112-es hírlevél - 2022. évi 1. szám

112-es hírlevél - 2022. évi 1. szám

Február 21. - Az Egységes Európai Segélyhívó Szám napja

Az Európai Unió tagállamaiban minden évben február 11-én tartják az Egységes Európai Segélyhívó Szám Napját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a segélyhívó szám fontosságára és megfelelő használatára.


2022. február 11-én az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján az állampolgárok egészségének megóvása érdekében - az előző évhez hasonlóan - a hívásfogadási tevékenységet online módon mutatták be a hívásfogadó központok (a továbbiakban: HIK).
A szombathelyi HIK-ben tartott zártkörű ünnepségen az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztály vezetője nyitó beszéde után a HIK Szombathely vezetője értékelte a 2021. évet, majd a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja átadta a „Műszak 2021. év ügyviteli alkalmazottjai ”, valamint „A 2021. év ügyviteli alkalmazottja (operátora)”díjakat.

Ezt követően a társ rendvédelmi szervek és civil szervezetek olyan munkatársainak elismerésére került sor, akik kiemelkedő tevékenységükkel elősegítették a HIK működését. Elismerésben részesült az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet regionális igazgatója, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztály osztályvezetője, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály alosztályvezetője és a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója.
Idén első alkalommal nyílt lehetőség különdíjak átadására, amelyeket a Márk-Rózsa Barátok Egyesület elnöke és Balla Noel, az 5 éves hőgyészi „kis hős” vehetett át.

A „Hívások fogadásának és kezelésének bemutatása” elnevezésű online közvetítésekre 3 alkalommal került sor 09.00, 10.00, 13.00 órakor. A közvetítések során az érdeklődők megnézhették a hívások fogadását tesztkörnyezetben és hasznos információkat tudhattak meg a segélykérések kezelésével kapcsolatban, továbbá kvízjátékban is részt vehettek. A három közvetítés alkalmából három különböző hívásfogadási bemutatót állítottak össze a szombathelyi munkatársak. Kivételt egyedül a „Signal for Help” (Néma segélykiáltás) hívásbemutató képezett, amely különlegessége miatt mindhárom bejelentkezésben szerepelt.

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/2022/02/az-ev-hivasfogadoja-cimmel-kitu...
https://www.nyugat.hu/cikk/112_es_napot_tartottak_a_szombathelyi_hivasfo...

A miskolci HIK-ben tartott zártkörű ünnepségen az osztályvezető a „Műszak 2021. év ügyviteli alkalmazottja (operátora)” díjakat adta át, valamint a kiemelkedően teljesítő hívásfogadókat jutalmazta.

A miskolci HIK munkatársai Skype értekezlet linkjét elküldték öt általános iskola és egy óvoda e-mail címére, majd az iskola adott osztályának tanulói a Skype értekezlethez csatlakozás után, teszt bejelentések kezelését követhették figyelemmel, amely során négy bejelentési szituációt modelleztek, majd magyarázatot is hallhattak az adott bejelentéssel kapcsolatban. A bejelentkezések során tájékoztatták az érdeklődőket a segélyhívás folyamatáról, a bejelentések módjáról, a kisebb korosztály számára rövidebb, játékos anyaggal készültek. A Skype konferencia 15-20 percig tartott és a nap folyamán háromszor, 9.00 10:00 és 11:00 órakor tartották munkatársaink. A konferencia végén a tanulók kérdéseket tehettek fel a 112-es szám használatával kapcsolatban.

A 112-es napi programok magas számban vonzották a virtuális látogatókat, mintegy 630 főre becsülhető a résztvevők száma.


Kiemelkedő esemény, bejelentés

2022. január 19-én a kora délelőtti órákban a 112-es segélyhívószámra egy férfi bejelentette, hogy Pécsett egy fiatalember megtámadott egy idős hölgyet, aki ennek következtében elesett. A hívásfogadó operátor konferenciabeszélgetést kezdeményezett az illetékes Baranya megyei Tevékenység-irányítási Központtal, „SOS” számon keresztül. Az ügyeletes azonnal járőröket irányított a helyszínre és értesítette a területileg illetékes mentőszolgálat mentésirányítóját, közben kikérdezte a hívót az elkövetőről.

Az idős hölgynél egy bevásárlókocsi volt, amelyet elvitt az elkövető, aki sötét ruhában volt és az iskola felé szaladt el.

A járőrök kb. 10 perc alatt fogták el azt a 22 éves helyi férfit, aki a gyanú szerint 2022. január 19-én délelőtt Pécsett, az Apafi utcában kirabolta a 88 éves nőt.

A rendőrök megállapították, hogy a támadó olyan erővel rántotta ki a nő kezéből a bevásárlótáskát, hogy a sértett a földre esett és megsérült. Az elkövető az élelmiszerekkel teli táskával ezután elszaladt a helyszínről, a rendőrök otthonában állították elő a férfit a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

A hívásfogadó rendkívül gyors, szakszerű munkájának köszönhetően az érintett készenléti szervek időben megkezdhették az intézkedést és sikeresen elfogták az elkövetőt.


A segélyhívó szám nem játék! Helyes használatával életeket menthetünk!

112-es hírlevél - 2022. évi 1. szám
430.03 KB
1-hirlevel-112.pdf

Hasonló cikkek

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2022. május 19-én.
Az aktuális hírlevél az elmúlt hónap bűnügyi híreiből készült összesítő, melyek forrása a police.hu oldal.
Mit tegyen, ha ellopták bankkártyáját Amennyiben bankkártyája elveszett, ellopták vagy az bármely módon kikerült ellenőrzése alól, akkor intézkedjen a bankkártya letiltására. Ezzel akadályozhatja meg, hogy a bankszámláján lévő pénzt illetéktelenek leemeljék. Amennyiben lopás történt, azt jelezze a rendőrségen is!