Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. augusztusi hírösszesítő

Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. augusztusi hírösszesítő

Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal.


Ne hagyja lezáratlanul az autóját!
A kecskeméti nyomozók egy 25 éves férfit vettek őrizetbe, aki egy személygépkocsit felgyújtott, egy másikat pedig elkötött és árokba hajtott vele Fülöpházán. Az autókba azért tudott beülni, mert azokat nyitva felejtették tulajdonosaik. Bővebben...


Kerékpárlopás bárddal
Egy férfi bárddal ütlegelt egy biciklilakatot. Mire a járőrök kipattantak a kocsiból, a zár éppen megsemmisült, de a kerékpárt az ismeretlen már nem tudta elvinni, mivel a rendőrök útját állták. Bővebben...


Rablók Kecskeméten
A sértett jó megfigyelőképességének köszönhetően rövid időn belül rendőrkézre kerültek a kecskeméti bűnelkövetők. A tetoválást is megjegyezte. Bővebben...


Álmában kizsebelték
Az áldozat az egyik kiskunfélegyházi kocsmában italozott, ami közben elfáradt, ezért ledőlt a söröző kanapéjára aludni. Amikor feleszmélt, rendezni akarta a számlát, csakhogy nem volt a zsebében a pénze. Bővebben...


Embertelenül bánt élettársával
A gyanú szerint egy kecskeméti férfi éveken keresztül verte és prostitúcióra kényszerítette élettársát. A nőnek többször lehetősége lett volna értesíteni a rendőrséget, de nem tette. A sanyargatásnak végül az áldozat családja vetett véget. Bővebben...


Kunadacsi orvvadász
A férfi lelőtt egy vadat, így tetten érték a bűnös tevékenysége közben. A lakása közel tucatnyi fegyvert és puskát, valamint félezernél is több lőszert rejtett. Bővebben...


Hírlevelünkkel és az alább elérhető Facebook oldalunkon szereplő tartalmakkal szeretnénk felhívni a figyelmet a megelőzhető bűncselekmények aktuális trendjeire. A történetek megismerése iránymutatást adhat hasonló bűncselekmények kivédésére, megakadályozására.
Látogassák, kövessék Facebook-oldalunkat! @Bacskiskunvármegyeirendorseg

A fenti bűncselekményeket, az áldozattá válást egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel meg lehet előzni!
BŰNCSELEKMÉNY ÉSZLELÉSE ESETÉN ÉRTESÍTSE A RENDŐRSÉGET A  SEGÉLYKÉRŐ TELEFONSZÁMON.


Felhívás óvodások részére kidolgozott „OVI-ZSARU” prevenciós programhoz csatlakozásra

A Rendőrség egyéb bűnmegelőzési programok mellett a több éve eredményes biztonságra nevelő általános iskolai program – DADA – oktatása során a bűnmegelőzés módszereit és eszköztárát alkalmazza a bűnözés volumene csökkentésére, valamint annak elérésére, hogy a felnövekvő generációk ne lépjenek a bűnözés útjára, és ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.
Tapasztalatok alapján a felgyorsult világunkban minél korábbi életszakaszban történik ismeretanyag átadás, oktatás, figyelemfelhívás – például áldozattá válás elkerülésére – a megelőzés módszerei annál hatékonyabbak. Természetesen minden esetben figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, valamint azt, hogy az ismeretanyag a gyermekekben ne félelmet keltsen, hanem a tudatos és magabiztos viselkedést, a veszély helyzetek elkerülésének lehetőségét erősítse bennük.
Ehhez kívánunk hozzájárulni a korai prevencióban való segítségnyújtáshoz készített is meretanyaggal, mely alapvetően rendőri megközelítésben, másodsorban gyakorló szülői szemmel és pedagógiai módszerekre épülve készült.

A program az „OVI-ZSARU” elnevezést kapta, hiszen óvodás korú – ajánlottan nagycsoportos – gyermekeknek szól, közvetlen és közvetett rendőri segédlettel történő információ-közlésen alapul. A módszertani anyag az 5-6 éves korosztállyal szándékozik a bűn-, és balesetmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése egyfajta nevelési módszerét megismertetni.
A program több modulból áll, mely a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve mesékre, történetekre, szerepjátszásra épül. Az első foglalkozás egyenruhás rendőr közreműködésével, a témák feldolgozását segítő kesztyűbábok általi megszemélyesítéssel, „Rendőr Robi”, „Rosszcsont Ricsi”, „Rosszcsont Rozi” bemutatásával és átadásával történik.
A további foglalkozásokat a programban résztvevő csoport pedagógusa tartja a rendőrség szakemberével történt módszertani konzultációt követően, a rendőrség által biztosított oktatási egységcsomag használatával.
Az „OVI-ZSARU” prevenciós programhoz kapcsolódni szándékozó óvodák jelentkezését a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakelőadója 2023. szeptember 15-én 13.30 óráig az alábbi elektronikus elérhetőségre várja: liptail [kukac] bacs [pont] police [pont] hu
A program költsége 15.875,- Ft (Bruttó), mely tartalmazza a módszertani füzetet, CD-t, matricákat, 3 kesztyűbábot és a módszertani felkészítést.
Kérem a program iránt érdeklődő óvodák vezetőit – a későbbiekben tartandó szakmai felkészítésre és kapcsolattartásra – egy óvodapedagógus személye jelölését.


Néma segélykiálltás

A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan, nemzetközi porondon feltűnt segítségkérő jelzést vezet be, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak.

A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése.

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére:

  • a bejelentő neve, telefonszáma;
  • hol tapasztalta a segélykérést (helyszín);
  • hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége
  • segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további

személy(ek)ről.


Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

ELBIR 2023 augusztus - Hírösszesítő
638.86 KB
elbir-2023-augusztus-hirosszesito-20230809.pdf
OVI-ZSARU felhívás 2023.VIII.
465.34 KB
ovi-zsaru-felhivas-2023viii.pdf
Segélykérő kézmozdulat
128.97 KB
segelykero-kezmozdulat.pdf

Hasonló cikkek

Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál 2024
Színes programokkal, koncertekkel és versenyekkel vár mindenkit a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál 2024-ben is!
A Két Egyetlen
Karinthy Frigyes Nagy Szerelmei
Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Tavaszi mesékkel és kézműves foglalkozással 2024. április 26-án