Hőguta autóban

Hőguta autóban

Soha ne hagyjon embert vagy állatot lezárt autóban a tűző napon!

A nyári közúti közlekedésbiztonsági kampányok kihagyhatatlan részeit képezik azok az üzenetek, miszerint senki ne parkoljon gépkocsijával a tűző napon, továbbá senki ne hagyja a gyermekét, esetleg háziállatát az autóban. Ezek a figyelmeztetések gyakorlatilag évről évre visszatérő elemei a preventív munkának, mert az üzenetek aktualitásukat soha nem veszítik el.

Sajnos a figyelemfelhívások ellenére minden évben történnek olyan események, amikor az elviselhetetlenül magas hőmérséklet, illetve a hőguta következtében emberéletek kerülnek veszélybe. Az átforrósodás még enyhe levegőmozgás mellett is kialakulhat, aminek egyenes következménye a hőguta - már ha ül valaki az autóban.

A hőgutáról tudni lehet, hogy általában 40 °C feletti testhőmérsékletnél alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test hőmérséklete jelentősen megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. Eleinte az érintett csak azt érzi, hogy fáj a feje, rossz a közérzete, szédülni kezd, bágyadttá válik, majd hányinger kínozza. A későbbiekben a folyamat súlyosbodik, koncentrációzavar és hányás jelentkezhet, majd az autóban ülő személy elvesztheti az eszméletét. A hőguta sajnos halálos kimenetelű is lehet. Fontos tudni, hogy a gyerekeket a hőguta veszélye fokozottabban érinti, s hasonló a helyzet a házi kedvencekkel, például a kutyákkal is.

Mi a teendő, ha egy síró csecsemőt vagy kisgyermeket talál egy bezárt autóban?

Késlekedés nélkül kérjen segítséget a 112 központi segélyhívó telefonszámon! Ne vesztegesse az időt arra, hogy megkeresse a szülőket! Ha módjában áll a gyermeket kimenteni a gépjárműből, azonnal helyezze hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes ilyenkor hideg vizes törölközővel törölgetni, legyezgetni, vagy akár hideg vizes lepedőbe csavarni.

A nyári hőségben háziállatát se hagyja semmi esetre az autóban magára!

Mivel az állatok alig tudnak izzadni, ugyanolyan rosszul viselik a hőséget, mint a gyerekek.

Előfordulhat, hogy valaki autóba zárt kutyát lát kánikulában, és szeretne segíteni rajta - akkor szintén hívja a 112 központi segélyhívó telefonszámot.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf. 302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] becs [pont] police [pont] hu web: https://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Hőguta autóban
540.95 KB
elbir-2022-augusztus-hoguta-2022viii-11.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2023. december 1-én.
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Képviselő-Testület 128/2023. számú határozata alapján a Polgármesteri Hivatalban 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig igazgatási szünet lesz. Az igazgatási szünet ideje alatt a Hivatal zárva tart, nincs ügyfélfogadás.
Adventi Gyertyagyújtás a főtéri koszorúnál