Gondolkozzon, mielőtt kattint!

Gondolkozzon, mielőtt kattint!

Az interneten terjedő veszélyek aktiválásához legtöbb esetben a felhasználó közreműködése is szükséges. Olyan ez, mint egy csapda, ami csak akkor lép működésbe, ha az áldozat belelép.

Megfelelő körültekintéssel azonban észre lehet venni és ki lehet kerülni ezeket a csapdákat. Mire figyeljen, mielőtt kattint (akár mobilon, akár asztali számítógépen):

  • Kattintás előtt ellenőrizze, hogy valójában hova mutat az üzenetben kapott link! Mobilon a linket hosszabban megnyomva egy felugró ablakban megjelenik a hivatkozás címe. Számítógépen az egérrel a link felé állva a böngésző bal alsó sarkában látható szöveg.
  • Felugró ablakoknál legyen körültekintő, hogy hova kattint! Sok esetben a jól látható bezárást jelző X gomb vagy felirat nem bezárja az ablakot, hanem egy másik oldalra visz. Az ablakot ténylegesen bezáró X gomb csak nehezen vehető észre.
  • A vírusveszélyre figyelmeztető felugró ablakok nem valódi vírusfertőzésre figyelmeztetnek. Ellenkezőleg! Rájuk kattintva rosszindulatú program töltődhet le a számítógépére vagy mobiltelefonjára.
  • Állítsa be böngészőjét, hogy minden esetben kérje az Ön engedélyét egy fájl letöltésekor! Csak biztonságos oldalról töltsön le bármit. Ha nem Ön kezdeményezte, ne engedélyezze vagy szakítsa meg a letöltést!

Veszélyes mellékletek

Fertőzött Word vagy Excel fájlok érkezhetnek e-mail mellékleteként. Úgy tűnik, mintha az e-mail egy korábbi levelünkre érkezett volna válaszként.

Ne nyisson meg gyanús hivatkozásokat vagy mellékleteket!

Ellenőrizze, hogy a MS Office alkalmazások makróbeállításai megfelelőek-e!


Biztonságos mobilalkalmazások

Az okostelefonok gyakorlatilag mini számítógépként működnek, számtalan alkalmazás telepíthető rájuk. Az alkalmazások működéséhez különböző engedélyeket (kamera és mikrofon használata, tárhelyen lévő fájlok olvasása, módosítása, törlése, vagy akár telefonhívások indítása, üzenetek küldése és a fogadott üzenetek olvasása) kell biztosítani a telepítés során. Egy rosszindulatú program akár vissza is élhet ezekkel a jogokkal.

Azért, hogy minél többen töltsék le a kártékony alkalmazást, a készítőik megpróbálják valamilyen legális, népszerű alkalmazáshoz hasonlóvá tenni. Az alkalmazásboltok (Google Play Áruház, Apple AppStore) üzemeltetői igyekeznek kiszűrni az ilyen alkalmazásokat, fontos, hogy mi is felismerjük a potenciálisan veszélyes alkalmazásokat. Mivel a kártékony alkalmazásokat nem mindig szűrik ki az üzemeltetők, így azokat a készítők különböző hivatkozásokon keresztül teszik letölthetővé.

Mire figyeljünk, ha alkalmazásboltból telepítünk alkalmazást?

Bár az üzemeltetők igyekeznek kiszűrni a kártékony alkalmazásokat, ez nem jelenti azt, hogy minden esetben sikerül. Alkalmazásboltból való letöltéskor legyünk körültekintőek!

Még a telepítés előtt ellenőrizze:

  • az alkalmazás készítőjét,
  • a felhasználók értékeléseit,
  • milyen engedélyeket kér az alkalmazás!

Ne telepítse az alkalmazást, ha

  • nem tudja, hogy pontosan mire használható,
  • olyan engedélyeket kér, amelyek a funkciójának ellátáshoz nem szükségesek,
  • kevés vélemény van az alkalmazásról,
  • alacsony értékelést kapott a felhasználóktól!

A telepített alkalmazások jogosultságait utólag is ellenőrizheti.

Androidos készülék esetében Beállítások menüben alkalmazásonként is ellenőrizhető és beállítható, hogy egy alkalmazás milyen engedélyekkel rendelkezik, illetve az is, hogy az egyes engedélyekkel mely alkalmazások rendelkeznek.

IOS készülékek esetében az egyes alkalmazásoknál látható, hogy milyen engedéllyel rendelkezik az alkalmazás.

Üzenetben kapott linkről soha ne töltsön le alkalmazást, akkor sem, ha arra ismerőse kéri!


Belépés Google vagy Facebook fiókkal más weboldalakra vagy alkalmazásokba

Az Open Authorization (OAuth) technológia segítségével lehetőség van arra, hogy egyes új regisztráció helyett a pl. Google vagy Facebook fiókunk segítségével lépjünk bizonyos weboldalakra vagy mobilalkalmazásokra. Ezt a belépési felületen látható ,,Belépés a Google/Facebook fiók segítségével\" történik. Ebben az esetben nem kell megadni adatainkat (felhasználói név, e-mail cím), ezeket a Google vagy Facebook fiókunk alapján megkapja az oldal vagy az alkalmazás. Fontos megjegyezni, hogy a Google vagy Facebook jelszavunkat nem kapja meg az oldal vagy az alkalmazás, felhasználó személyének hitelesítését minden esetben a Google vagy a Facebook végzi. Ez gyakorlatilag olyan, mintha egy adott kapuhoz nem rendelkeznénk saját kulccsal (ebben az esetben jelszóval), hanem a videós kaputelefonon felismerve portás (a Google vagy a Facebook) enged be bennünket.

A felhasználói fiókhoz csatolt weboldalak és alkalmazások ellenőrzése

Természetesen van lehetőségünk arra, hogy bármikor ellenőrizzük, hogy melyik weboldalnak vagy alkalmazásnak milyen jogosultságot biztosítottunk. Ezen a felületen utólag is visszavonhatunk egyes jogosultságokat vagy akár teljesen törölhetjük a weboldal vagy alkalmazás hozzáférését.

Google: Google fiók kezelés/Adatok és adatvédelem/ Adatok az Ön által használt alkalmazásokból és szolgáltatásokból/Harmadik felek fiókhozzáféréssel rendelkező alkalmazásai

Facebook: Beállítások és adatvédelem/Alkalmazások és webhelyek

Miért előnyös a Google vagy Facebook fiók használata regisztráció helyett?

Az OAuth szolgáltatás használatával gyorsabban és egyszerűbben jelentkezhetünk be más weboldalakra vagy alkalmazásokra. Nem kell új felhasználóinevet, jelszót megjegyezni és belépéskor megadni, hiszen elég, ha be vagyunk jelentkezve a Google vagy Facebook fiókunkba. A weboldal vagy mobilalkalmazás nem tárol jelszót, így az nem is törhető fel. A nagy szolgáltatók, mint a Google vagy Facebook nagyobb erőforrásokkal rendelkeznek a felhasználói fiók védelmére, így jelentősen kisebb az esélye, hogy fel tudják törni a rendszerüket.

Milyen kockázatai vannak a Google vagy Facebook fiók használata regisztráció helyett?

Ha valaki hozzáfér a Google vagy Facebook fiókunkhoz, az be tud lépni az össze csatolt weboldalra vagy alkalmazásba. Ez azonban gyakorlatilag csak akkor fordulhat elő, ha a fiókunkat nem védtük megfelelően. A megfelelő, hosszú és bonyolult jelszó, illetve a bekapcsolt kétfaktoros hitelesítés megakadályozza az illetéktelen hozzáférést.

A weboldal vagy alkalmazás az általa kért és általunk engedélyezett adatokat kapja meg a felhasználói fiókunkból. Ezek általában a nevünk, e-mail címünk, esetleg az profilképünk. Ezek szükségesek a bejelentkezéshez. A weboldal vagy alkalmazás kérhet azonban más adatokat, illetve akár jogosultságokat, pl, ismerősök listája, vagy jogosultság bejegyzés közzétételre az idővonalunkon, esetleg a tárolt képek, fájlok megtekintése. Ezek engedélyezése mindig tölünk függ. Gondoljuk végig alaposan, hogy tényleg szükségesek-e a kért engedélyek a weboldal vagy alkalmazás használathoz!


Forrás: Internet tudatosan - online is biztonságban

Internetbiztonság - 1
443.38 KB
internetbiztonsag-1.pdf
Internetbiztonság - 2
480.2 KB
internetbiztonsag-2.pdf
Internetbiztonság - 3
836.75 KB
internetbiztonsag-3.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2022. május 19-én.
Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal.
Mit tegyen, ha ellopták bankkártyáját Amennyiben bankkártyája elveszett, ellopták vagy az bármely módon kikerült ellenőrzése alól, akkor intézkedjen a bankkártya letiltására. Ezzel akadályozhatja meg, hogy a bankszámláján lévő pénzt illetéktelenek leemeljék. Amennyiben lopás történt, azt jelezze a rendőrségen is!