A Magyar Kultúra Napja Kiskőrösön

A Magyar Kultúra Napja Kiskőrösön

Csomák Lászlóné (Cserzsi), valamint Lechnerné Lugossy Gyöngyi paverpol textilszobrászok műveiből "Textilvarázslatok" címmel nyílt január 20-án kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében.

A jelenlévőket Szabadi-Maglódi Kitti intézményvezető köszöntötte, majd Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója mondta el gondolatait a Magyar Kultúra Napjához kötődően.

Koczkás Mirjam, a KEVI gimnáziumának tanulója éneke után Sutus Etelka nyitotta meg a kiállítást.

A látványos, szép, egyedi képekben és szobrokban február másodikáig gyönyörködhetünk.

Jöjjenek, nézzék meg minél többen Csomák Lászlóné Cserzsi és Lechnerné Lugossy Gyöngyi műveiből a Textilvarázslatok kiállítást, tényleg varázslatos élmény!

A Magyar Kultúra Napja eseménysorozat a Petőfi Sándor Városi Könyvtár programjával folytatódott Kiskőrösön másnap. Egy tüneményes, okos, kedves, barátságos írónővel, Baráth Viktóriával, az Álomgyár kiadó sikerszerzőjével találkozhattunk.

Turán Istvánné Margó intézményvezetővel folytatott kötetlen beszélgetés keretén belül nem csak a regényeit, hanem személyiségét is megismerhettük. A sokak által ismert és kedvelt írónő egy helyen így nyilatkozik magáról: „Baráth Viktória vagyok, nő, feleség, barát, álmodozó, varázsló, édesanya.” Ennél azonban sokkal többet elárult magáról az est folyamán. Mezőtúron született, majd a család Budapestre költözött, jelenleg ismét vidéken él. Németországban is dolgozott pár évet. 2012 óta ír, kezdetben csak a saját szórakoztatására. Nem készült írónak, de végtelenül hálás, hogy rátalált erre a hivatásra. Összesen 12 könyvet írt, melyek között van, amely több kiadást is megélt. A találkozón igen közvetlen hangulat alakult ki az írónő és közönsége között.

A Magyar Kultúra Napja programsorozathoz a Szó-La-M AMI is csatlakozott. A Kiskőrösi televízión keresztül, növendékeik koncertjével.

Utolsó felvonásként a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében "Mi dolgunk a világon?" címmel Vörösmarty Mihály verseiből összeállított előadást láthattunk január 22-én, szombaton este Tallián Mariann, Lázár Balázs színművészek és Csörsz Rumen István régizenész szereplésével a művelődési központ színháztermében.

A megjelenteket Dr. Filus Erika, a múzeum igazgatója köszöntötte. A rendkívüli trió már egyszer megörvendeztette előadásával a kiskőrösieket, a szülőház udvarán lehettünk részesei igényes műsoruknak két évvel ezelőtt, Petőfi Sándor halálának évfordulójáról való megemlékezéskor. Most a zord idő ellenére is sokan jöttek el a kulturális programra. Olyan mesterien komponált irodalmi összeállítást láttunk/hallhattunk, amelyben Vörösmarty közismert és kevésbé gyakran hallott versei a közreműködő színészeknek és zenésznek köszönhetően megmutatta a költő értékességét.

Igazán méltó fináléja volt ez az előadás a kultúra-napi programsorozatnak Kiskőrösön!

Az est a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósult meg!

Hasonló cikkek

Kiskőrösi Hírek - 2022. májusi szám
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2022. májusi száma.
Sztárvendég: Nagy Feró
Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál Kiskőrös, Pozsonyi utca