Adatvédelmi Világnap - Január 28.

Adatvédelmi Világnap - Január 28.

Minden évben, január 28-án tartják az Adatvédelmi Világnapot. Ez egy nemzetközi összefogás, ami felhívja a figyelmet a személyes adatok védelmének módjaira, fontosságára.

Ezen a napon megemlékeznek az Európában, 1981-ben aláírt 108. egyezményről is, ami az első, jogilag kötelező érvényű, nemzetközi szerződés, ami az adatvédelemről szól.
Az Adatvédelmi Nap célja, hogy a vállalatok és a hétköznapi emberek között párbeszédet indítson el, hiszen a mai napig sokan nincsenek tudatában annak, hogy egyes cégek milyen módon gyűjtik, használják fel adataikat.

2022-ben továbbra is lényeges az információk értékére való figyelemfelhívás, mind a magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak tekintetében. Fontos, hogy mindenki ösztönözzön és tanítson másokat, hogy melyek azok az alapvető dolgok, amelyekre figyelni kell az adatvédelemmel kapcsolatban.

Az internetes magánfelhasználók mérlegeljék, hogy adott cégekkel milyen és mennyi adatot osztanak meg, hiszen a személyes adataik, IP címük, vásárlási előzményeik hatalmas értéket képviselnek a vállalkozások számára. Számos alkalmazás kér hozzáférést a földrajzi helyzethez, fényképekhez, híváslistákhoz. Mielőtt igénybe venné azok használatát, gondolkodjon el azon, hogy milyen információkat akar megosztani. A nem használt alkalmazásokat törölje, a gyakran használtakat pedig frissítse rendszeresen. Fontos továbbá, hogy a weboldalak és alkalmazások adatvédelmi beállításait állítsa az Önnek megfelelő szintre. Minden böngészőnek, eszköznek, oldalnak különböző funkciói vannak, azokat érdemes megismerni és aggály esetén azok alternatíváját keresni.

A személyes adatok védelme viszont kétoldalú; nem elég az adatvédelmi ismeretekkel csupán a fogyasztónak tisztában lennie, a vállalkozásoknak is megfelelő lépéseket kell tenniük. Tisztán és érthetően kell megfogalmazni, hogy a vállalkozás számára mit jelent az adatvédelem és milyen lépéseket tesznek a fenntartása érdekében.

Az adat aranyat ér!

A személyes adatok, - például a vásárlási előzmények, az IP-cím vagy a felhasználói hely - hatalmas értéket képviselnek a vállalkozások számára, akárcsak a pénz. Az adatok megosztásáról hozott felelős döntés meghozatalakor érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat amelyek az ajánlat elfogadásával vagy visszautasításával járhatnak.

Hozzájárulok?

Számos alkalmazás hozzáférést kér a személyes adatokhoz, például a földrajzi helyhez, a névjegyzékhez és a fényképalbumhoz, mielőtt igénybe vehetné a szolgáltatásaikat. Gondoljon az információk kiadása lehetséges következményeire, és óvakodjon az olyan alkalmazásoktól, amelyek hozzáférést igényelnek a kínált szolgáltatásokhoz szükségtelen információkhoz. Törölje a nem használt alkalmazásokat az internetkapcsolatú eszközeiről, a meglévőket pedig frissítésekkel tartsa biztonságban.

Kezelje az adatvédelmi beállításokat!

Utólag is ellenőrizze a már telepített webszolgáltatások és alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállításait, és állítsa őket az információk megosztásához szükséges szintre. Minden világhálóra csatlakoztatható eszközön lévő alkalmazásnak vagy böngészőnek vannak korlátozó funkciói, melyek az információk megosztásának mértékét befolyásolják.


Amit két ember tud, az már nem titok!
A megosztott információ felhasználását nem lehet kontrollálni.
Az internet nem felejt. Ami egyszer felkerül, az ott is marad.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Adatvédelmi Világnap
606.64 KB
adatvedelem-2022i13.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2022. augusztus 11-én.
A Kőrös-Körül Nők Egyesület 2020. évben nyújtott be pályázatot „Települési és tematikus együttműködési programok támogatása” pályázati felhívásra, amely kedvező elbírálást nyert. A pályázat megvalósításához a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01604 projekt keretében 2 000 000 Ft támogatási összeget biztosított.
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2022. augusztus 5-én.