Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. júliusi hírösszesítő

Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. júliusi hírösszesítő

Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal.


KÉSES RABLÓ
Pár óra alatt őrizetbe vették a kecskeméti nyomozók azt a 27 éves férfit, aki késsel fenyegetett meg két kamaszt és elvette az értékeiket. A rendőrségtől egy 15 éves fiú kért segítséget, aki elmondta, hogy az egyik játszótéren beszélgetett 18 éves barátjával, amikor odament hozzájuk egy férfi. Bővebben...


EMBERKERESKEDELEM, KÉNYSZERMUNKA
A vármegyei főkapitányság nyomozói vádemelést javasolnak a juhászait sanyargató gazdálkodó ellen. Bővebben...


KERÉKPÁRLOPÁSRA SZAKOSODOTT PÁROS ŐRIZETBEN
A kecskeméti nyomozók kezdeményezik egy 30 éves nő és 28 éves élettársa letartóztatását, miközben további ügyekkel próbálják őket összefüggésbe hozni. Bővebben...


LOPOTT TRAKTOROK NYOMÁBAN
Sorban érkeztek a bejelentések idén február tól kezdődően a Kiskőrösi Rendőrkapitányságra, miszerint mezőgazdasági gépeknek veszett nyoma. Bővebben...


AUTÓKBAN FELEJTETT SLUSSZKULCS
Kihasználta az alkalmakat a kecskeméti férfi, ennél könnyebb dolga nem is lehetett volna. Kérünk mindenkit, hogy zárják le autójukat, ne hagyjanak értéket a gépkocsijukban, és legfőképpen a slusszkulcs ne maradjon a járműben! Bővebben...


TÖBB, MINT DIÁKCSÍNY!
Egy felvétel került a soltvadkerti rendőrök birtokába, amin az látszódott, hogy egy fiatal fiút bántalmaztak és megaláztak a társai. Bővebben...


Hírlevelünkkel és az alább elérhető Facebook oldalunkon szereplő tartalmakkal szeretnénk felhívni a figyelmet a megelőzhető bűncselekmények aktuális trendjeire. A történetek megismerése iránymutatást adhat hasonló bűncselekmények kivédésére, megakadályozására.
Látogassák, kövessék Facebook-oldalunkat! @Bacskiskunvármegyeirendorseg

A fenti bűncselekményeket, az áldozattá válást egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel meg lehet előzni!
BŰNCSELEKMÉNY ÉSZLELÉSE ESETÉN ÉRTESÍTSE A RENDŐRSÉGET A SEGÉLYKÉRŐ TELEFONSZÁMON.


Soha ne hagyjon embert vagy állatot lezárt autóban a tűző napon!

A nyári közúti közlekedésbiztonsági kam-pányok kihagyhatatlan részeit képezik azok az üzenetek, miszerint senki ne parkoljon gépkocsijával a tűző napon, továbbá senki ne hagyja a gyermekét, esetleg háziállatát az autóban. Ezek a figyelmeztetések évről évre visszatérő elemei a preventív munkának. Sajnos a figyelemfelhívások ellenére minden évben történnek olyan események, amikor az nagyon magas hőmérséklet, illetve a hőguta következtében emberéletek kerülnek veszélybe. Az átforrósodás még enyhe levegőmozgás mellett is kialakulhat, aminek egyenes következménye a hőguta – már ha ül valaki az autóban.

A hőgutáról tudni lehet, hogy általában 40 °C feletti testhőmérsékletnél alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test hőmérséklete jelentősen megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. Eleinte az érintett csak azt érzi, hogy fáj a feje, rossz a közérzete, szédülni kezd, bágyadttá válik, majd hányinger kínozza. A későbbiekben a folyamat súlyosbodik, koncentrációzavar és hányás  jelentkezhet, majd az autóban ülő személy elvesztheti az eszméletét. A hőguta sajnos halálos kimenetelű is lehet. Fontos tudni, hogy a gyerekeket a hőguta veszélye fokozottabban érinti, s hasonló a helyzet a házi kedvencekkel, például a kutyákkal is.

Mi a teendő, ha egy sírő csecsemőt vagy kisgyermeket talál egy bezárt autóban?
Késlekedés nélkül kérjen segítséget a 112 központi segélyhívó telefonszámon! Ne vesztegesse az időt arra, hogy megkeresse a szülőket! Ha módjában áll a gyermeket kimenteni a gépjárműből, azonnal helyezze hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes ilyenkor hideg vizes törölközővel törölgetni, legyezgetni, vagy akár hideg vizes lepedőbe csavarni.

A nyári hőségben háziállatát se hagyja semmi esetre az autóban magára!
Mivel az állatok alig tudnak izzadni, ugyanolyan rosszul viselik a hőséget, mint a gyerekek. Előfordulhat, hogy valaki autóba zárt kutyát lát kánikulában, és szeretne segíteni rajta – akkor szintén hívja a 112 központi segélyhívó telefonszámot.


Betörések megakadályozása

A kriminálstatisztika alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával: azaz ajtó-, illetve ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. Mit tehetek azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentsem a betörés kockázatát?

Tudta, hogy a betörések nagy része nappal történik?

 • Akkor jönnek, amikor senki nem látja őket!
  A betörők általában lakásokba és családi házakba napközben törnek be, míg éjjelente az üzlethelyiségek, irodák és raktárak a veszélyeztetettebb helyszínek.
 • Mindig a legkisebb ellenállást választják!
  A nyitva hagyott teraszajtók vagy pinceablakok vonzzák a betörőket. Ha az ellenállás túl nagy, vagyis ha az ablakok és az ajtók zártak és rács is van rajtuk, másik célpontot keresnek.
 • Egyszerű eszközöket használnak!
  A legtöbb betörést egyszerű szerszámokkal hajtják végre. A csavarhúzó vagy a feszítővas a legelterjedtebb, akár a ruházat alatt is elrejthetőek.

A betörők az ingatlan „leggyengébb” pontját igyekeznek megtalálni, ahol a legkisebb erőfeszítéssel a leggyorsabban tudnak be- és kijutni. A betörők több módon próbálják kideríteni, hova érdemes betörni és mikor nincs otthon a tulajdonos. Ezért nem ajánlott képeket megosztani a lakásokról és az értéktárgyakról, a nyaralásról pedig a legjobb csak utólag posztolni!

Használjon biztonságtechnikai eszközöket!

Ingatlana védelme érdekében kérem, fordítson figyelmet az alábbi ajánlásokra is!

 • Nyílászáróira szereltessen biztonsági rácsokat.
 • Tudta, hogy a betörések egy egyszerű zárcserével illetve néhány egyszerűbb zárkiegészítő felszerelésével meggátolhatóak?
 • Telepítsen vagy telepíttessen elektronikus riasztórendszert, kamerarendszert és mozgásérzékelős lámpákat.
 • Amikor hosszabb ideig nem keresi fel a házát az értékesebb eszközeit ne hagyja az ingatlan területén, vagy ha mégis, úgy gondoskodjon azok szem elől történő elrejtéséről.
 • Ha ingatlanjának területén tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati és a kertajtót.
 • Ne rejtse el kulcsait ingatlanán, azokat mindig vigye magával.
 • A nagyobb értékű ingóságairól készítsen fényképeket, írja föl gyári azonosítóit.
 • Ha mégis betörést észlel, ne essen pánikba és ne takarítson. Az elkövető által hátrahagyott nyomok értékes információkat jelenthetnek a rendőrség számára!

Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre és a szomszédok biztonságára, értékeinek védelmére!


Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

803.27 KB
elbir-2023-juliusi-hirosszesito-2023-julius-18.pdf
568.09 KB
elbir-2023-nyar-hoguta.pdf
1.34 MB
betores-megakadalyozasa.pdf

Hasonló cikkek

Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál 2024
Színes programokkal, koncertekkel és versenyekkel vár mindenkit a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál 2024-ben is!
A Két Egyetlen
Karinthy Frigyes Nagy Szerelmei
Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Tavaszi mesékkel és kézműves foglalkozással 2024. április 26-án