Bankkártya biztonság

Bankkártya biztonság

Mit tegyen, ha ellopták bankkártyáját

Amennyiben bankkártyája elveszett, ellopták vagy az bármely módon kikerült ellenőrzése alól, akkor intézkedjen a bankkártya letiltására. Ezzel akadályozhatja meg, hogy a bankszámláján lévő pénzt illetéktelenek leemeljék. Amennyiben lopás történt, azt jelezze a rendőrségen is!

Mit tegyen, hogy megelőzze a nagyobb bajt

Fontos, hogy a PIN-kódot soha ne tartsa a kártyával egy helyen! Ajánlott biztonsági értesítést kérni a tranzakciókról, akár SMS-üzenet, akár mobil app értesítés formájában.

Állíttasson be pénzügyi szolgáltatójánál napi ATM készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Ezen szintek mobilapplikáción keresztül bármikor változtathatók. Tartsa alacsony szinten a napi limiteket és csak tervezett költés esetén emelje azt, vásárlást követően állítsa vissza a minimális szintekre a pénzösszegeket. Internetes vásárlások esetén a többlépcsős azonosítás használata megnehezítheti a visszaéléseket.

Bankkártya másolás megelőzése végett legyen figyelmes és körültekintő, megbízható bankautomatákat használjon. Szokatlan, a géphez utólagosan rögzített, oda nem illő eszközök észrevétele esetén tegyen bejelentést az üzemeltetőnél, mely telefonszám minden automatán feltüntetésre kerül.


Bankkártyájának adatait (kártyaszám, lejárati dátum, CVC/CVV kód) ne adja meg senkinek telefonon vagy e-mailben!

Állítson be használati szokásainak megfelelő vásárlási és készpénzfelvételi limitet! Szükség esetén ezeket bármikor módosíthatja rövid időre (általában 24 órára) bankja telefonos ügyfélszolgálatán vagy mobilalkalmazásában.

Csak banki fizetési oldalon vagy megbízható fizetési szolgáltató oldalán vagy alkalmazásában adja meg bankkártyájának adatait!

Állítson be kétfaktoros hitelesítést minden olyan szolgáltatásnál vagy alkalmazásnál, ahol a bankkártyája adatait elmentette, illetve amelyeken keresztül bankkártyájával fizethet!


Kérjük Önöket, hogy további aktuális tartalmakért (tanácsokért, felhívásokért) kövessék az Internet tudatosan - online is biztonságban Facebook oldalt, amelyet az alábbi hivatkozáson érnek el: https://www.facebook.com/internettudatosan

Bankkártya biztonság
584.23 KB
elbir-2022-majus-bankkartya.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2022. május 19-én.
Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal.
Bács-Kiskun megyében az eltűnések többsége lakásotthonokban élő gyermekek szökéséből adódik, szerencsére kevés számban fordult elő családból eltűnés. Tapasztalatok szerint többségük rövid időn belül előkerül. Vannak azonban olyan esetek, melyeknél hetekig/hónapokig nincs tudomása a gondozónak a gyermek hollétéről annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettek a hatóságok a felkutatás érdekében.