevékenységek támogatására, amely kedvező elbírálást nyert.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2021. októberi száma.
Megszűntek az áldatlan állapotok
Évekkel ezelőtt nyolc ponton is szelektív hulladékgyűjtő szigetek tették lehetővé a városban a lakossági szelektív hulladékgyűjtést. Akkor még a családi házakban élők nem kaptak szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényeket- adott tájékoztatást Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.