Február 11. - Az egységes európai segélyhívó szám napja

Február 11. - Az egységes európai segélyhívó szám napja

Az ORFK RFI Ügyeleti Főosztály 112-es hírlevele - 2021. évi 1. szám

<--break- >Az Európai Unió tagállamaiban minden év február 11-én tartják az egységes európai segélyhívó szám napját. A 112-es nap célja, hogy felhívja a figyelmet a segélyhívó szám fontosságára és megfelelő használatára.

A hívásfogadó központokban (HIK) végzett tevékenység bemutatása az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, valamint az állampolgárok egészségének megóvása érdekében, az előző 3 éves gyakorlattól eltérően - 2021-ben elsősorban online módon valósult meg.

A zártkörű ünnepélyes díjátadón a HIK Szombathely vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd ezt követően Harangozó Bertalan kormánymegbízott a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője díjakat adott át a kiemelkedő színvonalon teljesítő munkatársaknak.

Miskolcon a HIK osztályvezetője adta át az elismeréseket. Idén második alkalommal nyílt lehetőség a társszervek és civil szervezetek olyan munkatársainak elismerésére, akik tevékenységükkel elősegítették a HIK-ek hatékony működését.

A díjátadókat követően került sor a „Hívások fogadásának és kezelésének bemutatása” elnevezésű online közvetítésekre. A programra korábban regisztrált érdeklődők megnézhették és meghallgathatták a hívásfogadási gyakorlatot.

A 112-es napi programok magas számban vonzották a virtuális látogatókat, mintegy 1.240 főre becsülhető a résztvevők száma. Nagy népszerűségnek örvendett az általános iskolásoknak meghirdetett kvízjáték is.

Miskolcon három általános iskolának nem állt módjában csatlakozni az online programhoz, ezért a HIK munkatársai személyesen látogattak el azokba és 118 fő részére ismertették játékos formában a segélyhívó számok megfelelő használatát.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság saját gyártású videóval hívta fel - elsősorban - a gyermekek figyelmét a segélyhívószámok rendeltetésszerű használatára.

https://www.youtube.com/watch?v=7hvliXLZvwo


Valótlan bejelentés

30 éve hozták létre az Európai Unió tagállamai a 112-es egységes európai segélyhívószámot, amely a nap 24 órájában ingyenesen hívható veszélyhelyzet esetén.

Hazánkban - bár csökkenő számban - de még mindig sokan vannak, akik nem arra a célra használják a segélyhívószámokat, amire kellene. Erre példa az alábbi eset.

2021. január 31-én 13.16 órakor bejelentés érkezett a 112-es segélyhívószámra. Egy Portyás Sándorként bemutatkozó férfi elmondta, hogy szerelmi bánata miatt fel fog robbantani két érdi, illetve egy százhalombattai épületet. A szükséges intézkedések megtétele céljából a rendőrök haladéktalanul a három címre indultak.

Az épületek kiürítése és átvizsgálása még tartott, amikor a hatékony felderítőmunkának köszönhetően az érdi rendőrök Budapesten megtalálták és elfogták a bejelentőt. Eközben kiderült, hogy robbanószer az átvizsgált épületekben nem volt.

A bejelentő - akiről kiderült, hogy álnevet használt - részletesen beszélt indítékáról és a bejelentéskor említett álnév választásának okát is elmagyarázta. „Portyás” a sátán kutyája, a keresztnevet pedig az alapján választotta, hogy hogy a hamis vezetéknév milyen betűre végződik.

Elmondása szerint az egész esemény egy olyan nő miatt történt, akit sem a fejéből, sem a szívéből nem tudott kiverni. Bevallotta azt is, hogy nincs és soha nem is volt bombája, csak mérges volt, ezért tette a bejelentést.

A férfinek közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt kell felelnie.


A segélyhívószám nem játék! Helyes használatával életeket menthetünk!

Csak vész esetén!

Február 11. - Az egységes európai segélyhívó szám napja
925.65 KB
elbir-112-hivoszam.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2021. június 18-én.
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2021. június 11-én.
Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy kerületünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre. A kezelés pontos időpontja: 2021. 06. 18. napján, napnyugta utáni órákban.