A denevérek éjszakája győzött

A denevérek éjszakája győzött

A tehetséges kiskőrösi fotós, Litauszki Tibor sikereiről nem először adunk hírt. A 29.NaturArt- A Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabbnak tartott természetfotós pályázatán az „Év Természetfotósa” versenyen hat képét választotta ki a zsűri, amelyek a döntős fotók kiállításán a falra kerültek. Ezek közül a „Denevérek éjszakája" a „Napnyugtától napkeltéig” kategóriában 1. díjat, ugyanebben a kategóriában az „Egy kisegér éjjele” fotója 3.díjat, a „Stellaria” a „Növények és gombák” kategóriában 2. díjat, kapott. A pályázatra 3462 képet küldött be 173 fotós. A válogatás után a döntőben 116 kép versengett.

- A „Denevérek éjszakája” című fotómat kora tavasszal készítettem, amikor a denevérek felébredtek téli álmukból. A hűvösebb alkonyatokat választottam, mert úgy figyeltem meg hogy akkor kevesebb rovar repül. Melyekből, ha sok lenne, és vakuval kivillantanék, zavaró kiégett pontokat eredményeznének. Kimentem a kiszemelt helyre, és fejlámpával világítottam. Az a kevés rovar, ami a területen volt, a lámpa fényére gyűlt. És ez volt a kulcs a sikerhez, mert a rovarokra pedig jöttek a denevérek. Az objektívemet végtelen élességre, a vakumat pedig stroboszkóp módba állítottam. És így próbáltam elcsípni a denevéreket, amik nagyon fürgén repülő kis emlősök. A majdnem 1000 próbálkozásból, csak néhány lett éles, és a denevér is jó helyen volt a képkockán. A fotón tulajdonképpen egy denevér fázisrepüléseit láthatjuk, amit a vaku gyors (3db) villanása fogott meg a hosszú záridő alatt. A sejtelmesen mosott hátteret is fényképezőgép mozgatásával értem el.

Immáron tizenpár éve vagyok a természet közelségében. Kezdetektől autodidakta módon tanultam. Eleinte madarakat fotóztam, gyűjtöttem az új madár fajokat. Az utóbbi 5 évben kezdtem el más irányba is elkalandozni. Minden apró dologban próbálom felfedezni a csodát, a ritka pillanatot. És az objektívemen keresztül bemutatni a saját látásmódomat.

„Stellaria” fotóm csillaghúrok sziluettje, különleges bokeh gömbök ölelésében.
Sárvár közelében folyó Rába  partján fotóztam, egy több mint 40 éves Meyer Optik Trioplan objektívvel. A virágok mögött a Rába fodrozódó hullámain megtörő fény eredményezte ezt a különleges gömb hatást.
„Egy kisegér éjjele” fotómon egérke látható egy páfrány alatti mohás farönkön. A kép számos sikertelen próbálkozás után az odúja mellé letett infra-kameracsapda 2 vaku, és állvány segítségével készült el.

Az Év Természetfotói fotópályázat Magyarország legnagyobb múltú és legrangosabb fotós megmérettetése. Sok természetközeli gondolkodású fotós, legyen az amatőr vagy profi, szorgosan gyűjti az adott évben a számára legkedvesebb képeket. És nagy izgalommal várja az eredményhirdetést.

- 2016 óta pályázok minden esztendőben, az első évben sikerült a számomra legkedvesebb „Jégmadár” fotómmal szerepelnem, amit a zsűri akkor különdíjjal jutalmazott. Utána két olyan év következett, hogy nem értem el kiemelkedő eredményt. Viszont 2019-től minden évben több fotóm is bejutott a döntőbe.
Az idei évben sikerült a legjobb eredményt elérnem, ugyanis 6 fotóm került be a legjobbak közé. Hogy mennyire nehéz pályázat ez, azt az is bizonyítja, hogy akár csak 1 fotóm is bekerül az éves válogatásba, már akkor madarat lehet velem fogatni, annyira boldog vagyok.
Az idei pályázatra összesen 3462 fotó érkezett, 173 pályázótól, és összesen 117 fotó került a Természettudományi Múzeum falán berendezett kiállítás anyagába, és „Az év természetfotói” válogatásba.

Sok idő türelem kellett hozzájuk, míg elkészültek?
- A denevéres fotót már több éve megálmodtam, viszont a kivitelezéshez kellettek a hűvösebb tavaszi napok. Az egérkéhez is jócskán kellett idő, mert ott rókát szerettem volna először fotózni mozgásérzékelős technikával, de róka nem akart jönni. Így azzal próbálkoztam, ami a lábam előtt hevert, ez pedig az egérlyuk volt. Viszont csak a sokadik próbálkozásra lett az egér a megfelelő helyen, és élességben. Talán a „Csillaghúrok”-kal volt a legegyszerűbb dolgom , mert  ott adott volt minden , csak a kompozíciót kellett jól megvalósítanom.
A növények fotózása egyszerűbb mint  az állatoké, mert van idő kigondolni a témát, hogy hogyan mutatna jól a képen. Órákat el tudok tölteni egy-egy gombánál, vagy virágnál.
Az állatoknál nagyobb szerepe van a szerencsefaktornak, és persze az időnek.
Egy-egy állatos fotóhoz hetekig, akár hónapokig tervezek.
Szeretem kihozni a dolgokból a maximumot, ezért amíg számomra nem tökéletes egy kép, akkor addig járok utána míg elnyeri a tetszésemet.

Az utómunkálatok megengedettek?
- Igen, természetesen. Viszont csak is kizárólag bizonyos határokon belül, például vágás, kontraszt, élességállítás, fehéregyensúly, telítettség.
Nem lehet azonban a fotóhoz hozzátenni, vagy éppen eltávolítani bizonyos, nem oda illő dolgokat.
A zsűri ebben nagyon szigorú, így nem is érdemes próbálkozni, mert azonnal kizárásra kerül a kép.
Amelyik fotó bekerül a szűkített keretbe, arról a zsűri bekéri az eredeti nyers RAW fájlt. Így vissza tudják ellenőrizni, hogy mennyi változtatás volt a képen.
Személy szerint én próbálok úgy fotózni, hogy a lehető legkevesebb korrekciót alkalmazzam az utómunkálatok során.

Amióta fotózol, hogyan fejleszted a tudásodat?
- Immáron jó tizenpár éve vagyok a természet közelségében. A kezdetektől autodidakta módon tanultam. Eleinte madarakat fotóztam, gyűjtöttem az új madár fajokat. Ha van időm, a mai napig szeretek lesben ülni, fantasztikus dolog pár méterről figyelni a viselkedésüket. Az utóbbi 5 évben kezdtem el más irányba is elkalandozni. Minden apró dologban próbálom felfedezni a csodát, a ritka pillanatot. És az objektívemen keresztül bemutatni a saját látásmódomat.
Aktív vagyok nemzetközi szinten is. Figyelem a fotópályázatokra leadott képeket, és próbálok olyanokat készíteni, amik egyediek, amilyeneket még nem igazán láttam. Sok fotó már előre megvan a fejemben, de a kivitelezéséhez sok-sok idő és szerencse kell. Lásd. -->denevéres
Az utóbbi három évben főként az esti órákban járok ki. Tulajdonképpen magával ragad az alkonyat, illetve az éjszaka varázsa. Én akkor indulok kifelé, amikor már más csomagol haza. Annyi mindent rejt az éjszaka, csak tudni kell hogy éppen mire akarok „vadászni”, ez úgy gondolom hogy elengedhetetlen egy-egy jó fotó megszületéséhez.
Sokszor találkozom számomra új fajjal, és olyankor bújom a könyveket, az internetet, mert ha a legtöbbet szeretném belőle kihozni akkor meg kell ismernem a tulajdonságait.
Először elméletben, majd a terepen is.

Kedvenc témád megmaradt a természet? Ezen kívül mit szeretsz fotózni?
- Szinte csak a természetet fotózom.

Mit szól hozzá a családod, ha órákra elvonulsz?
- Szerencsémre a párom és a kisfiam is hasonló beállítottságú mint én.
Ezért gyakran együtt járjuk az erdőket, mezőket, etetjük a madarakat, mókusokat. Vagy éppen békákat segítünk átkelni a forgalmas utakon, tavaszi ébredésük után.
Sokszor merítek a közös nappali kirándulások alkalmával ihletet, és visszamegyek alkonyatra vagy éjszakára az adott témához.
Nagy szerencsém van a családommal, mert úgy gondolom, hogy nélkülük nem készültek volna el ezek a képek, még töredékük sem.

Életed első gépét mikor vetted? Milyen márka volt? Most milyen márkához vagy hű?
- 2008-ban vettem, egy Canon eos 30d volt. Egyik jó barátom ajánlására választottam.
Jelenleg is Canont használok.

Mitől lesz jó fotós egy fotós?
- Nyilván kell egy egyéni látásmód, egy bizonyos szépérzék. Hogy az adott szituációban mikor mi kerül a helyére a képkockán belül. Nálam ez idővel alakult ki.

Úgy gondolom végig kell járni egy bizonyos „létrát” ahhoz, hogy maradandót alkossunk. Először nehéz lett volna ilyen képeket készíteni, persze a technikai hátterem sem hasonlított a maira.  A nagyon jó, kiemelkedő képekhez sok szerencsére is szükség van.
És minél több a természetben eltöltött idő, annál nagyobb az esély hogy a szerencse ránk talál.
Hiszem azt, ha tisztelettel közelítünk a természet felé, akkor az meghálálja és engem személy szerint szép pillanatokkal ajándékoz meg. A megfelelő fotográfiai eszközökkel ki tudom belőle hozni a legtöbbet, ami később sok emberhez juthat el.  Ezzel is közvetett módon tért nyerhet a természetvédelem.

Ahová a képeimet fel szoktam tölteni: www.instagram.com/tiborlitauszki_naturphtgrphy

Boda Zsuzsa

Hasonló cikkek

Kiskőrösi Hírek - 2022. májusi szám
Megjelent Kiskőrös város ingyenes közéleti és kulturális havilapjának - a Kiskőrösi Híreknek - a 2022. májusi száma.
Sztárvendég: Nagy Feró
Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál Kiskőrös, Pozsonyi utca