Huszonkét oklevelet adtak át a „Mi Petőfink!” Értéktár konferencián

Huszonkét oklevelet adtak át a „Mi Petőfink!” Értéktár konferencián

A Megyenapok keretében „Mi Petőfink!” címmel péntek délután tartottak Értéktár konferenciát Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Az izgalmas, szakmai előadásokban bővelkedő program színfoltja volt, hogy maga Petőfi Sándor „személyes megjelenésével” és verssel köszöntötte a résztvevőket.

A konferencia résztvevőit Domonyi László, Kiskőrös polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötték.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere elmondta, hogy fontosnak tartja értékeink őrzését. Büszkén hangsúlyozta, hogy a kiskőrösiek különösen vigyáznak Petőfi örökségére, mert fontos számukra a múlt és a jövő is.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a „Mi Petőfink!” nem csupán Bács-Kiskun megyéé, hanem Magyaroroszágé és az egész magyarságé. Sőt, verseit és életének történetét az egész világon ismerik, amely példaként szolgálhat mindannyiunk számára.

A megnyitó gondolatok után a jelenlévők elsőként az új megyei turisztikai imázsfilmet tekintették meg, melyben 25 olyan megyei érték kapott helyet, amelyek példásan illeszkednek a turizmus izgalmas világához.

 Az „Itthon, Bács-Kiskunban” című alkotást és készítésének körülményeit Kaszab Tibor, a film egyik készítője mutatta be a közönségnek. A film a megyénkben felelhető épített és természeti kincsek varázslatos világával, a sokszínű megyei kultúra bemutatásával hív el egy felejthetetlen utazásra Bács-Kiskunban.

A filmbemutatót követően olyan előadásokat hallhattak a részvevők, melyek középpontjában Petőfi Sándor életútja, üzenete, munkássága állt.

Elsőként a kiskőrösi Petőfi-kultuszról Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója tartott előadást. Majd őt követte Dr. Bánki Zsolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója, aki előadásában arról beszélt, hogy miként jut el Petőfi Sándor üzenete a muzeológia és a digitalizáció 21. századi csatornáin a mai kor emberéhez.

Prof. Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese a költő 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt, majd Máday Norbert író, műgyűjtő identitásunk alapjairól tartott előadást.

Török Nikolett, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolatok referense a helyi értékekre alapuló tematikus turisztikai fejlesztésekről számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a jelen megvalósítás alatt futó projektek között fontos szerepet kap a Borturisztikai útvonal kialakítása a „Sváb Sarok” településein és a Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun megyében.

A Petőfi Emlékévek tervezett megyei programjait pedig Hajagos Csaba történész, muzeológus, kulturális örökségvédelmi szakértő, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat projektmenedzsere ismertette a résztvevőkkel.

A konferencia kiemelkedő pillanataiban Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke adott át elismerő okleveleket a megyei értéktárba kerüléshez javaslatot benyújtóknak és az értékek őrzőinek. Az értéktárban már 293 érték gazdagítja megyénk kincsesládáját. Ebből a mai napon 22 érték őrzője és javaslattevője kapott oklevelet.


A tassi zsilip megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Szilágyi Attila, a Közép-Duna Völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A tassi római katolikus templom értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bese Gergő, a tassi Római Katolikus Plébánia plébánosa.

Az értéktárba bekerült a Tassi Református Egyházközség temploma és kertje, valamint a Darányi sírkert is. A két megyei érték gondozásáért adományozott oklevelet Dobos Bence, a tassi Református Egyházközség lelkésze vette át.

A Darányi kastély és a Szerbith kastély megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Kiss Krisztina, a két kastély jelenlegi tulajdonosa.

A Szigetfői Őfra értéktárba kerülésének elismeréseként oklevelet kapott Gubacsi István, a Tassi Helytörténeti Egyesület elnöke.

Az Osztó- vagy Rózsa-sziget értéktárba kerülésérét járó oklevelet Dr. Molnár Pál, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség elnöke kapta.

A Dr. Szelecsényi Zsigmond kút, a Zsidó temető, a Darányi Ignác szellemi hagyatékának és Ransonnet-Villez Eliza munkásságának őrzéséért járó kitüntető oklevelet Németh Gábor, Tass Község polgármestere vette át, aki ma összesen 12 tassi értékért kapott oklevelet.

A megyei értéktárba bekerült a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán. Az elismerő oklevelet Jánosi Mária, Fajsz község polgármestere és Légrádi József, a Duna Gyöngye Kishalász Egyesület titkára vették át.

A Dunavecsei Református Templom értéktárba kerülésért járó elismerő oklevelet Ablonczy Gábor, a Dunavecsei Református Egyházközség lelkésze kapta.

Dunavecsén, Nagy Pál háza is – mely szorosan kötődik Petőfi Sándor nevéhez – a megyei értéktár része. Az elismerő oklevelet Tóth József, a Dunavecsei Városfejlesztők Közösségi Egyesületének elnöke vette át.

A Petrovics Mészárszék értéktárba kerüléséért járó oklevelet Aranyi Ágota, a Vikár Béla Könyvtár intézményvezető könyvtárosa kapta.

A dunavecsei polgármesteri hivatal és a Dunavecsei híd értéktárba kerüléséért járó oklevelet Nagy Erzsébet, Dunavecse Város jegyzője vette át.

A Túzok (Otis tarda) hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara is bekerült a megyei értékek közzé. Az erről szóló oklevelet Sárkány József, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa vette át.

A Kalevala Nap – Vikár Béla hagyomány is megyei érték. Az erről szóló elismerő oklevelet Gallai Eszter, a Dunavecsei Művelődési Ház intézményvezetője vette át.

A dunavecsei értékek gondozói és őrzői mellett Vörös Sándor, Dunavecse Város polgármestere, mint javaslattevő, 8 oklevelet vett át a mai napon.

A Kiskőrösi Szent József katolikus templom értéktárba való felvételéért járó kitüntető oklevelet Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere és Suhajda János, a Kiskőrösi Római Katolikus Egyházközség világi elnöke vették át.

A Tisza-levélgyűjtemény, mint érték őrzéséért és gondozásáért járó oklevelet Krámer Iván, gyűjtő és Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere vették át.(főkép)

Hasonló cikkek

Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal. 
AZ ORFK RFI Ügyeleti Főosztály aktuális hírlevele.