Gmoser András

Gmoser András

gmoser [pont] andras [kukac] gmail [pont] com Komáromi u. 15. 70/330-8398

Engedjék meg, hogy az alábbiakban bemutatkozzam, mint a kiskőrösi 4. számú választókerület képviselője.

Születésem, 1977 májusa óta élek Kiskőrösön. Az egész családomat mindenki jól ismerheti, hiszen mindannyian nagy elkötelezettséggel és szeretettel dolgozunk városunkért. Édesanyám a mai napig a kiskőrösi szlovákságot fogja össze, immár több mint 40 éve. Pedagógus hivatása során generációkat oktatott a szépre, jóra. Édesapám könyvelő volt a helyi szövetkezetben. Perfekt német nyelvtudásának köszönhetően számtalan német, osztrák és más nemzetiségű vendéggel ismertette és szeretette meg Hazánkat és benne Kiskőröst is. Gyuri bátyám pedagógusként és a kiskőrösi mazsorettcsoportok vezetőjeként neveli városunk gyermekeit. István bátyám pedig a helyi zeneiskolában rézfúvós tanár, a városi fúvószenekar karmestere, szabadidejében a lovardájában mutatja meg a lovassport szépségét az érdeklődőknek.

Elmondhatom, hogy szüleinktől olyan neveltetést kaptunk, amely alapjaiban meghatározta életünk. Így megtanultuk, hogy becsületesen, tisztességesen, de emellett küzdelmesen és kitartóan kell élnünk és dolgoznunk. Megtanultuk, hogy a saját elfoglaltságunk mellett szakítani kell időt arra, hogy meghallgassuk, és ha kell, segítsük embertársainkat. Megismertük, hogy érzékenynek kell lenni mások problémáira is, és megtapasztaltuk, hogy mindenkivel a lehető legjobb kapcsolatot kell kialakítani, mert ha egymás mellett elbeszélünk, akkor nem érhetjük el célunk.

Az alapismeretekkel a helyi Vasvári Pál Általános iskolában, majd a Petőfi Sándor Gimnáziumban ismerkedtem meg, majd a katonaság után rendszerinformatikusként kezdtem el dolgozni a Kiskőrösi EGYMI-ben. Ugyan én nem szereztem pedagógus végzettséget, de mint családom minden tagját, engem is magával ragadott a pedagógus hivatás érzése és a gyermekek szeretete.

Időnként váltani kell azért, hogy máshol, más szemlélettel találkozzunk, és így friss lendületet kaphassunk az élettől, a mindennapoktól. Jelenleg egy helyi cégnél, a Garden Juice Kft.-nél dolgozom. A mai világban sok lábon kell állnia az embernek, hogy megélhessen. Nekem ez szerencsére egyben a hobbim is: a zenélés. Miközben az embereket szórakoztatom, én is jól érzem magam. 16 éves korom óta zenélek lakodalmakban, bálokban, bulikban. Szerencsére sok ismerőst és barátot találtam az évek alatt.

Olykor elgondolkozom, hogy amikor édesapám kapcsolatai révén lehetőségem volt külföldre menni tanulni, dolgozni, akkor nem mentem. Nem mentem idegen országokba, és nem mentem hazai nagyvárosokba sem. Az a különleges hely, ami Kiskőrös, nincs sehol máshol a nagyvilágban. Én csak itt érzem magam igazán otthon!

Büszke vagyok családomra és barátaimra - kiknek sokat segítek -, mert együtt nagyszerű dolgokat vihettünk végbe Kiskőrösön, a teljesség igénye nélkül: Országos Rétesfesztivál, határon túli magyar kapcsolatok teremtése, kirándulások szervezése, Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napok, Pátria Klub.

Szedmák Tamás képviselő úrral létrehoztuk a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesületet, melynek az elnöke vagyok. Az volt a célunk, hogy a helyi kultúrát és városörökséget így is támogathassuk.

Sok év óta gyűjtjük a Kiskőrös régmúltjáról szóló dokumentumokat, fényképeket, képeslapokat, negatívokat. Büszkén mondhatom el, hogy már több mint 30 000 régi képet, dokumentumot sikerült digitalizálni és ez által megmenteni az utókor számára.

Szintén közös kezdeményezésünkre jött létre Kiskőrösön a Bács-Kiskun megyei Civil Információs Centrum, ahol feladatunk a civil szervezetek pályázati segítése, tanácsadása. Segítségünkkel az utóbbi években sok millió forintot nyertek a kiskőrösi egyesületek, szervezetek.

Közéleti emberként mindig keresem a lehetőségeket, hogy Kiskőrös még szebb és élhetőbb legyen. Nagyon fontos, hogy a város ügye jól alakuljon, és a lakosok közérzete is jól legyen. Szeressenek itt élni és dolgozni.

Édesapámnak 1956-ban, 16 évesen menekülnie kellett, hogy élhessen. Hazaérkezése után mindig mondta, hogy lehet élni, de nem érdemes idegen megszállás alatt. „Élni és élni hagyni!”– vallotta.

Ez az én véleményem is – és mennyire igaz ez ma is. Csak a nézőpont változott. A politika már a gimnazista éveim alatt erősen foglalkoztatott. Így alakult, hogy 2002-ben Fidesz-tag lettem. A kiskőrösi Fidesz alelnökeként segítettem a helyi csoport munkáját. Az évek során sok feladatban segítettem a jelenlegi városvezetést is, de külsős bizottsági tag voltam a megyei önkormányzatnál Kecskeméten, majd itt, Kiskőrösön a pénzügyi bizottságban lehettem külsős tag. Elmondhatom, hogy jó a kapcsolatom a városvezetéssel és a polgármester úrral.

Jelenleg Kiskőrös Város Önkormányzata Költségvetési, Városfejlesztési és Mezőgazdasági Bizottságának tagja vagyok. Az én körzetem a Zahorát–Erdőtelket érintő, és a fürdő, szabadidőpark, speciális iskolát határoló utcák. Szerencsére sok szép és hasznos, már régóta várt fejlesztés valósult meg itt is az utóbbi időben.

Ilyen például a Kiskőröst Erdőtelekkel összekötő kerékpárút, mely már évtizedek óta fennálló hiányosságot pótol. Nagyon sokan szeretik, és a közlekedésbiztonság miatt is kiemelten fontos. Zahorán pedig a szennyvízhálózat kiépítése is befejeződik végre. Hamarosan megtörténhetnek a bekötések. A Diófa utca hányattatott sorsát is szeretném a lakossággal karöltve mielőbb rendezni. A fürdő is szépen épül, szépül. Nagyon fontos, hogy minél több vendég érkezzen városunkba és itt költse el a pénzét. A kerékpárút és járdaépítés a fürdőnél szintén elkészült, ami családunk, gyermekeink biztonságát szolgálja. A megvalósuló szennyvízhálózatnak köszönhetően csökkenni fog a talajvíz is, így könnyebben elszivárog majd a csapadék. Továbbá az erdőtelki úton szeretném elérni, hogy végig legyen közvilágítás, ez a kerékpárút és a mellette kiépített csapadék-elvezető árkok láthatósága miatt is fontos. A lakosok jelzése alapján már régóta kért igény teljesült: a Szendrey Júlia utcában építettünk járdát, illetőleg hamarosan gyalogátkelő helyet létesítünk a Dózsa György út ezen részén. A Katolikus temető és környékének rendezése is tervben van, melyről a Polgármester úr már korábban egyeztetett Attila atyával, plébános úrral. A Dózsa György úton és Akasztó irányába elkészült a kerékpárút, melyen egészen a Halascsárdáig kerekezhetnek a kikapcsolódásra, sportolásra vágyók.

Egy kollégám egyszer ezt írta nekem: „Te egy nagyon jó lelkű ember vagy, szerencsés, aki a barátodnak tudhatja magát.” Igen én is szerencsés vagyok, hogy ilyen barátaim vannak!

Egész életemben a családomért és a közösségért dolgoztam, - mindenki ismer - ezért gondjaikkal, ötleteikkel bátran megkereshetnek, problémáikkal fordulhatnak hozzám! Szeretném továbbra is Önöket szolgálni a szebb és élhetőbb, fejlődő Kiskőrös érdekében.