Biztonságos Karácsonyt és Szilvesztert

Biztonságos Karácsonyt és Szilvesztert

Az év végi ünnepek közeledtével az ajándék-, és élelmiszervásárlások miatt növekszik a személyek száma és a gépjárműforgalom a bevásárló- és üzletközpontok, piacok környékén. A nagy tömegben az óvatlanul elhelyezett pénztárcák, mobiltelefonok, bankkártyák veszélybe kerülhetnek. Az áldozattá válás megelőzése érdekében fontos kiemelt figyelmet fordítani értékeikre!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává:


Gépjárműfeltörések megelőzése

Parkoláskor ellenőrizzék, hogy maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék.

A parkolóban - mielőtt magára hagynák a gépkocsit - ne pakoljanak a csomagtartóba, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik.

A kézitáskát és pénztárcájukat mindig vigyék magukkal. A jármű ajtajait ne felejtsék el bezárni! Az ablakok a kiszállás előtt legyenek felhúzva, és még akkor is zárják le autójukat, ha csak rövid időre hagyják el azt.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.


Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóköz-pontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, illetve könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról elindulnak.

A PIN kódot soha ne tartsák bankkártyájuk mellett. A pénz- és irattárcákat ne a bevásárlókocsik vagy kosarak tetején tartsák. Hátizsák vagy nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot.

Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé érezhető, ha valaki a zsebükbe nyúl. Ha mégis megtörtént a lopás hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!


Internetes vásárlás veszélyei

Az ajándékok beszerzése leginkább üzletekben, bevásárlóközpontokban, valamint webshopokban és apróhirdetési oldalakon keresztül történik.

A webshopokban a kereskedők jellemzően új terméket árulnak számlával, jótállással, míg az apróhirdetési portálokon sok esetben használt termékek szerepelnek, számla és jótállás nélkül. Ennél fogva az áruk alacsonyabb, de az ezzel járó esetleges kockázatot ajánlott szem előtt tartani.

Az online vásárlás legnagyobb veszélye, hogy a megrendelő megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut.

Az előre utalás lehetőségét csak a hivatalos webshopoknál válasszák, ha szükséges. Egyéb esetekben lehetőség szerint csak utánvéttel vagy személyesen vásároljanak. Kiemelten fontos ez az apróhirdetésekben megjelenő árucikkek esetén.

Lehetőleg olyan weboldalakról és eladóktól vásároljanak, ahol az adás-vételek értékelése is feltüntetésre kerül.

A további veszélyek elkerülése érdekében lényeges, hogy online fizetésnél csak bank által működtetett, biztonságos oldalon adják meg a kártya-adatokat.

Soha ne adják meg a kártya-adatokat e-mailben, vagy más, nem banki űrlapon!


Pirotechnikai eszközök veszélyei

A szilveszter az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök.

A balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusító-helyről vásároljanak pirotechnikai eszközt. Csak olyan terméket válasszanak, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, és nem járt le a szavatossági ideje. Fontos, hogy az eszközt meg-felelő körülmények között tárolják, majd felhasználáskor tartsák be a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat.

A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tárolják, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várják meg az előírt időszakot.

Soha ne működtessenek sérült tűzijátékot. A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsák be, indításkor ne hajoljanak az eszköz fölé. Csak szabadban működtessenek tűzijátékot. Azokat ne irányítsák emberek, gépkocsik, épületek felé.

Rakétát se indítsanak olyan helyről, ahol például faág, vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszák el.

Egy tűzijáték csak egyszer működtethető. Ha nem indult be ne próbálják újra meggyújtani, és várjanak pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni tilos!


Előzzük meg közösen a bűncselekményeket!

Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia beavatkozási területeivel összhangban az alábbi szakterületeken látta el feladatait 2022 évben:

  • Család-, és gyermekvédelem
  • Áldozatvédelem
  • Emberkereskedelem
  • Megelőző vagyonvédelem
  • Kábítószer prevenció
  • Kiberbiztonság
  • Természet és környezetvédelem

2023. évben is fogadják meg aktuális tanácsainkat. Tegyünk együtt a biztonságért!


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Biztonságos Karácsonyt és Szilvesztert
741.51 KB
biztonsagos-karacsonyt-es-szilvesztert-2022xii-12.pdf

Hasonló cikkek

Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai
A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2024. június 14-én.
Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai
A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2024. június 7-én.
Szeretettel hívjuk és várjuk a vállalkozókat 2024. június 11-én 17:00 órai kezdettel a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ, földszint 2-es termében tartandó vállalkozói fórumra.