Digitális veszélyek a családra

Digitális veszélyek a családra

A digitális világ ma már sokkal több veszélyt rejt, mint az ezt megelőző korszakokban. A fiatalok és az idősek különösen veszélyeztetettek, potenciális célponttá válhatnak internet használati szokásaik miatt. A közösségi oldalak, chat, e-mail, webkamera vagy játékhasználat lehetőséget biztosít a személyes adatok megszerzésére, webkamerás visszaélésre.

Tudatos internethasználóként óvni kell a hozzátartozókat, ismerősöket a megtévesztésektől és csalóktól, azoktól akik mások hiszékenységéből akarnak pénzt keresni.

A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, ügyintézésre, szórakozásra és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyen mindenki az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak és idősek biztonságát fenyegetik. Az online világ térhódításával a gyermekek már egyre fiatalabb korban megtapasztalják a digitális tér veszélyeit. Csalók vagy akár szexuális bűnözők próbálkozhatnak a kapcsolatteremtéssel. A szülők új feladata, hogy ezekről a jelenségekről felvilágosítást nyújtsanak - még a baj bekövetkezése előtt.

A mai fiatalok online viselkedése sokszor nem felelősségteljes, és érzelmileg is sebezhetőek. Emiatt biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelősek. Mindezeken túl az online tér egyik legjelentősebb veszélye a fiatalokra nézve az úgynevezett cyberbullying, az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás.
A gyermekek ennek a veszélynek vannak leginkább kitéve.

A leginkább előforduló veszélyek, melyeket mindenkinek ismernie kell:

 • Adathalászat
 • „Nigériai átverés”, amely az emberek hiszékenységére alapoz
 • Hamis webshopok
 • Előre utalásos és számlacserés csalások
 • Internetes zaklatás
 • Illegális tartalmakhoz való hozzáférés lehetősége.
Értékteremtő internethasználat:

A család felelős hozzáállása kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekek és idősebb szülők online jelenlétét illetően. Azért, hogy hatékonyan tudják megvédeni szeretteiket, a felsorolt fenyegetésekre, a biztonságtudatos, értékteremtő internethasználatra készítsék fel gyermekeiket és hívják fel az idősebbek figyelmét a csalások veszélyeire.

A biztonságos viselkedéshez elengedhetetlen a tájékozottság: legyen körültekintő és óvatos, vigyázzon adataira és pénzére. A csalási módszerek változnak, de azok céljai azonosak.

Bűnmegelőzési tanácsok:

 • Beszélgessen családjával arról, hogy miért, hogyan, és mire használják az internetet, mobiltelefont!
 • Mindenki lehet csalás vagy internetes zaklatás áldozata, azonban ezekről a problémákról beszélni kell, hogy ne legyenek súlyosabb következmények.
 • Segítsen tapasztalataival a felmerült helyzetek megoldásában mind szüleinek, mind gyermekeinek.
 • Nem szabad, hogy az áldozattá válás szégyenérzete éket verjen a hozzátartozók közé - erre hívja fel a figyelmüket!
 • A police.hu és a média megjelenteti a legfrissebb internetes bűncselekményeket. Tájékozódjon ezekről, és adja tovább ismereteit.
 • A veszélyes tartalmakat jelentheti a https://www.biztonsagosinternet.hu/ weboldalon, súlyosabb esetben kérjen segítséget!

Bűncselekmény észlelésekor hívja a 112-es segélyhívószámot!


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

505.5 KB
digitalis-veszelyek-a-csaladra-nezve.pdf

Hasonló cikkek

Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2021. januári száma.
2021. évtől egyes önkormányzati adóigazgatási hatásköröket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át, illetve a helyi iparűzési adóbevallás és előlegcsökkentésre irányuló nyilatkozattételi kötelezettség teljesítését is a NAV felé kell teljesíteni.
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2020. decemberi száma.