"Én európai vagyok – én alakítom a valóságot magam körül" projekt

"Én európai vagyok – én alakítom a valóságot magam körül" projekt

A Én európai vagyok – én alakítom a valóságot magam körül projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében.

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 28 állampolgár részvételével, akik közül 14 fő Veszprém város és megye (Magyarország), 7 fő Kiskőrös város (Magyarország), 7 fő Sepsiszentgyörgy (Románia) és 11 fő Tarnow (Lengyelország) lakosai.

Ezenkívül részt vehetett a projektben Nowy Sącz (Lengyelország) – Tarnow testvérvárosa (3 fővel), Vinnytsia (6 fővel), Bila Tserkva (2 fővel) és Ternopil (5 fővel) (Ukrajna), melynek költségeit Tarnow Önkormányzata állta.

Projekt vezető: Gmina Miasta Tarnowa (Tarnow Önkormányzata)

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Tarnow (Lengyelország) volt, 2017/06/23 és 2017/06/25 között

Részletes leírás:

2017.06.23. nap annak volt szentelve, hogy a résztvevők megérkezzenek és bejelentkezzenek a hotelba, illetve az alábbi tevékenységeknek:

1. Konferencia „Revitalizáció, megfiatalodás, újjáteremtés” – melynek főbb témája a városközpont revitalizációja és megújulása, hogyan lehet egy várost vonzóvá tenni a lakosság számára, beleértve az EU-s pályázatokról szóló prezentációkat, melyek egyrészt a városok fejlesztését célozzák meg, másrészt azt, hogyan kell a lakosságot tájékoztatni a város terveiről. Minden városnak – projekt partnernek – volt ideje tartani egy prezentációt, mely által tehettünk egy virtuális sétát a felújított városrészekben, illetve bemutathattak egy rövid filmet a legfontosabb projektekről.

A konferencia szakértői az egyes önkormányzatok alkalmazottai, városfejlesztési osztályvezetői voltak. Az esemény utáni beszélgetések és viták a résztvevők között, mind hasznosak voltak a tapasztalatok cseréje és kapcsolatépítés tekintetében (az eddig megtanultak megvitatása, új ötletek szerzése más városok gyakorlataiból). A beszámoló és a videó link (https://www.youtube.com/watch?v=TAU-SXJeeg8) minden partnertelepülés kapcsolattartójának el lett küldve e-mailben.

2. - A ZDEARZENIA 2017 városi fesztivál megnyitó gálája, díjkiosztó ünnepség és egy rövid koncert – Kajetan Borowski Trio (a tavalyi tarnowi kulturális díj nyertesei) a Ludwik Solski Színházban, 4 – kultúrával kapcsolatos díjak átadó ünnepsége. http://www.tarnow.pl/index.php//Galeria/Galeria-Miasto/Galeria-Miasto-20...

3. Állófogadás minden partnerváros delegációja és meghívott vendégek részére, melynek házigazdája Roman Ciepiela, Tarnow polgármestere és Kazimierz Koprowski a Városi Tanács vezetője – majd koncert a főtéren.

2017.06.24. a következő programoknak volt szentelve:

1. Tarnowi városlátogatás az Európai Uniós projektekhez kapcsolódó helyszínekre

Először a felújított inkubátorházba látogattak el, ami a kezdő és nemrég alapított vállalatok számára készült, ez az úgynevezett Üzleti Inkubátor (Business Incubator). A Tarnowi Ipari Csoport (TKP S.A.) alkalmazottai készültek egy rövid bemutatóval az Üzleti Inkubátor céljáról és alkalmazási területeiről, mely az alábbi Európai Uniós projekt keretén belül valósult meg: „Gazdaságfejlesztési zóna bővítése Tarnowban – III. ütem” a Tarnowi Ipari Csoport (TKP S.A.) és Tarnow Önkormányzata közreműködésével, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és Malopolska Regionális Operatív Programból (2007-2013) finanszírozva. http://www.tkp.com.pl/artykul/85-wizyta-delegacji-miast-partnerskich-tar...

Ezután a résztvevők a Strzelecki Parkba mentek, ahol mindkét nemzet hősének hamvai vannak elhelyezve. Ez a hely különösen a magyarok számára bír nagy jelentőséggel a közös történelmünknek és Bem József tábornoknak köszönhetően.

A park 8 hektáros területen helyezkedik el és 1866-ban alapították.

Ez egyrészt egy kis történelemóra, másrészt információ a revitalizásciós programról, melynek keretében felújították ezt a gyakran látogatott helyet.

A felújítás tervei magába foglalják a park bejáratának, a szökőkútnak, a tónak (mely új szűrőkkel lett felszerelve), a Mauzóleumnak és a sétányoknak a felújítását. Az utóbbi úgy lett felújítva, hogy a parknak egységes arculata legyen.

A tervezett felújítás teljes kiadásai elérik 9 millió lengyel zlotyt, melyből 4,9 millió zloty a támogatás a Małopolska Regionális Operatív Programból (2014-2020) (a projekt leírása itt található: http://www.tarnow.pl/index.php//Miasto/Aktualnosci-tarnowskie/Park-Strze...(language)/pol-PL)

A parkbéli séta a Művészeti Galériában ért véget, melyet Biuro Wystaw Artystycznych-nek neveznek, még egy hely, ami megújult. Korábban a Tarnowi Strzelecki Egyesület használta, mint művészeti galériát. A résztvevők láthatták a felújítás előtti állapotról készült képeket, amely épület később fel lett újítva egy új galériának. A felújított épület megőrizte a kivételes atmoszféráját és bájosságát, a mozgáskorlátozottak igényeihez igazítva, óriási kulturális és képzési lehetőséget biztosítva minden korosztály és társadalmi csoport számára. (információk a projektről: http://www.bwa.tarnow.pl/o-galerii,rewaloryzacja-siedziby-bwa,6,8.html)

2. Galíciai vásár – A projektpartnereknek egy egész nap állt rendelkezésükre – Tarnow főutcáján, Walowa – hogy bemutassák a saját településüket/régiójukat. Minden településről két résztvevő töltötte azzal a szombati napját, hogy Tarnow lakói, illetve az ideérkező vendégek számára bemutassák, hogy milyen szabadidős programok vannak a településükön, beleértve a városnéző túrákat, promóciós anyagok bemutatását és helyi termékek értékesítését.

3. A projekt zárása egy kerekasztal beszélgetés volt az Európai Unióról a Tarnowi Ifjúsági Tanács (Tarnów Youth Council) és a Lengyel - Magyar Baráti Társaság (Tarnów Hungarian Friendship Association) résztvevőivel. "Én európai vagyok – én alakítom a valóságot magam körül" című kerekasztal beszélgetés célja, hogy meghatározzuk az euroszkepticizmust, az ideális, minden korosztály és társadalmi csoport számára ideális várost, de legfőképpen ötletelni a jövőbeli közös nemzetközi projektről.

A résztvevők kihangsúlyozták, hogy milyen fontos egy olyan összejövetel, melyen különböző városok résztvevői képviseltetik magukat, mely kulturális, oktatási és gazdasági együttműködésre vonatkozó ötleteket segít elő.

4. Részvételi lehetőség a ZDEARZENIA 2017 rendezvény kulturális programjain a főtéren (Tymon Tymański Natalia Grosiak, Natalia Przybysz és Krzysztof Zalewski koncertej, akik Beatles dalokat adnak elő), majd vacsora a testvérvárosok vendégeinek.

2017.06.25. – Kijelentkezés a hotelből, egyéni városnézés, majd a résztvevők hazaindulása

Hírek linkjei:

http://www.tarnow.pl/Miasto/Urzad-Miasta-Tarnowa/Wspolpraca-miedzynarodo...
http://www.tarnow.pl/Miasto/Aktualnosci-tarnowskie/Jarmark-Galicyjski-z-...
http://tarnow.pl/Miasto/Aktualnosci-tarnowskie/Sposob-na-rewitalizacje-w...
http://tarnow.pl/Galeria/Galeria-Miasto/Galeria-Miasto-2017/Zdaerzenia-2...
http://www.tkp.com.pl/artykul/85-wizyta-delegacji-miast-partnerskich-tar...
http://pollyana.nazwa.pl/kadr/2017/06/24/zdearzenia-2017-spotkanie-z-del...
http://rdn.pl/?p=132135

A konferencia youtube linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=TAU-SXJeeg8&feature=youtu.be

Testvérvárosok:

http://www.sfantugheorgheinfo.ro/index.php?page=&pid=3771
http://kiskoros.hu/szakmai-konferencia-tarnow-ban
http://www.nowysacz.pl/komunikaty-biura-prasowego/16891

Facebook links:

https://www.facebook.com/sepsi.ro/posts/1081335448664930
https://www.facebook.com/szekely.kincso/posts/1590942867597349?pnref=story
https://www.facebook.com/NSerwisKADR/posts/1932255830383843

240.97 KB
europai.pdf