Folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás a MONTÁZS projekt zárása után

Folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás a MONTÁZS projekt zárása után

A MONTÁZS projektet (EFOP 1.9.2.–VEKOP-16-2016-00001) a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg európai uniós támogatásból. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

Javuljon a fogyatékos emberek életminősége, önálló életvezetési képessége, valamint a társadalmi befogadásuk – ez volt a fő célja a 2017-ben indult MONTÁZS projektnek. Ennek megvalósítására többek között létrehozták és működtetik az országos fogyatékosságügyi tanácsadói hálózatot, AAK (augmentatív és alternatív és kommunikáció)-módszertani központokat nyitottak, elérhetővé tették minden régióban a felnőtt logopédiai ellátást, valamint az autista emberek ellátását segítő szolgáltató hálózatot működtettek. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést segítő fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat a projekt után is elérhető lesz.

A MONTÁZS projekt keretében 2018. április 1-től országszerte 22 Információs és Koordinációs Pont alakult (IKOP) és működik ez év végéig. Az IKOP-okban dolgozó – speciális ismeretekkel, tudással rendelkező – fogyatékosságügyi tanácsadók a helyi igényekre alapozott szolgáltatást biztosítanak a fogyatékos személyek és családtagjaik, valamint az intézményi ellátásban részesülő fogyatékos személyek számára.

Az elmúlt évek tapasztalatai és eredményei igazolják, hogy a fogyatékosságügyi tanácsadás beváltotta a hozzá fűzött szakmai elképzeléseket, szükség van a helyi igényekre reagáló szolgáltatásra. A fogyatékos emberek és családtagjaik életét nagyban megkönnyíti, ha a számukra fontos, speciális információkat egy helyen érhetik el. Az IKOP-okban elérhető szolgáltatások igen népszerűek voltak az érintettek és szakemberek körében is. A fogyatékosságügyi tanácsadás nem ér véget a MONTÁZS projekt zárásával. 2022. január 1-től a szolgáltatás átkerül az emberi erőforrások minisztere által kijelölt család- és gyermekjóléti központokhoz, ahol más keretek között, de hasonló szakmai tartalommal várják a kliensek, szakemberek megkeresését.

 A dél-alföldi régióban az alábbi intézményekben folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás:

  • Kalocsa: Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, 6300 Kalocsa, Bem apó u. 19.
  • Szeged: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központja, 6724 Szeged, Párizsi krt. 27.
  • Békéscsaba: Békéscsaba Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 1.


Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nprofit Kft.

Projektiroda: 1138 Budapest, Váci út 191.
E-mail: kommunikacio [pont] montazs [kukac] szinkft [pont] hu
Honlap: www.szinkft.hu

Sajtóközlemény
508.45 KB
szin-sajtokozlemeny-folytatas-del-alfold-1210.pdf

Hasonló cikkek

Augusztus 20. Ünnepi program Kiskőrösön
Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját az államalapítás évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésre.
Süssünk közösen kenyeret augusztus 20-án!
2022. augusztus 20-án 12 órától kenyérsütésre várunk minden érdeklődőt a városi kemencéhez.