Biztonságos internetezés

Biztonságos internetezés

Adatvédelem nemzetközi napja: január 28.

Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. A világnap alkalmából a Rendőrség az adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A felhasználók a világhálón számtalan személyes információt tesznek közzé magukról anélkül, hogy tudnák, hogy kik és mire használhatják fel azokat.

A Facebook, Instagram és a TikTok jelenleg a legnépszerűbb közösségi fórum, melyekben videók és fényképek és adatok tömege kerül mindennap megosztásra.

A legfiatalabb és az idősebb korosztály különösen veszélyez-tetett ebben a témában, hiszen akik először használnak közösségi platformokat csak részben vagy egyáltalán nem ismerik azok működését. Regisztrációjukkal és megjelenésük-kel rengeteg információt töltenek fel az internetre, mely információk hozzáférhetőségét részben vagy egyáltalán nem védik. Minden program más, így azok adatvédelmi beállítása is különböző. Fontos, hogy azok megismerése fordítsanak kellő figyelmet, hogy felelős döntéseket hozhassanak.

A hivatalos megfogalmazás szerint az adatvédelem a szemé-lyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik.

Fentiekből következik, hogy az adatok védelme útján a legfontosabb feladat azon személyeké, akikhez az adatok köthetők. Maga az adatvédelem egyrészt jelenti a technológiai megoldásokat, de a kapcsolódó jogi szabályozásokat egy-aránt.


Személyes adatok védelme

Az adat aranyat ér!

A személyes adatok, - például a vásárlási előzmények, az IP-cím vagy a felhasználói hely - hatalmas értéket képviselnek a vállalkozások számára, akárcsak a pénz. Az ada-tok megosztásáról hozott felelős döntés meghozatalakor érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrá-nyokat amelyek az ajánlat elfogadá-sával vagy visszautasításával jár-hatnak.

Hozzájárulok?

Számos alkalmazás hozzáférést kér a személyes adatokhoz, például a földrajzi helyhez, a névjegyzékhez és a fényképalbumhoz, mielőtt igénybe vehetné a szolgáltatásaikat. Gondoljon az információk kiadása lehetséges következményeire, és óvakodjon az olyan alkalmazások-tól, amelyek hozzáférést igényelnek a kínált szolgáltatásokhoz szükség-telen információkhoz. Törölje a nem használt alkalmazásokat az inter-netkapcsolatú eszközeiről, és frissí-tésekkel tartsa biztonságban azokat.

Kezelje az adatvédelmi beállításokat!

Utólag is ellenőrizze a már telepített webszolgáltatások és alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállítá-sait, és állítsa őket az információk megosztásához szükséges szint-re. Minden világhálóra csatlakoztat-ható eszközön lévő alkalmazásnak vagy böngészőnek vannak korlátozó funkciói, melyek az információk megosztásának mértékét befolyá-solják.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Biztonságos internetezés
1013.6 KB
biztonsagos-internetezes.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2021. május 14-én.
Ezúton értesítem Önöket, hogy a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú "A Széles út aszfalt burkolattal történő ellátása" kivitelezési munkálatai kapcsán 2021. 05. 13.-tól 2021. 05. 21-ig az érintett útszakaszok lezárásra kerülnek.
Tánc közben szárnyal lélek, kiváló hangulatjavító és az egészségre is jótékony hatással van. Ha szeretnél otthon táncra perdülni, akkor Youtube-on keress rá „Szenior örömtánc Antal Ildivel'-re, válassz egy tetszőleges videót s útmutatásával az otthonodban már mozoghatsz is.